image

Kan een burgemeester zomaar de APV aanpassen om online ordeverstoringen aan te pakken?

woensdag 14 december 2022, 12:05 door Arnoud Engelfriet, 9 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Burgemeester Gerritsen van Almelo kan binnenkort eisen dat een opruiend bericht op social media wordt weggehaald. Dat zag ik in een aanpassing aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Naast dwangmiddelen tegen de plaatser van zo’n bericht kan de gemeente ook de beheerder van websites of sociale mediaplatforms sommeren de uitingen te verwijderen. Kan dat zomaar?

Antwoord: De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente, en heeft daarvoor bijzondere bevoegdheden onder de Gemeentewet. Zo oefent hij toezicht uit op openbare evenementen, kan hij gebouwen sluiten (ook woningen) en mag hij gebieden tot risicogebied verklaren zodat de politie vergaande maatregelen mag nemen.

Oproer in de kiem smoren is daarbij een logische optie, niet verrassend dus dat de burgemeester op kan treden tegen mensen die oproepen tot ordeverstoringen of anderen daartoe aanzetten. En let wel: het is dan niet nodig dat het gaat om strafbare feiten, het gaat om ordeverstoring en dat is een lagere lat dan het strafbare feit opruiing – daarbij roep je op tot geweld. “Laten we met zijn alleen voor de deur van het gemeentehuis gaan zitten, dan kan niemand er langs” is een ordeverstoring maar niet strafbaar.

Op Twitter of Feesboek gaan roepen is natuurlijk veel effectiever dan in het park, onder meer omdat je dan mensen vanuit het hele land kunt bereiken. Dan maakt je oproep sterker, maar de aanpak is lastiger: wat nou als jij niet in de gemeente zit waar je tegen oproept? Of als je niet kunt achterhalen wie het is, wat dan. Dat wringt voor burgemeesters, die verwachten dat het kanaal waarmee de oproep wordt gedaan, niet uitmaakt als de oproep de orde verstoort.

Almelo wil dat aanpakken en regelt dat in de APV, de plek waar je als gemeente regels stelt over de openbare orde. De basisregel is simpel:

Het is verboden om via digitale middelen, onder andere via internet, virtuele ruimtes en sociale media, uitingen te doen, te delen en/of in stand te laten, die kunnen leiden tot een fysieke verstoring van de openbare orde binnen het grondgebied van de gemeente Almelo, dan wel voor het ontstaan van een ernstige vrees daarvoor.

Beheerders van dergelijke platforms en ruimtes is het eveneens verboden dergelijke berichten te laten staan en moeten op last van de burgemeester deze weghalen. Dat is simpel genoeg opgeschreven, maar is het handhaafbaar?

Een eerste praktisch punt is natuurlijk hoe de burgemeester de in Almelo geldende regels kan handhaven als iemand in het aangrenzende Wierden via Facebook opruiende berichten verspreidt. De politie kan niet in Wierden iemand arresteren op grond van een regel uit het Almelose wetboek, immers.

Een meer fundamenteel tweede punt is dat het hier gaat om berichten, om uitingen. En dan komen we in de vrijheid van meningsuiting terecht, die in de Grondwet geregeld is en daarmee niet zomaar in een lokale wet ingeperkt kan worden. Art. 121 Gemeentewet zegt dan ook:

De bevoegdheid tot het maken van gemeentelijke verordeningen blijft ten aanzien van het onderwerp waarin door wetten, algemene maatregelen van bestuur of provinciale verordeningen is voorzien, gehandhaafd, voor zover de verordeningen met die wetten, algemene maatregelen van bestuur en provinciale verordeningen niet in strijd zijn.

De vraag is dan ook hoe een verbod op dergelijke (niet strafbare, wel tot onlusten aanzettende) berichten te rijmen is met de wettelijk vastgelegde uitingsvrijheid. Een gemeente mag bijvoorbeeld niet het roken op straat verbieden omdat de regels voor waar je mag roken al in de Tabakswet staan (art. 10 met name). Om dezelfde reden mag een gemeente geen eigen verkeersregels maken, maar alleen de regels toepassen uit de landelijke Wegenverkeerswet.

Punt is natuurlijk dat er ook weer nergens staat dat je alles mag zeggen tenzij dat strafrechtelijk verboden is. Er zijn genoeg andere wetten die uitspraken verboden kunnen maken. Dus het is niet heel hard gegeven dat een burgemeester geen uitingen kan verbieden – sterker nog, het hele punt begon met dat de burgemeester wel uitingen mag verbieden als die aanzetten tot oproer of gedoe, en vanuit dat perspectief moet het er helemaal niet toe doen of die uiting op een zeepkist, TikTok of sms-bom plaatsvond.

De discussie blijft op zeker moment hangen bij “het zou kunnen misschien wel misschien niet”. Daarom is het goed dat Almelo heeft doorgepakt, nu is er een basis waar proefprocessen over gevoerd kunnen worden. Ik moet zeggen dat ik zelf geen betere insteek had kunnen bedenken in de formulering: geen internetverbod, maar een gericht verbod op de berichten en een last tot weghalen van die berichten en niet meer.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (9)
14-12-2022, 15:01 door Ron625
Volgens mij is voor iedere aanpassing van de APV toestemming van de gemeenteraad nodig.
14-12-2022, 22:57 door johanw
Door Ron625: Volgens mij is voor iedere aanpassing van de APV toestemming van de gemeenteraad nodig.

Dat dacht ik ook ja, de burgemeester kan dat niet zomaar in z'n eentje besluiten.

Afgezien daarvan, stel dat Facebook die burgemeester de middelvinger geeft en berichten laat staan, wat kan de burgemeester dan doen? ISP's opdragen Facebook te blokkeren in almelo?
15-12-2022, 01:13 door Anoniem
Wat al knap stom is van sociale media is dat ze zich uitingen toe-eigenen. Die zijn al van hun terwijl je nog aan het schrijven bent. Net als heel je vriendenkring.

Daarnaast worden ze gemaakt door bedrijven die erg stom zijn om Europa te begrijpen. Het op zijn best zien als een soort verzameling van Almelo's. Waar nooit wat gebeurt, met knipoog naar Herman Finkers. En dat die ook niet te vertrouwen zijn.

Dan werken die ook nog met gesloten brievenbussen en valse namen van de klantenservice. Die sociale media zelf. Dus als een burgemeester zich zorgen maakt, dan moet hij maar een social media account aanmaken, zijn verontrusting posten, en als die dan genoeg likes krijgt en viral gaat kan die biljonair worden met flessen shampoo aan te bieden net als Kim Kardashian. En daarmee gemakkelijk herverkozen worden. Want zo werkt dat in Amerika.

Zo stom zijn ze daar inderdaad.

Een burgemeester kan dan enkel maar zo ver gaan als een APV uitvaardigen. Wat in zichzelf heel goed is. Want Amerikaanse vrijheid van meningsuiting is maar een goedkope gepikte versie van hoe we er hier mee omgaan. Van die founding fathers met hun gejatte constitution. Terwijl de democratische cultuur daar eigenlijk nog maar is als een dikke puber met groeipijnen. Zoals een Donald Trump dat zo mooi kon spelen. Het blijft nog even de vraag of het zin heeft, die APV. Zelfs menig techneut lacht mee, haha, die social media zijn biljoenen waard en wie denkt Almelo nou dat die is. Maar ik sta toch achter Almelo. En ook de openbare orde daar. Er gebeurt wat. Dat is om te beginnen al leuk voor Herman Finkers. Maar voor mij ook.
15-12-2022, 13:03 door Anoniem
Dit is ook gaande in Amsterdam, waar Halsema "online gebiedsverboden" wil.
Daar is de angel der discussie de drillrapgerelateerde problematiek.
https://www.at5.nl/artikelen/217264/burgemeester-halsema-wil-proef-met-online-gebiedsverboden

Haar voormalig adjudant, Sharon Dijksma, inmiddels eveneens burgemeester, deed datzelfde in Utrecht
https://www.ad.nl/utrecht/jongen-17-krijgt-allereerste-online-gebiedsverbod-in-nederland-maar-wat-betekent-dat-eigenlijk~a246c189/

Ikzelf vind niet dat burgemeester of wethouders jurisdictie noch authoriteit hebben over het WWW.
Maar ik gok dat ze dat zelf ook wel voorzien hebben.

Maarre...

In Almelo is het nu dus via een APV verboden om verboden dingen te doen die al verboden waren?
15-12-2022, 14:00 door Anoniem
Wat is precies het verschil tussen de burgemeester van Almelo of Utrecht die "geen opruiing" wil, en de burgemeester van Tehran, Shanghai, Beijing , Moskou, Kiev die ook graag hun onwelgevallige uitlatingen en massa-protest oproepen verwijderd willen zien ?

En waarom juichen we het toe als sociale media de ene set burgemeesters een middelvinger geven (of een gratis satelliet based Internet) en zien we graag dat een andere set burgemeesters wel hun zin krijgen ?
15-12-2022, 15:19 door Anoniem
Het is verboden om via digitale middelen, onder andere via internet, virtuele ruimtes en sociale media, uitingen te doen, te delen en/of in stand te laten, die kunnen leiden tot een fysieke verstoring van de openbare orde binnen het grondgebied van de gemeente Almelo, dan wel voor het ontstaan van een ernstige vrees daarvoor.

Daar zit ook een sleepfunctie...
Zodra er iemand in de gemeente 'bang' is dat het misschien wel eens zou kunnen gebeuren dat er een openbare orde verstoring zou kunnen gebeuren, gaat deze wet in werking....

Er is wel wat op aan te merken, er is namelijk dan geen noodzaak om bewijs te leveren voor de kans op een orde verstoring.
En hoe zit het met demonstreren? Is ook een recht in de gemeente. Zo worden nu gemeenten door mensenrechtenorganisaties gelaakt door hun inperking van het demonstratie recht. Wat wel op valt is dat het niet gebeurt tijdens corona demo's, pro-sint/piet demo's maar wel bij anti-piet demo's.. maar soi... messen snijden aan 2 kanten.
16-12-2022, 09:39 door Anoniem
Laat de burgermeester van Almelo het eens proberen. Ik ben benieuwd hoe ver hij/zij practisch komt met deze AVP maatregel.
Er zal wel bijna elke week wel een oproep tot opruiing in Almelo zijn, dat ze deze maatregel zo nodig hebben.

Dus laat al die burgemeesters met zo'n maatregel dan (zo nodig eind volgend jaar) ook eens berichten hoe effectief die maatregel was. Aantallen over hoe vaak die ingezet is, en welk resultaten het boekte.

Dan kunnen we met zijn allen eens geod lachen, denk ik.
16-12-2022, 23:50 door Anoniem
Voila: de burgemeester kan aan de bak :-)
https://www.heracles.nl/agenda/
12-01-2023, 19:13 door Anoniem
Door johanw:
Door Ron625: Volgens mij is voor iedere aanpassing van de APV toestemming van de gemeenteraad nodig.

Dat dacht ik ook ja, de burgemeester kan dat niet zomaar in z'n eentje besluiten.

Afgezien daarvan, stel dat Facebook die burgemeester de middelvinger geeft en berichten laat staan, wat kan de burgemeester dan doen? ISP's opdragen Facebook te blokkeren in almelo?
Ja lijkt me wel, heel feesboek blocken in almelo.
Daarnaast natuurlijk een uitleveringsverzoek indienen voor de baas van feesboek, mister zuckerborg, zodat ze die in almeo aan het schavot kunnen nagelen, dat lijkt me wel gaaf.
Weet niet of de burgemeester wel zoveel macht heeft, maar proberen kan'ie het natuurlijk wel..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.