image

Politie haalde dit jaar al honderden malafide webshops offline

dinsdag 22 november 2022, 13:40 door Redactie, 5 reacties

De politie heeft dit jaar al ruim driehonderd malafide webshops offline gehaald, die bij elkaar voor meer dan 3,7 miljoen euro schade veroorzaakten. Dat is bijna een miljoen euro meer dan in heel 2021, terwijl de feestdagen nog moeten komen. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke schadebedrag nog hoger omdat niet iedereen aangifte doet, zo laat de politie weten.

Dit jaar kwamen er al meer dan tienduizend aangiften van fraude via malafide webshops bij de politie binnen. Een stijging van 67 procent ten opzichte van 2018, het laatste jaar voor de coronapandemie. Na de laatste lockdown begin 2021 nam het aantal aangiftes af, maar dat ligt nog altijd aanmerkelijk hoger dan het niveau van voor de eerste lockdown in 2019.

In totaal zijn er dit jaar al 328 frauduleuze webshops door de politie offline gehaald. Het gemiddelde schadebedrag van gedupeerde klanten bedraagt bijna 360 euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. Het totale schadebedrag over dit jaar heeft de 3,7 miljoen euro gepasseerd. Volgens de politie is het opvallend dat fraudeurs steeds meer gebruik maken van buitenlandse bankrekeningen.

Om mensen voor malafide webshops te waarschuwen zijn de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumentencentrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie vandaag de campagne "Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen" gestart. De campagne wijst mensen erop dat veel problemen kunnen worden voorkomen als zij vooraf de betrouwbaarheid van onbekende webshops controleren.

Reacties (5)
22-11-2022, 16:07 door Anoniem
Het gemiddelde schadebedrag is erg hoog. Onbegrijpelijk, dat zo veel mensen zulke dure dingen bestellen bij dubieuze webwinkels. Hopelijk krijgt de voorlichtingscampagne veel aandacht.
22-11-2022, 16:16 door Anoniem
jaja, reviews checken alsof die niet nep zijn. Zal wel moeilijker worden om je in de markt te positioneren als e-commerce ondernemer.
22-11-2022, 18:25 door Anoniem
Door Anoniem: jaja, reviews checken alsof die niet nep zijn. Zal wel moeilijker worden om je in de markt te positioneren als e-commerce ondernemer.
Er is al een verbod op het plaatsen van nep-reviews. Als je dat nog tegenkomt, rapporteer het dan aan de ACM ofzo.
23-11-2022, 01:09 door Anoniem
"De campagne wijst mensen erop dat veel problemen kunnen worden voorkomen als zij vooraf de betrouwbaarheid van onbekende webshops controleren."

Wat een gelul. Als ik vandaag een webwinkeltje begin met een buitenlands rekeningnummer, en zonder reviews omdat ik net begonnen ben, gaat dus niemand meer bij me kopen. Kan ik de Staat hiervoor aansprakelijk stellen?

Verder, gesloten door de politie? Mag aannemen dat de providers in kwestie hiervoor een gerechtelijk bevel ontvangen hebben?

Want er hoort toch echt te staan "gesloten door de providers, in samenwerking met justitie na een gerechtelijk bevel"
23-11-2022, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Wat een gelul. Als ik vandaag een webwinkeltje begin met een buitenlands rekeningnummer, en zonder reviews omdat ik net begonnen ben, gaat dus niemand meer bij me kopen. Kan ik de Staat hiervoor aansprakelijk stellen?
Lijkt me niet. Als je vandaag een winkeltje begint in een smoezelig pandje en waarvan het onduidelijk is wat er allemaal
in dat winkeltje gebeurt dan krijg je ook niet op dag 1 een hoop klanten. Dat moet je langzaam opbouwen, vertrouwen
komt te voet en gaat te paard. Als die paar klanten die het aandurven een goed verhaal over je rondvertellen wordt het
misschien wel een succes. Of de politie of belastingdienst komt langs om te kijken hoe het toch kan dat het zo goed gaat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.