image

Banken en verzekeraars: registratie hypotheken door BKR geen goed idee

donderdag 8 december 2022, 12:26 door Redactie, 2 reacties

Het plan van het BKR om ook hypotheken te gaan registreren is geen goed idee, zo stellen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars. Volgens beide partijen draagt een registratie door het BKR niet bij aan het verbeteren van het inzicht in de financiële situatie van een klant. Bovendien is niet duidelijk welk probleem wordt opgelost door specifiek deze leningen wel te registreren.

Het BKR wil informatie over hypotheken bijhouden om naar eigen zeggen financieel kwetsbare starters ’tegen zichzelf te beschermen’. Dit moet een opeenstapeling van leningen voorkomen. Naast aanbieders van financiële producten zoals private leasemaatschappijen, telefoon- en postorderbedrijven, wil BKR ook hypotheekverstrekkers actief gaan informeren zodra een klant ergens een notering krijgt wegens een betalingsachterstand.

"De voorgestelde registratiewijze biedt geen toegevoegde waarde voor kredietverstrekkers", aldus de NVB in een consultatiereactie eerder dit jaar. Daarnaast werkt de voorgestelde aanpassing van het BKR volgens de banken stigmatiserend omdat, zolang de lening loopt, de klant het stempel van “niet-kunner” blijft houden. Ook wanneer de klant al geruime tijd wel rente en aflossing verschuldigd is en betaalt. De NVB en het Verbond zien dan ook geen draagvlak om over te gaan tot positieve registratie in BKR anders dan een signaalfunctie op basis van de registratie in het Kadaster.

BKR vindt dat de registratie bij het Kadaster niet afdoende is. "Daar wordt alleen informatie geregistreerd over objecten, niet over personen. En het geeft financiële instellingen al helemaal geen informatie over maandlasten”, laat beleidsadviseur Sjaak van Leeuwen van BKR tegenover De Telegraaf weten.

Reacties (2)
09-12-2022, 07:43 door Anoniem
Ik ben nog eens, al lang geleden, door de Rabo gen**id omdat ik voor mijn hypotheek toch maar naar de Postbank ging. Met een al afbetaalde kleine lening voor een auto. En later excuses want ze waren zogenaamd een computertape vergeten op te sturen.

Heel die BKR was toen al belachelijke privacyschening. Maar ik kreeg mooi geen hypotheek. De overdracht van het pand uitgesteld, en toen mocht het. Van de Rabobank. Want ze hadden toch nog maar even alles rechtgezet voor een klant.

Wie dacht de Rabobank toen al niet dat die was? En zo een BKR, begint dat niet een beetje erg kinderachtig systeem te worden? Waar zit de hoor en wederhoor daar? Daar deden ze toen al niet aan. En mijn voorval is al van 40 jaar geleden. En dan lees ik nu dat ze nog stommer zijn dan toen. Alsjeblieft zeg. Als iets zielig is dan zijn het wel van die geprivatiseerde ambtenaren. Wat een sukkels allemaal.
09-12-2022, 21:46 door Anoniem
de BKR heeft weer niks beters te doen blijkbaar;
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.