image

Britse toezichthouder onderzoekt browsermonopolie Apple en Google

dinsdag 22 november 2022, 15:34 door Redactie, 8 reacties

De Britse mededingsautoriteit CMA is een onderzoek gestart naar het browsermonopolie dat Apple en Google hebben. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) hebben de twee Amerikaanse techbedrijven "alle kaarten in handen" en zijn er interventies nodig om innovatie en concurrentie een eerlijke kans te geven.

De CMA stelt op basis van eigen onderzoek dat Apple en Google een duopolie op mobiele ecosystemen hebben, waardoor ze deze markten in een wurggreep houden. 97 procent van al het mobiele webverkeer dat vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond ging via een browser-engine van Apple of Google. Apple verplicht alle browserleveranciers op iOS om de eigen WebKit-engine te gebruiken. Daardoor kunnen concurrenten zich niet onderscheiden en heeft Apple weinig prikkels om in de browser-engine te investeren, aldus de CMA.

Verder beperkt deze maatregel ook de mogelijkheid van webapps, waardoor eindgebruikers en bedrijven niet volledig van deze innovatieve technologie gebruik kunnen maken, aldus de Britse toezichthouder. Vaak is Google Chrome of Apple Safari standaard op smartphones en tablets geïnstalleerd, waardoor ze een voordeel ten opzichte van concurrerende browsers hebben, zo laat de mededingsautoriteit verder weten.

De CMA waarschuwt dat zonder tussenkomst beide Amerikaanse techbedrijven waarschijnlijk hun grip over de sector zullen behouden en waarschijnlijk versterken, waardoor concurrentie en innovatie verder worden beperkt. De mededingsautoriteit liet afgelopen juni weten dat het van plan was om een onderzoek naar de machtspositie van Apple en Google te doen en vroeg het publiek om feedback.

Dat liet de toezichthouder weten dat aanvullend onderzoek nodig is. Veel van de reacties waren afkomstig van browserleveranciers, webontwikkelaars en cloudproviders die stellen dat de huidige situatie schadelijk voor hun bedrijfsvoering is, innovatie belemmert en voor onnodige kosten zorgt. Daarop heeft de CMA besloten om het eerder aangekondigde onderzoek ook daadwerkelijk te starten, zo is vandaag bekendgemaakt. De resultaten kunnen leiden tot aanpassingen om de innovatie te bevorderen, aldus de mededingingsautoriteit.

Reacties (8)
22-11-2022, 16:31 door Anoniem
Nou dan kan het VK apart van de EU post-brexit ook eens zijn tanden laten zien.
22-11-2022, 20:09 door Anoniem
Wat een geklets. Je kunt zo een andere browser installeren en als default browser aanzetten.
22-11-2022, 22:17 door Anoniem
Tsja, in Windows is ook een standaard browser geinstalleerd. Dus?
23-11-2022, 00:43 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een geklets. Je kunt zo een andere browser installeren en als default browser aanzetten.


quote uit artikel:

Apple verplicht alle browserleveranciers op iOS om de eigen WebKit-engine te gebruiken. Daardoor kunnen concurrenten zich niet onderscheiden en heeft Apple weinig prikkels om in de browser-engine te investeren, aldus de CMA.
23-11-2022, 08:09 door Anoniem
Wat een geklets. Je kunt zo een andere browser installeren en als default browser aanzetten.
Inderdaad dat kan maar hoeveel zin heeft dit.

https://www.iculture.nl/nieuws/browser-engines-iphone-ipad-open-web-advocacy
23-11-2022, 08:12 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een geklets. Je kunt zo een andere browser installeren en als default browser aanzetten.

Zoals ik het verhaal lees moet "die andere browser" dus gebouwd zijn op basis van de Apple/Google WebKit-engine en daar zit dus het probleem dat jmenniet de WebKit-engine van "de andere browser" mag gebruiken.

Maar ik ben ook maar een leek ;-)
23-11-2022, 08:26 door Anoniem
"Als wij ons er niet tegenaan gaan bemoeien staat innovatie onder druk"
Aldus overheid ABC.

Never happened.
Luchtfietsers.
23-11-2022, 09:19 door Anoniem
Klopt alles werkt een stuk minder goed met een andere browser. Zonder werkt niet alles hetzelfde als met. Zeker aanpakken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.