image

Tweede Kamer bezorgd over mogelijke privacygevolgen digitale euro

dinsdag 29 november 2022, 12:18 door Redactie, 21 reacties

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de mogelijke privacygevolgen van de digitale euro. Ook zijn er twijfels over de noodzaak van een dergelijke valuta. Dat bleek uit een debat dat vorige week in de Tweede Kamer over de digitale euro plaatsvond. Op dit moment bevindt de digitale euro zich bij de Europese Centrale Bank (ECB) nog in de onderzoeksfase. Deze fase duurt naar verwachting tot het najaar van 2023.

Kamerleden maken zich zorgen over de mogelijke impact mocht de munt er komen. "Gisteren is nog gebleken dat zo'n witwaswet, het UBO-register, veel te ver gaat. Als de EU een extra instrument in handen krijgt, dan laat ze die kans echt niet liggen. Dat de voorzitter van de ECB, mevrouw Lagarde, aangaf dat volledige anonimiteit niet haalbaar is, stelt ons als SGP ook niet gerust", liet SGP-Kamerlid Stoffer weten.

PVV-Kamerlid Van Dijck wees ook naar de noodzaak van een digitale euro: "Waarom zou Nederland een digitale euro willen? De bevolking lust 'm niet. De Kamer, met uitzondering van D66, lust 'm niet. De rest is gewoon tegen een digitale euro. Dat moet de inzet zijn van deze minister. Ze moet zich niet doof en blind houden voor de geluiden uit de samenleving en uit deze Kamer."

Tijdens het debat werd ook gesproken over tests met digitale valuta in andere landen. "In China wordt er sinds april vorig jaar getest met een e-yuan, een digitale munt met vele opties van programmeerbaarheid. Dat heeft geleid tot berichten over Chinese overheidssurveillance op eigen burgers", stelde JA21-Kamerlid Eppink, die vervolgens waarschuwde dat een digitale euro zonder harde voorwaarden kan leiden tot een scenario van een Europese e-yuan.

Volgens Van der Plas van de BBB lijkt een digitale euro in theorie een goede manier om de economie efficiënter, sneller en duurzamer te maken voor burgers. "Maar deze voordelen zijn niet gratis: ze zullen ten koste gaan van de privacy van burgers. De macht en de invloed van de ECB zullen groter worden en veranderen de ECB in een monopolist waar de burger niet omheen kan. Op papier lijkt het allemaal mooi, maar er zitten zo veel haken en ogen aan dat het gewoonweg dwaas zou zijn om een digitale euro in te voeren." Ze voegde toe dat de digitale euro bar weinig voordelen oplevert die totaal niet opwegen tegen de waslijst aan nadelen voor de burger. "Niet doen dus."

Opt-out

Om niet mee te doen vroeg SP-Kamerlid Alkaya naar de mogelijkheid van een opt-out. "Met andere woorden, er moet een besluitvormingsproces in de EU komen waarin bijvoorbeeld met unanimiteit wordt besloten. Of er moet met opt-outs voor lidstaten worden gewerkt, waarin dus uiteindelijk elk euroland, en dus ook elk nationaal parlement, akkoord moet gaan met de digitale euro voordat die wordt ingevoerd. Anders draaien wij mensen een rad voor ogen, en daar wil ik niet aan meewerken."

Minister Kaag van Financiën stelde daarop dat of een opt-out een mogelijkheid is afhangt van de inhoud van de verordening. "Ik kan daar niet op vooruitlopen." De minister verklaarde ook dat het nog niet zeker is dat er een digitale euro komt. "Het tweede is dat er nog niets besloten is. In tegenstelling tot wat men misschien leest of wil suggereren, is er helemaal niets besloten. We denken als lidstaten na over wat de randvoorwaarden zouden kunnen en moeten zijn." In het eerste kwartaal van volgend jaar zal Kaag meer informatie naar de Tweede Kamer sturen, waarin onder andere wordt ingegaan op de planning en de mogelijke vormgeving.

Reacties (21)
29-11-2022, 12:23 door Anoniem
Waarom is Pim vermoord?
29-11-2022, 12:28 door Anoniem
Nou, die zal er dus in 2025 wel komen. Want zo werkt dat in de EUSSR.
29-11-2022, 12:53 door Anoniem
Lezende de laatste alinea is het dus allemaal al beklonken en gaat de digitale munt er honderd procent zeker komen.
Nergens lees je terug wat het nut zou zijn. Komt op neer dat het enkel ingevoerd wordt om nog makkelijker de inwoners in de gaten te houden.
29-11-2022, 13:42 door Anoniem
Eerst tegen dan een kleine wijziging dan waarom het toch echt nodig is dan een afgeschaft referendum en dan gewoon toch alsnog doen want zo rolt de democratie hier.
29-11-2022, 13:44 door Anoniem
Oh wacht even, bedenkt zich de zijn keutel intrekkende politicus, digitale steekpenningen... die zijn natuurlijk ook te monitoren!

"Elk nadeel heb ze voordeel"
29-11-2022, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom is Pim vermoord?
Pim doorzag destijds de agenda die nu word uitgevoerd. Die moest dood omdat ze toen nog zwak waren en pas aan het begin van de plannen stonden. Een Pim aan het hoofd had het de elite onmogelijk gemaakt om hun snode plannetjes door te drukken. Waarschijnlijk hadden partijen als D66 ook helemaal niet bestaan als Pim de leiding zou hebben gehad omdat dergelijke partijen het moeten hebben van wanorde en chaos. Dat zou er bij Pim niet zijn geweest.
29-11-2022, 14:54 door Anoniem
Haha, alsof de Nederlandse overheid hier ook maar iets over te zeggen heeft.
That ship has sailed long ago
29-11-2022, 15:45 door Anoniem
Is deze discussie nog ergens online terug te vinden?
29-11-2022, 17:24 door Anoniem
Wij van de

EU:

Wij willen alle neuzen de zelfde kant op,wij willen alle mindsets de zelfde kant op,
wij bepalen en beslissen,wij zijn de europese unie,luister en wees nedering,
wij weten wat goed voor de europese landen is,wij weten wij jij bent en wie jij moet zijn
in je uiterlijk en gedrag,bij ons ben je veilig en lever je verplichte bijdrages door middel
van geld af aan de europese unie,en genoeg is nooit genoeg,wij blijven controleren en bepalen,
leuker kunnen we het niet maken,wel makkelijker.

EU-nl 2022
29-11-2022, 17:58 door Anoniem
Door Anoniem: Is deze discussie nog ergens online terug te vinden?
Is allang besloten. Door mensen met achternamen waar wij nog nooit van gehoord hebben.
29-11-2022, 18:41 door Anoniem
Grappig....
Een beslissing waar de politiek het niet mee eens is...
En wordt ingevoerd door de koningin ?
Euh... Democrawie ?
29-11-2022, 18:51 door Anoniem
Om niet mee te doen vroeg SP-Kamerlid Alkaya naar de mogelijkheid van een opt-out. "Met andere woorden, er moet een besluitvormingsproces in de EU komen waarin bijvoorbeeld met unanimiteit wordt besloten. Of er moet met opt-outs voor lidstaten worden gewerkt, waarin dus uiteindelijk elk euroland, en dus ook elk nationaal parlement, akkoord moet gaan met de digitale euro voordat die wordt ingevoerd. Anders draaien wij mensen een rad voor ogen, en daar wil ik niet aan meewerken."

1. Zie het inlegbriefje bij het Oekraine akkoord na de tegenstem bij het refrendum.
Dat zou hier dus ook zo maar bij kunnen gebeuren. Het precedent is er.

2. Waarom weer om een OPT-OUT vragen. Maak er maar een OPT-IN van. Als land alleen meedoen als je echt wilt.
Of nog beter, als hun burgers het echt willen!

3. Het wordt echt tijd dat er een bindend referendum in de grondwet vastgelegd wordt.
Politici doen niiet (voldoende) wat de burger wil. En de keer dat de burger zich kan uitspreken, en dit al gehoord wordt in Den Haag, dan wordt die uitspraak te vaak genegeerd of omzeild.
En toch blijven politici zich verbazen dat de kloof met de burger zo groot is en steeds groter wordt.
Hoe zou dat toch komen? (antwoord van de politici: Het is de schuld van de burger dat politci niet begerepen worden)
29-11-2022, 20:43 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, die zal er dus in 2025 wel komen. Want zo werkt dat in de EUSSR.

Uiteindelijk wel, ze spelen een wel bekend spelletje.

Je komt met iets nieuws : digitale euro
De "regels" eromheen zijn eigenlijk (expres) te ver over de grens, waardoor niemand het wil, veel discussies, veel media aandacht.
Uiteindelijk zetten ze het weer even in de koelkast.

Uiteindelijk komt het vaak in een andere (lees iets lichtere vorm) terug, soms ook andere naam, maar eigenlijk hetzelfde.
Maar omdat de "regels" versoepelt zijn tegenover de eerste versie (wat over blijft wilde de sowieso haalbaar hebben, daarom eerst over de grens regels)...
Nu lijkt het net alsof ze naar iedereen hebben geluisterd en verbeterd hebben.
Zo niet, verhaal nog een keer, even de scherpe randjes eraf...

Uiteindelijk paar jaar later, alsnog geintroduceerd, opgeven moment weten we niet beter.
Nieuwe generaties die geboren zijn worden ermee opgegroeid, weten niet beter.
En daarna komen toch weer die "extra regeltjes" langzaam weer terug als verbeteringen of aanpassingen...
Oftewel versie 3.0, 4.0, 5.0 wordt geintroduceerd, maar eigenlijk was het resultaat allang bekend/gewenst bij versie 1.0.
Met geduld kan je echt wel langzaam iets introduceren in een samenleving, iets met geduld.

Check maar eens in het verleden met allemaal introducties van nieuwe dingen waar veel ophef over was, kijk nu terug of ze uiteindelijk wel of niet in een bepaalde vorm alsnog er nu zijn.

Mensen voor de gekhouden (mindfucks)...
Zie ook Black Friday, eerst 3 maanden geleden de prijs met 25% omhoog, om op Black Friday weer te verkopen met 25% korting... en uiteindelijk als na de feestdagen iedereen klaar is met kopen moeten de voorraden weg en gaat de standaard prijs ook weer 25% omlaag :-)

We trappen er allemaal in....
29-11-2022, 20:52 door Anoniem
De minister verklaarde ook dat het nog niet zeker is dat er een digitale euro komt. "Het tweede is dat er nog niets besloten is. In tegenstelling tot wat men misschien leest of wil suggereren, is er helemaal niets besloten.
Nu is het toch wel een nadeel dat Kaag zo lang in het buitenland gezeten heeft.
Daardoor weet ze niet dat deze tactiek allang doorgeprikt in Nederland! De voormalige minister Brinkhorst praatte
altijd op diezelfde manier. Als je hem vroeg naar dit soort onderwerpen was het altijd te vroeg om het er over te hebben
en te vroeg om er bezorgd over te zijn want het was allemaal nog niet besloten. Dan was het ineens besloten, en was
het te laat om er nog over te discussieren. Patent Brinkhorst tactiek, nu ook gehanteerd door Kaag. Alleen nu kennen
we die al en weten we waar ze op aan stuurt.
29-11-2022, 20:53 door Anoniem
Beste mensen,

Het is niet voldoende of een staat als Nederland dat wel wil of dat niet wil.
Het gaat er om of de individuele burger dit wel of niet wil.

Wel willen is gemakkelijk te organiseren. In ieder geval voor wie het wel willen (die dit gemak willen hebben). Zonder nadere wetgeving worden automatisch ook de niet-willen-mensen meegetrokken. Als het niet door de politiek is, dan geburt dat wel door bedrijven die hun winstmarges willen vergroten (ook te koste van de niet-willen-mensen).

De mensen die dit niet willen (die garanties voor hun vrijheid willen behouden), daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat in de wet staat dat niemand kan worden verplicht én daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat in de wet staat dat elke organisatie ook de traditionele betalingmogelijkheden moet behouden en moet aanbieden aan de betaler.

Juist het ontbreken van niet-mee-willen-doen clausules in allerhande wet- en regelgeving (vanwege de helft+1 dictatuur?) maakt dat complotdenkers vrij baan krijgen.

Luister nou eens naar de burger. Luister nou eens naar de minderheden (die oprechte zorgen hebben). Zorg nou eens dat de democratie kan werken mét het behartigen van ook de belangen van minderheden. Dan kan je voor de meerderheden echt heel veel van dit 'moois' regelen.
30-11-2022, 08:25 door Anoniem
Welnee,ze gaan alleen bedragen boven de 10€uro controleren.
30-11-2022, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem: Wij van de

EU:

Wij willen alle neuzen de zelfde kant op,wij willen alle mindsets de zelfde kant op,
wij bepalen en beslissen,wij zijn de europese unie,luister en wees nedering,
wij weten wat goed voor de europese landen is,wij weten wij jij bent en wie jij moet zijn
in je uiterlijk en gedrag,bij ons ben je veilig en lever je verplichte bijdrages door middel
van geld af aan de europese unie,en genoeg is nooit genoeg,wij blijven controleren en bepalen,
leuker kunnen we het niet maken,wel makkelijker.

EU-nl 2022
Ik mis nog: Resistance is futile.
30-11-2022, 12:16 door Anoniem
Krijgen we dan ook euro miners? Zodat we energie in goedkopere landen kunnen omzetten in geld? Dat zou wel een winst zijn voor het klimaat.
30-11-2022, 13:41 door Anoniem
laten we als Nederland nog meer zorgen als er een Ramp gebeurd dat we geen geld meer hebben en dat we afhankelijk zijn van de mensen die wel logies na denken en zelf eten kweken water opslaan.
Voedsel pakketten achter houden.
Nee als we nu zorgen dat we niet alle rommel aan elkaar willen knopen.
En zorgen dat we zelf controle hebben over onze eigen aanvoeren van stroom gas water.
En zorgen dat we back-up systemen hebben draaien dat wee offline kunnen door werken.
15-02-2023, 19:21 door Anoniem
Het vertrouwen in de regering en hun beslissingen zijn tot een dieptepunt gekomen.
Shell 38 miljard winst, dubbele van vorig jaar, energiebedrijven etc zelfde verhaal.

Burgers worden leeggeplukt en van alle vrijheden berooft, nu weer een digitale euro.
Rechten zoals privacy worden stilzwijgend afgenomen en de pers hoor je nergens over.

Triest maar deze regering zorgt alleen voor zichzelf en als marionet voor de FED

DE RIJKEN LOPEN BINNEN EN BURGERS ….. ????
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.