image

Europol meldt aanhouding van 2500 katvangers bij internationale operatie

maandag 5 december 2022, 11:09 door Redactie, 6 reacties

Bij een internationale operatie zijn wereldwijd 2500 katvangers aangehouden die in veel gevallen werden gebruikt voor het witwassen van geld dat via cybercrime is gestolen. Tijdens de operatie, die plaatsvond van halverwege september tot eind november en waar ook Nederland aan meedeed, werden bijna 8800 katvangers geïdentificeerd en ruim tweehonderd personen die katvangers ronselen. Uiteindelijk vonden er zo'n 2500 aanhoudingen plaats.

Katvangers stellen hun rekening al dan niet bewust aan criminelen ter beschikking. Ze worden onder andere via e-mail en nepvacatures geronseld. Opsporingsdiensten ontdekten vierduizend frauduleuze transacties die via katvangers werden uitgevoerd. In totaal konden autoriteiten 17,5 miljoen euro onderscheppen, aldus Europol. Om het publiek te waarschuwen geen katvanger te worden starten Europol en Europese banken deze week een bewustzijnscampagne.

Reacties (6)
05-12-2022, 11:37 door Anoniem
Goeie zaak!
05-12-2022, 12:11 door Anoniem
ja leuk en dag later lopen ze weer vrij rond na een groote poe ha inval 20 man politie per adres door de politie..ik heeft het zelf gezien uithalers uit de haven hoop machts vertoon van politie 2 personen opgepakt en dag later weer op vrije voeten en in die zelfde week zie ik die persoon in dikke vette BMW van ruim 1 ton en de rest van de familie
zit er warm je bij.......oja en ze kopen alle wat eerst niet kon.?????????????????....spreek ik over Rotterdam
05-12-2022, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: ja leuk en dag later lopen ze weer vrij rond na een groote poe ha inval 20 man politie per adres door de politie..ik heeft het zelf gezien uithalers uit de haven hoop machts vertoon van politie 2 personen opgepakt en dag later weer op vrije voeten en in die zelfde week zie ik die persoon in dikke vette BMW van ruim 1 ton en de rest van de familie
zit er warm je bij.......oja en ze kopen alle wat eerst niet kon.?????????????????....spreek ik over Rotterdam

Je snap zelf ook wel dat je ergens moet beginnen, toch?
05-12-2022, 12:31 door Anoniem
@Anoniem 12:11:
Uithalers kunnen (na een recente wetswijziging) harder gestraft worden als ze zonder drugs aangetroffen worden, maar OT verder.

Katvangers worden al behoorlijk gestraft door het bankwezen (en zijn niet het brein achter de gepleegde misdaden). Ik vind het interessanter dat er 200 ronselaars opgepakt zijn en ik hoop dat dit onderzoek ook leidt tot het oppakken van de criminelen die gebruik hebben gemaakt van de katvangers.
05-12-2022, 15:11 door Briolet
Door Anoniem:Katvangers worden al behoorlijk gestraft door het bankwezen (en zijn niet het brein achter de gepleegde misdaden).

Maar daarvoor hoef je ze niet op te pakken. Ook zonder dat je de katvanger fysiek aanhoud, kun je alle identiteiten die met rekeningen gerommeld hebben, uitsluiten van het bankwezen.
06-12-2022, 01:58 door Anoniem
Die ronselaars pakken was vast ook geen hogere wiskunde. Er zijn genoeg telegram kanalen waar men graag tegen vergoeding je pinpas + code wil lenen. Maak een afspraak, leg het vast op video en reken ze in.

Het spoor vanaf de geldezel zal naar het buitenland lopen, schimmige belwinkeltjes, Western Union en co, andere katvanger rekeningen of crypto. De echte boeven zullen zo wel buiten schot blijven tenzij men fouten maakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.