image

VVD tegen registratie van alle hypotheekgegevens door BKR

vrijdag 9 december 2022, 10:46 door Redactie, 6 reacties

De VVD is tegen de plannen van het BKR om alle hypotheekgegevens te gaan registreren en betalingsachterstanden met derden te delen en heeft minister Kaag van Financiën om actie gevraagd. Gisteren ontstond er grote ophef over het voornemen van het BKR.

De organisatie wil informatie over hypotheken bijhouden om naar eigen zeggen financieel kwetsbare starters ’tegen zichzelf te beschermen’. Dit moet een opeenstapeling van leningen voorkomen. Naast aanbieders van financiële producten zoals private leasemaatschappijen, telefoon- en postorderbedrijven, wil BKR ook hypotheekverstrekkers actief gaan informeren zodra een klant ergens een notering krijgt wegens een betalingsachterstand.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars, alsmede Vereniging Eigen Huis zijn tegen het plan. Ook de VVD zit dit niet zitten. "Staat de wet de uitbreidingsplannen van BKR toe? Zo nee, is het kabinet voornemens om de wet hierop aan te passen?", zo wil VVD-Kamerlid Heinen van minister Kaag weten. "Deelt u de mening dat de voorgestelde uitbreidingen disproportioneel en onwenselijk zijn?", vraagt Heinen verder.

Als laatste wil het VVD-Kamerlid weten of de minister bereid is om op korte termijn met BKR in gesprek te gaan en BKR "tot de orde" te roepen. Kaag heeft drie weken om met een reactie op de Kamervragen te komen. Het BKR heeft naar aanleiding van de ontstane commotie op de eigen website een reactie geplaatst waarin staat dat het besluit over de registratie van hypotheekgegevens in de eerste helft van 2023 wordt verwacht.

Reacties (6)
09-12-2022, 11:23 door Anoniem
wat heeft de vvd te verbergen????
09-12-2022, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: wat heeft de vvd te verbergen????
Dit lijkt wel de eerste keer dat de VVD enige privacy awerness laat zien. Dat geeft zeker te denken
09-12-2022, 15:35 door Anoniem
Goh. De VVD komt met een goed plan. Er liggen zeker verkiezingen in het verschiet.
09-12-2022, 15:38 door Anoniem
Ga je nu de VVD bashen omdat ze nu iets goeds doen?
09-12-2022, 19:48 door Anoniem
[quite]Ook de VVD zit dit niet zitten. "Staat de wet de uitbreidingsplannen van BKR toe? Zo nee, is het kabinet voornemens om de wet hierop aan te passen?", zo wil VVD-Kamerlid Heinen van minister Kaag weten. [/quote]
Op welke wet doelt dhr. Heinen eigenlijk?

De BKR is toch een stichting die eind jaren 50 van de 20e eeuw opgericht is door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners.
Dus bepalen die dan niet wat er wel of niet geregistreerd wordt?


Trouwens, dit staat in wikipedia:

"Hypothecaire leningen worden niet geregistreerd, tenzij de lener meer dan drie maanden zijn betalingsverplichtingen niet is nagekomen."

en

"Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht een BKR-toetsing te doen voordat zij een lening verstrekken."

Er is allen geen referentie in Wikipedia welke wet dat dan is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/BKR_(kredietregistratie)
10-12-2022, 00:27 door Anoniem
Kan ik mezelf ook opgeven bij de BKR? Want ik doe niks meer met banken. Goed, ik heb net betaald met een kaart om te tanken. En bij de Burger King daarna ook.

Maar als ze dan toch alles bijhouden als facebook en google ook doen, gewoon omdat het kan, dan wil ik zelf op alles op code rood staan.

Ik heb juist van de week van mijn advocaat gehoord hoe banken zijn. Ik zat namelijk in een nogal slimme constructie. Dus de bank kon me niet in de bankschroef draaien. Terwijl er wel het nodige open stond. Uiteindelijk is dat allemaal toch nog keurig opgelost. Ze moesten zelfs bij de notaris nog even bellen met het hoofdkantoor. Om het tot op de laatste cent te weten. En ook die hebben ze uiteindelijk netjes terug gekregen. Mijn eer te na. Maar van de week hoorde ik pas van mijn advocaat dat de directeur van de bank wel alle dagen bij hem aan de telefoon lag te jengelen. Die kenden mekaar namelijk. Maar alle dagen bij hem jammeren en dreigen. Terwijl de transactie zelf gewoon volgens de wet voor de advocaat op vast tarief ging. Daar kreeg hij geen cent extra voor. Dat mocht hij me niet eens aanrekenen. Maar dat hoorde ik van de week dus pas. Terwijl ik het zo lullig vond, juist voor die directeur van de bank, dat er destijds maar geen schot in de zaak zat. Hij had een foto op zijn bureau van zijn kinderen en ik dacht echt, straks is die arme man zijn baan ook nog kwijt.

Dat is dus wel echt de laatste keer geweest met banken. Mijn advocaat zit tegen zijn pensioen. En weet niet veel van internet. Die heb ik beloofd dat hij altijd op me kan rekenen. Kostenloos. We pakken wel een borrel samen. Die bleek dus achter mijn rug helemaal platgestalkt door die bank. Waar hij nooit een woord over heeft gezegd.

Lenen bij een bank gaan we aan deze kant nooit meer doen. Als dat kantoor dicht gaat, vergeet je fotolijstje niet mee te nemen. Van je kinderen. Maar mijn advocaat, die kan wel een paar potjes bij me breken. Nooit iets over gezegd en gewoon de klus geklaard. En die bank maar bellen bij de notaris. Wat de laatste rentestand was en hoeveel er dan nog bij kwam.

Dus zet mij maar als heel gevaarlijk in heel die BKR. Als dat met mijn eigen toestemming mag op zijn minst iets dat dan nog netjes geregeld zou kunnen zijn. Ik pak nog effe een borrel met mijn advocaat. Heeft ie verdiend ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.