image

BN: desktop verliest verder terrein aan smartphone bij online shopping

donderdag 15 december 2022, 10:43 door Redactie, 6 reacties

Nederlanders deden in het derde kwartaal wederom de meeste online aankopen via hun smartphone, terwijl de desktop meer terrein verliest, zo stelt Betaalvereniging Nederland (BN). In het derde kwartaal van dit jaar werd 34 procent van de online aankopen via de smartphone gedaan, tegenover 30 procent in dezelfde periode vorig jaar. De desktop zag het aandeel dalen van 21 procent naar 18 procent (pdf).

Als het gaat om online bestedingen staat de laptop nog altijd bovenaan en is verantwoordelijk voor 39 procent van het online uitgegeven bedrag in het derde kwartaal. De smartphone volgt met 25 procent, met op de derde plek de desktop (21 procent). Vorig jaar bedroeg het verschil tussen de smartphone en desktop in de online bestedingen nog één procent.

In het derde kwartaal van dit jaar werd er in totaal 7,2 miljard euro online uitgegeven, vier procent meer dan in het derde kwartaal van 2021. IDeal blijft de populairste betaalmethode voor online aankopen, maar zag het aandeel dalen van 65 procent naar 62 procent, terwijl de creditcard het percentage met twee procent zag stijgen naar 15 procent.

"Als we de cijfers naast de afgelopen kwartalen houden, zien we een minder extreme groei in de totale bestedingen, en een minder extreme daling in het aantal aankopen. De extremen die we afgelopen twee jaar hebben gezien, zijn er nu uit. Kijken we terug naar 2019 (voor corona), dan liggen het aantal aankopen en de online bestedingen van zowel producten als diensten nu alsnog gemiddeld hoger", zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Reacties (6)
15-12-2022, 11:15 door Anoniem
Voor kleine dagelijkse artikelen kan ik het mij voorstellen. Je boodschappen of zo.
Of waarvan je weet wat je van plan bent om toch aan te schaffen.
Stel, ik zoek een synthesizer, ik zie niet hoe je al dit soort info kan lezen op zo'n klein schermpje.
Of om producten te vergelijken door ze even naast elkaar te zetten in een lijst.
Dat mag iemand mij dan wel even voordoen op een smartfoon schermpje.
Dus voor bijna alle aankopen gebruik ik hier de desktop.
15-12-2022, 11:54 door Anoniem
Een smartphone is toch totaal niet handig als je dingen wil vergelijken en zoeken naar producten? zelfs om product foto's te bekijken is een smartphone niet handig.

Standaard boodschappen kan een app heel handig zijn. Maar 95% van mijn aankopen doe ik toch echt niet via een smartphone.
15-12-2022, 12:18 door Anoniem
Wat me zorgen baart is dat het geven dat steeds meer economie via de smartphone gaat de macht van het duopoly (Apple + Google) hiermee versterkt wordt.
15-12-2022, 15:32 door Anoniem
Dat neemt niet weg,dat we graag vast willen komen te zitten aan een smartphone.

The Matrix
15-12-2022, 16:23 door Anoniem
"Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd".
Dan ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar de daadwerkelijke cijfers.
15-12-2022, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem: Wat me zorgen baart is dat het geven dat steeds meer economie via de smartphone gaat de macht van het duopoly (Apple + Google) hiermee versterkt wordt.
Dat is veel beter dan alleen Microsoft op de Desktop!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.