image

Mozilla maakt nieuwe privacy-extensies beschikbaar voor Firefox voor Android

vrijdag 16 december 2022, 08:53 door Redactie, 3 reacties

Mozilla heeft voor de testversie van Firefox voor Android nieuwe extensies beschikbaar gemaakt die de privacy van gebruikers moeten beschermen. Voor de desktopversie van Firefox zijn tienduizenden extensies beschikbaar. Voor de Androidversie zijn dat er slechts achttien. Het gaat hier om extensies die door Mozilla zijn goedgekeurd en gegarandeerd werken met Firefox voor Android. Het zijn met name extensies die zich op privacy en security richten, zoals uBlock Origin, NoScript, Privacy Badger, AdGuard, Ghostery, Bitwarden en HTTPS Everywhere.

Afgelopen oktober maakte Mozilla bekend dat het veel meer extensies in Firefox voor Android gaat ondersteunen. Een aantal zaken is echter eerst vereist, zoals de beschikbaarheid van een blocklist voor malafide of onveilige extensies, de mogelijkheid om extensies in een apart proces te draaien en compatibiliteit met verschillende interfaces. Wanneer de bredere extensie-ondersteuning beschikbaar komt is nog onbekend.

Ondertussen blijft Mozilla extensies goedkeuren om het huidige ondersteunde aantal wat te vergroten. Zo zijn er nu vijf nieuwe extensies toegevoegd: Firefox Relay, Tampermonkey, Read Aloud, AdNauseum en ClearURLs. Firefox Relay is Mozillas eigen e-maildoorstuurdienst. Met Tampermonkey kunnen gebruikers hun eigen scripts op geladen websites uitvoeren. Voor wie een adblocker zoekt is AdNauseum beschikbaar. Deze extensie blokkeert niet alleen advertenties, maar klikt in de achtergrond op geblokkeerde advertenties, zodat adverteerders geen goed profiel kunnen maken. Vooralsnog zijn de extensies alleen beschikbaar in de nightly-versie van Firefox voor Android.

Reacties (3)
16-12-2022, 09:54 door Anoniem
Moet een reden zijn waarom Google Android dit gedoogt.
Komen ze nu op een andere manier aan al je data of wordt het belang van ads tonen minder evident? Iemand?
16-12-2022, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Moet een reden zijn waarom Google Android dit gedoogt.
Komen ze nu op een andere manier aan al je data of wordt het belang van ads tonen minder evident? Iemand?
Het eerste wat Firefox op Android doet bij enkel en alleen openen (voor de extra duidelijkheid, wordt dus geen website geopend) van de applicatie is o.a. data delen met Google.
Daarnaast wanneer je in het menu op afsluiten klikt blijft Firefox toch op de achtergrond actief en blijft dan ook continu data delen met de servers van Google.

Om welke data het gaat, weet ik niet, zie alleen deze activiteiten. Al meerdere mails verzonden naar Mozilla met de vraag om uitleg, helaas blijft het stil.
Toch raad ik altijd Firefox aan, maar het blijft uitermate merkwaardig. Kan mij inziens dan ook bijna niet anders dat dit Mozilla veel geld oplevert.

Daarnaast wanneer Mozilla echt om de privacy van hun gebruikers zouden geven, hadden zij verder uMatrix ontwikkelt en standaard in Firefox verwerkt. Niks wordt zo veilig wanneer je websites/domeinen met 3 keer klikken globaal kunt blokkeren.
18-12-2022, 19:03 door Anoniem
Torty.io en PrivacyWall browser?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.