image

Reclamefolder groothandel Makro vertraagd door cyberaanval

donderdag 8 december 2022, 13:57 door Redactie, 5 reacties

Groothandel Makro is het slachtoffer geworden van een cyberaanval waardoor de reclamefolder van deze week is vertraagd. Dat laat het bedrijf vandaag via Twitter weten. Het Duitse moederbedrijf Metro maakte in oktober melding van een beveiligingsincident, wat voor een verstoring van en vertragingen bij allerlei diensten zorgde. Criminelen achter de Black Basta-ransomware hadden toegang tot systemen van de onderneming gekregen.

Bij de aanval wisten de criminelen ook persoonsgegevens van huidige en voormalige medewerkers en sollicitanten buit te maken, die vervolgens op internet werden gepubliceerd. Op 23 november meldde Metro dat het tijdens de herstelwerkzaamheden van de aanval in oktober opnieuw verdachte activiteit had gedetecteerd. Het bleek om een malware-infectie te gaan, waarop uit voorzorg werd besloten om individuele systemen uit te schakelen. Hierdoor zijn technische diensten niet of beperkt beschikbaar. Na 23 november heeft Metro geen verdere informatie over het incident gegeven.

Terwijl in Nederland de reclamefolder is vertraagd, zijn volgens vakblad RetailDetail de gevolgen bij de Belgische locaties van Makro veel groter. Onder meer de kassasystemen en elektronische prijsetiketten vielen uit en ook de webwinkel ondervindt hinder. Makro Nederland stelt dat de reclamefolder uiterlijk tien december verschijnt.

Reacties (5)
08-12-2022, 14:07 door Anoniem
Hier gaat ie kennelijk nog goed: https://nitter.it/MakroUK

Wel gelezen over problemen in het land der Belgen.

Distributie zal wel een dingetje worden in de toekomst als onderdeel van de logistiek.
08-12-2022, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Hier gaat ie kennelijk nog goed: https://nitter.it/MakroUK

Wel gelezen over problemen in het land der Belgen.

Distributie zal wel een dingetje worden in de toekomst als onderdeel van de logistiek.

Belgen en IT is ook echt typisch..
Lopen daar allemaal rond met oude meuk, wat dat betreft zijn ze echt lekker Frans.
08-12-2022, 22:18 door Anoniem
De Makro zit ook achter de site "www.mijncarrousel.nl" een soort webwinkel waar je een keus kunt maken voor een
kerstpakket. Dit is in de coronatijd door veel bedrijven ingevoerd omdat mensen thuis werken en men ze niet naar
een kerstpakket uitreiking wilde laten komen.
Je krijgt een logincode voor die site, en daar kun je dan iets uitzoeken als kerstpakket (een artikel of gewoon een
doos met etenswaren zoals je gewend bent als kerstpakket), en dat wordt dan opgestuurd.

Net nu de mensen hun code gekregen hebben voor dit jaar, is de boel plat en kun je niet inloggen!
Oja, de webserver draaide Windows toen het nog werkte. Maar dat is uiteraard toeval.
09-12-2022, 02:26 door Anoniem
Save the trees, plant some ransomware.

De klimaatdeugers zouden eens op een idee kunnen komen...

Maar zonder gekheid, het wordt tijd dat sommige bedrijven toch meer investeren in basis veiligheid. Lees alle ransomware attacks eens op bleepingcomputer. De tactieken en tools hebben een heel grote overlap. Voor bijna alles zijn mitigaties en/of detectie mogelijk. Met name latteral movement detecteren en blokkeren kan een hoop ellende besparen.
09-12-2022, 07:03 door Anoniem
Ik heb als jochie nog wel eens meegeholpen met die folder van de Makro. Dan mocht ik met mijn vader mee als die moest overwerken. En dan was het rasters plakken en contactafdrukken maken. Met een flinke ploeg mensen. Maar al die offsetplaten moesten op tijd bij de drukkerij zijn.

Het was soms wel veel overwerken, dus ook leuk dat ik mijn vader dan nog eens zag. En mee mocht helpen. Met de folder van de Makro.

Maar we hadden geen slecht leven. En die folder was altijd op tijd. Want toen viel er nog niks te hacken. Alles wat moest werken werkte toen nog gewoon. Tegenwoordig is het af en toe maar een zooitje met al die lekke moderne technieken. Dat was toch vroeger echt beter geregeld. We zaten ons suf te plakken met rastertjes, maar ik geloof niet dat die folder ooit te laat is geweest.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.