image

Minister: satelliet-noodoproepen via iPhone geen echte toevoeging op 112

vrijdag 9 december 2022, 11:10 door Redactie, 10 reacties

De mogelijkheid om via de iPhone satelliet-noodoproepen te versturen biedt weinig meerwaarde ten opzichte van 112 in Nederland, zo vindt minister Adriaansens van Economische Zaken. Vorige maand lanceerde Apple "Emergency SOS" via satelliet in de Verenigde Staten en Canada. Deze maand volgen Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Via de feature kunnen eigenaren van een iPhone 14 via satelliet verbinding met hulpdiensten maken wanneer een mobiele of wifi-verbinding niet beschikbaar is. Ook kunnen gebruikers in de Find My-app hun locatie via satelliet delen. Naar aanleiding van berichtgeving over de technologie wilde CDA-Kamerlid Van Dijk weten of de overheid dergelijke technologie niet zou moeten omarmen. "Zaken als de bereikbaarheid van 112 zijn zaken die we vooral op EU-niveau moeten oppakken. Het zou ook niet goed zijn om voorop te lopen bij een nieuwe ontwikkeling die slechts door één leverancier ondersteund wordt, vanwege de marktverstorende effecten daarvan", reageert Adriaansens.

Ze ziet ook weinig meerwaarde in de dienst. "Deze dienst biedt enkel een zeer eenvoudige oplossing voor wie buiten staat, met vrij zicht naar boven. Dus niet gehinderd door gebladerte, steile wanden of bebouwing. Je kunt namelijk enkel via SMS-berichten communiceren. Verder moet je je telefoon met de hand richten op een satelliet gedurende het verzenden of ontvangen van je SMS-bericht. Je telefoon geeft aan welke kant je op moet richten. Tijdens het verzenden moet je de satelliet met je telefoon blijven volgen", aldus de minister. "In dat opzicht verwacht ik niet dat deze dienst echt veel toevoegt aan de bereikbaarheid van 112 in Nederland."

De minister was ook gevraagd hoe ze naar de komst van de dienst aankijkt. "Wij kijken altijd naar nieuwe ontwikkelingen om de bereikbaarheid van hulpdiensten te verbeteren. Maar dat doen we wel vanuit de Nederlandse context. Dus ook rekening houdend met de uitstekende dekking die mobiele netwerken in Nederland hebben, waarbij iedere telefoon via elke provider met de 112-centrale kan bellen, ook als de eigen provider geen dekking heeft op de plek waar men zich bevindt. Op dit moment is moeilijk te zeggen of deze dienst een toegevoegde waarde heeft."

De minister wijst ook naar een ander kenmerk van Emergency SOS. Wanneer hulpdiensten namelijk niet in staat zijn om de berichten te ontvangen gaan die eerst naar een Apple-contactcenter dat vervolgens contact met de hulpdiensten opneemt. "Dat is niet echt handig, nog afgezien van alle privacygevoelige informatie die soms moet worden uitgewisseld. Ook is niet zeker dat deze dienst in alle gevallen volledig gratis blijft voor de gebruikers en alarmcentrale, zoals de Europese regelgeving voorschrijft. Een ander mogelijk nadeel van deze dienst is dat bijvoorbeeld het telefoonnummer niet wordt doorgegeven", aldus Adriaansens.

Reacties (10)
09-12-2022, 11:38 door Anoniem
De minister heeft gelijk. Het is bedoeld voor noodsituaties in grote gebieden zonder cell coverage. Niet voor Nederland.
09-12-2022, 11:44 door Anoniem
Helder dat een minister zich niet laad leiden door een nieuw shinier toy.
Zoals het laatste bekende ongeval waarbij 2 dames in een auto op z'n kop in een plas water lagen...
Wanneer ze al een iPhone 14 zou kunnen betalen met de ondersteuning voor deze techniek, IN een auto heb je geen sat ontvangst, ook niet met externe antenne zoals ik die heb (Thuraya en Inmarsat), want op z'n kop in een sloot liggen die antennes ook in het water naar beneden te beamen.

Overigens was door onderhoud geloof ik een GSM mast uitgeschakeld en was de resolutie niet correct EN heeft een iPhone al de neiging om extreem lang vast te houden aan een 'oude' mast alsof het wifi is.
Dus plaatsbepaling is dan lastig, zeker bij slechte RF omstandigheden als in een auto op z'n kop in een plas water.

m.a.w. leuk in de VS waar je 80% geen dekking hebt, hier heb je 80% wel dekking.
09-12-2022, 12:00 door Anoniem
Ik lees alleen maar nadelen om het niet te doen, blijkbaar is het glas hier halfleeg. Terwijl er best situaties kunnen zijn waar je achteraf kunt concluderen: hadden we het gehad dan was men op tijd gevonden.... want er is meer dan 112 in Nederland (waar overigens ook een storing kan zijn) . Om nog maar te zwijgen van mobiele storingen, waar we er de afgelopen tijd ook al weer wat gehad hebben
09-12-2022, 14:40 door Anoniem
En waarom moet een feature dat vooralsnog alleen in Amerika en Canada aanwezig is besproken worden in de Tweede Kamer? Dit werkt trouwens ook alleen als er helemaal geen dekking of wifi in de buurt is. Deze gasten in de TK willen popiejopie doen, maar moeten zich bezig houden met de afgrond van Nederland.
09-12-2022, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik lees alleen maar nadelen om het niet te doen, blijkbaar is het glas hier halfleeg. Terwijl er best situaties kunnen zijn waar je achteraf kunt concluderen: hadden we het gehad dan was men op tijd gevonden.... want er is meer dan 112 in Nederland (waar overigens ook een storing kan zijn) . Om nog maar te zwijgen van mobiele storingen, waar we er de afgelopen tijd ook al weer wat gehad hebben
Hebben we hier erg vaak mobiele storingen gehad waarbij alle mobiele netwerken op hetzelfde moment plat waren?
Wellicht soms lokaal, als de stroom lange tijd weg was ofzo.
Maar dan nog is het niet echt heel nuttig. Wie het graag wil gebruiken die gaat zijn gang maar.
09-12-2022, 15:44 door Anoniem
Ook vanuit mijn professie (is IT en radiosignalen) geef ik de Minister gelijk.
En zoals hierboven al aangehaald.
Deze feature is ten behoeve van mensen buiten cell bereik. Dus zijn er mensen die zich hiermee geholpen voelen.

Als Emergency SOS in de iphone zit (en je kan het uit zetten), dan kan dat moeilijk voor Nederlandse gebruikers van de iphone een probleem zijn.
09-12-2022, 16:49 door Anoniem
"Dat is niet echt handig, nog afgezien van alle privacygevoelige informatie die soms moet worden uitgewisseld."
Het heilige boontje staat weer voor in de rij hoor. Zat zaken waar ze privacy aan de laars lappen maar dan als een bedrijf het doen schreeuwen ze moord en brand. Als iemand moet kiezen tussen leven of privacy maar dood zullen de meeste toch de eerste optie kiezen.
10-12-2022, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem:
"Dat is niet echt handig, nog afgezien van alle privacygevoelige informatie die soms moet worden uitgewisseld."
Het heilige boontje staat weer voor in de rij hoor. Zat zaken waar ze privacy aan de laars lappen maar dan als een bedrijf het doen schreeuwen ze moord en brand. Als iemand moet kiezen tussen leven of privacy maar dood zullen de meeste toch de eerste optie kiezen.

Het is in noodsituaties , inderdaad een bijzaak.

Aan de andere kant - jouw nood hoeft ook weer niet andermans entertainment te zijn . Of hint waar wat te halen valt.
G. Heuckeroth naakt in verwarde toestand op de kruising Achtersteeg/Harde bollenstraat. Prio 2.

De keuze tussen 'niks' en publieke broadcast is simpel , in nood.
Maar dat maakt 'publieke broadcast' niet vanzelf 'goed genoeg'.
13-12-2022, 00:08 door Anoniem
Door Anoniem: De minister heeft gelijk. Het is bedoeld voor noodsituaties in grote gebieden zonder cell coverage. Niet voor Nederland.
This!
13-12-2022, 00:13 door Anoniem
Door Anoniem: En waarom moet een feature dat vooralsnog alleen in Amerika en Canada aanwezig is besproken worden in de Tweede Kamer? Dit werkt trouwens ook alleen als er helemaal geen dekking of wifi in de buurt is. Deze gasten in de TK willen popiejopie doen, maar moeten zich bezig houden met de afgrond van Nederland.
Omdat er maar één 'malloot' in de Tweede Kamer hoeft te zijn die zo'n vraag stelt.
Belanghebbende hoeven maar 150 kamerleden met mails te bestoken en er zit er altijd wel één bij die denkt: "Wow, een mail van Apple, ik ben belangrijk" en gaan vervolgens zo'n (onzinnige) vraag stellen.
Laat ze eerst eens aan de slag gaan met onderwerpen die er toe doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.