image

D66 wil opheldering over online gebiedsverbod van gemeente Almelo

donderdag 15 december 2022, 15:57 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-12-2022, 09:23

D66 heeft ministers Yesilgöz van Justitie en Veiligheid, Weerwind voor Rechtsbescherming en Bruins Slot van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over het online gebiedsverbod van de gemeente Almelo. De Algemene plaatselijke verordening (APV) van Almelo is aangevuld met een verbod om via internet uitingen te doen die kunnen leiden tot een fysieke verstoring van de openbare orde binnen het grondgebied van de gemeente Almelo.

In deze gevallen kan de burgemeester de persoon die de betreffende uiting heeft gedaan een last onder dwangsom opleggen om de uiting weg te halen. In het uiterste geval kan ook de beheerder van de website of socialmediaplatform worden opgeroepen de uitingen te verwijderen. Volgens burgemeester Gerritsen van Almelo mogen elementaire grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie, nooit een vrijbrief voor ongeregeldheden zijn.

D66-Kamerleden Sneller en Dekker-Abdulaziz hebben nu Kamervragen gesteld. "Hoe verhoudt de nieuwe bevoegdheid voor de burgemeester van Almelo om een last onder dwangsom op te leggen naar aanleiding van een verbod om bepaalde online uitingen te doen, zich tot de territoriale ondergrens die kleeft aan de openbare orde bevoegdheden van de burgemeester?", zo willen ze van de ministers weten.

Die moeten ook duidelijk maken hoe het online gebiedsverbod wordt gehandhaafd en of ze het wenselijk vinden dat gemeenten bevoegdheden in Algemene Plaatselijke Verordeningen opnemen om online de openbare orde te handhaven, en hoe zich dit verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting zoals in de Grondwet is opgenomen. Verder willen Sneller en Dekker-Abdulaziz weten waarom er nog geen handreiking voor gemeenten is verschenen met een juridisch kader rond online monitoring van social media. De bewindslieden hebben drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (4)
15-12-2022, 18:06 door Anoniem
15-12-2022, 23:21 door Anoniem
Er zijn in onze cultuur gewoon andere en diepere waarden. Waar je geen wet of politicus voor nodig hebt. Omdat we daar allemaal zelf op reageren. Instinctief.

De Amerikaanse vrijheid van meningsuiting gaat zelfs zo ver dat bijvoorbeeld bij een begrafenis mensen met spandoeken kunnen komen staan tegen de overledene. Ongeacht hoe een grove tekst erop staat. Nog erger dan lekker net goed. Waar niemand wat tegen kan doen. Behalve er een nog groter spandoek voor te zetten.

Evenwel zou je voor de gein eens zoiets moeten flikken bij een uitvaart in, ik noem maar een land, Duitsland. Of Griekenland. Of Portugal. Of Spanje. In Frankrijk ga je gelijk zeker nog niet jarig zijn.

Daar hoef je zelf niet eens over na te denken wat er dan gebeurt. Wet of geen wet. Het is allemaal veel diepere cultuur.

Mijn kamervraag aan de kamervragers is derhalve waarom ik zo af en toe in de gestelde kritische vragen zo weinig besef van eigen cultuur als ondertoon hoor meekomen. Terwijl de ministers waar ze hun vraag aan stellen helemaal die cultuur niet maken. Die zijn er zelf uit benoemd mogen worden. Zoals ook de burgemeester van Almelo. En die zit blijkbaar met iets dat ernstig genoeg is. Gaan er een paar kinderen van de lagere school die van de hogere om uitleg vragen, en nog erger, ter verantwoording roepen, hoe heel de cultuur werkt. Terwijl dat al in je eigen eerste paplepel zat.
16-12-2022, 09:33 door Anoniem
Door Anoniem: Maar d66 meet wél met twee maten. Sommigen zijn meer gelijk dan anderen...(Animal Farm)
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/deel-tweede-kamer-wil-landelijk-verbod-op-demonstraties-bij-abortusklinieken-kan-echt-traumatisch-zijn/

En dit heeft met online gebiedsverbod door burgemeester te maken, hoe?

En mogen mensen svp over hun eigen lichaam beslissen zonder dat anderen zich daar mee gaan bemoeien dmv een demonstratie op je lip waarbij ze je persoonlijk proberen aan te spreken.
16-12-2022, 09:42 door Anoniem
Vrijheid van meningsuiting is in Nederland slechts een tijdelijk verleent privilege ipv een grondrecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.