image

Kabinet wil volledig digitaal vergaderen voor verenigingen, BV's en VvE's

woensdag 7 december 2022, 10:41 door Redactie, 5 reacties

Het moet voor verenigingen, BV's, coöperaties, NV's en VvE's mogelijk worden om algemene vergaderingen digitaal te houden, zo wil het kabinet. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet gaan maken is vandaag in consultatie gegaan. Op dit moment zijn alleen fysieke of hybride vergaderingen mogelijk. Digitaal vergaderingen kan ook, maar alleen op basis van de Tijdelijke wet COVID-19 die onlangs tot 1 februari 2023 werd verlengd.

Om ervoor te zorgen dat er permanent digitaal kan worden vergaderd is het wetsvoorstel Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen bedacht. Wel gelden er enkele voorwaarden voor het digitaal vergaderen. Zo moet een digitale vergadering zoveel mogelijk een afspiegeling vormen van een fysieke vergadering en moeten deelnemers ook langs digitale weg volwaardig kunnen participeren.

Leden en aandeelhouders moeten met beeld én geluid kunnen deelnemen aan de vergadering en het woord kunnen voeren. Daarnaast moet de algemene leden- of aandeelhoudersvergadering vooraf instemmen met de optie om digitaal te vergaderen. "Door de voorgestelde wetswijziging wordt het mogelijk om volledig digitaal te vergaderen", aldus een uitleg van het wetsvoorstel. "Dat bespaart mogelijk reisbewegingen en is daarmee goed voor het milieu." Het publiek kan tot 6 februari volgend jaar via Internetconsultatie.nl op het wetsvoorstel reageren.

Reacties (5)
07-12-2022, 10:50 door Anoniem
En wanneer het kabinet zelf ergens een vergadering heeft dan is geen land te ver om even het vliegtuig te pakken.
De hele wereld vliegen ze over om er maar bij aanwezig te zijn.
Dan kan het blijkbaar niet digitaal.
Rekening houden met het milieu is iets waar de burger rekening mee moet houden, niet de overheid zelf.
Hypocriet zooitje.
07-12-2022, 11:28 door Anoniem
Nu optioneel. Over 5 jaar standaard. Over 10 jaar verplicht. En het filmpje even naar de Roverheid uploaden zodat die kan beoordelen of alles wel netjes volgens de regels verlopen is. Naar Chinees model.
07-12-2022, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: Nu optioneel. Over 5 jaar standaard. Over 10 jaar verplicht. En het filmpje even naar de Roverheid uploaden zodat die kan beoordelen of alles wel netjes volgens de regels verlopen is. Naar Chinees model.
Niet nodig, er is vast al gezorgd voor meekijkers.
08-12-2022, 16:08 door Anoniem
Ik woon in een flat waar de gemiddelde leeftijd ongeveer 90 jaar is en ik zie die oude nakkies nog niet elektronisch aan een vergadering van de VVE meedoen.
08-12-2022, 18:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ik woon in een flat waar de gemiddelde leeftijd ongeveer 90 jaar is en ik zie die oude nakkies nog niet elektronisch aan een vergadering van de VVE meedoen.
Het moet niet, het mag nu officieel!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.