image

VVD wil opnieuw opheldering over Chinese toezichtcamera's in NS-treinen

woensdag 23 november 2022, 14:13 door Redactie, 8 reacties

De VVD heeft minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid opnieuw om opheldering gevraagd over de aanwezigheid van Chinese toezichtcamera's in treinen van de NS. Zo willen VVD-Kamerleden Rajkowski en Minhas onder andere weten of de door NS genomen mitigatiemaatregelen wel voldoende zijn en of het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen onderzoek naar de camera's kan uitvoeren.

Onlangs werd bekend dat NS voor 99 nieuwe intercity's die nog in gebruik moeten worden genomen zo'n vijfduizend toezichtcamera's heeft aangeschaft, wat neerkomt op vijftig camera's per trein. Aanleiding voor Rajkowski en Minhas om Kamervragen te stellen. Ze vonden het naar eigen zeggen onacceptabel dat miljoenen Nederlanders worden gefilmd door omstreden Chinese camera’s waarvan niet duidelijk is wat er met deze beelden wordt gedaan.

Daarop liet minister Yesilgoz weten dat NS geen camera’s van Chinese makelij op de stations heeft. Wel worden die in de treinen gebruikt. De vervoerder heeft verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat aanvallers van buitenaf bij de beelden of de besturing van de camera’s kunnen komen. Zo bevinden de toezichtcamera's zich in een afgesloten en beveiligd (intern) netwerk dat niet is gekoppeld aan het internet.

Rajkowski en Minhas hebben de minister nu aanvullend gevraagd of zij vindt dat de door NS genomen maatregelen wel voldoende zijn. "Kunt u concreet aangeven hoe de aanwijzing van het proces van vervoer van personen en goederen over de (hoofd)spoorweginfrastructuur als vitaal proces zich verhoudt tot de aanwezigheid van Chinese camera’s in treintoestellen, gegeven dat de Chinese overheid een offensieve cyberstrategie gericht tegen Nederland voert?", vragen de VVD-Kamerleden verder.

Yesilgoz moet ook duidelijk maken of ze bereid is om het NCSC onderzoek te laten doen naar de Chinese toezichtcamera's van NS. Als laatste is de minister gevraagd of ze kan uitleggen hoe de risico's voor de nationale veiligheid zijn meegewogen bij de aanschaf van de camera's door NS. Yesilgoz heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (8)
23-11-2022, 14:55 door Anoniem
Dus als de camera's uit India komen is het acceptabel, maar uit China niet. En dat voor camera's in de trein....risico's voor de nationale veiligheid... wat een grap. Als Xi Marc Rutte ziet zitten, kan ie rustig de PLA bellen en zeggen waar het bommetje moet landen? Weten die mensen wel waar het over gaat of zoeken ze maar wat om over door te kunnen blijven zagen?
23-11-2022, 15:03 door Anoniem
Tja, de verkeerde bezuinigingen weer bij NS. Overigens, het kabinet had kunnen zien aankomen dat ook de NS gemakshalve bij Alibaba ging shoppen. Die kamervragen zijn m.i. een zwaktebod om hun eigen perverse drang tot monitoring te verhullen. Het mens Yesilgoz zit op een post die momenteel de belangrijkste en meest begeerde tool van big tech is. Niet voor niets is vrijwel alles omtrent dit onderwerp grijs gebied en 'onderwerp van debat'. En flink misbruik makend van de goedgelovigheid en onwetendheid van (helaas nog) het grootste deel van het volk.
23-11-2022, 15:11 door Anoniem
Ze willen natuurlijk alleen zelf mensen kunnen bespioneren...
De juiste vraag was geweest... Kunnen we niet zonder al die surveillance? Maar die stelt de VVD - uiteraard - niet.

Reden te meer om het OV te mijden als de pest. Ik wordt al genoeg bespioneerd.
23-11-2022, 15:15 door Anoniem
niks nieuws onder de zon...zie:
https://www.netflix.com/nl/title/81488967
The Takeover...
23-11-2022, 19:15 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als de camera's uit India komen is het acceptabel, maar uit China niet. En dat voor camera's in de trein....risico's voor de nationale veiligheid... wat een grap. Als Xi Marc Rutte ziet zitten, kan ie rustig de PLA bellen en zeggen waar het bommetje moet landen? Weten die mensen wel waar het over gaat of zoeken ze maar wat om over door te kunnen blijven zagen?
Precies! Cybersecurity is belangrijk, maar laten we wel de focus op de juiste dingen houden. Door dit soort onzinnige opdrachten en verzoeken ontstaat er een berg ruis waardoor we de dingen die er echt toe doen gaan missen.
Willekeurig voorbeeld waar ik me meer zorgen over zou maken: https://www.trouw.nl/nieuws/nederlandse-tapkamers-lek~bf056680/
23-11-2022, 20:02 door Anoniem
Wat een onzin, ik gebruik zelf ook camera’s van Chinese makelij, maar goed geconfigureerd achter een firewall. De camera’s zijn niet toegankelijk vanaf het internet en hebben uit zichzelf nog nooit contact opgenomen met China. Het is allemaal voor de bühne.
24-11-2022, 07:09 door Anoniem
Door Anoniem: niks nieuws onder de zon...zie:
https://www.netflix.com/nl/title/81488967
The Takeover...

Lijkt me een remake van the net?
24-11-2022, 11:03 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een onzin, ik gebruik zelf ook camera’s van Chinese makelij, maar goed geconfigureerd achter een firewall. De camera’s zijn niet toegankelijk vanaf het internet en hebben uit zichzelf nog nooit contact opgenomen met China. Het is allemaal voor de bühne.

Bij Dahua is het zo dat als DNS geblokkeerd wordt de recorder ineens met grote frequentie TCP verbindingen probeert te maken naar een reeks hardcoded IP adressen. Terwijl in de recorder alle externe netwerkfunctionaliteit zoals firmwareupdates, etc, etc uitgeschakeld was.

Daarbij komt dat de recorder standaard gezichtsherkenning toepast en biometrishe profielen op de recoder gaat aanmaken... De beveiligingsbedrijven die dit soort spul installeren hebben geen IT kennis en laten alles wagenwijd open staan. Die hard-coded admin accounts vinden ze ook wel grappig/handig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.