image

Cloudflare: duizenden sites onbereikbaar door ip-blokkade Oostenrijkse rechter

maandag 19 december 2022, 16:59 door Redactie, 11 reacties

Afgelopen augustus waren duizenden websites voor Oostenrijkse internetgebruikers onbereikbaar omdat een rechter had opgedragen om veertien sites te blokkeren die zich zouden hebben schuldig gemaakt aan copyrightschendingen. Daarbij werden Oostenrijkse internetproviders opgedragen om elf ip-adressen van Cloudflare te blokkeren waar de betreffende sites gebruik van maakten.

Duizenden andere websites waren echter ook via deze ip-adressen toegankelijk, en werden door de blokkade onbereikbaar voor Oostenrijkse internetgebruikers. "Wat hadden deze duizenden andere websites verkeerd gedaan? Niets. Ze waren een tijdelijk slachtoffer van het falen om juridische oplossingen en systemen te bouwen die de huidige architectuur van het internet weergeven", aldus Cloudflare.

De situatie in Oostenrijk werd door allerlei media belicht. Dergelijke situaties komen echter wereldwijd voor, zo stelt Cloudflare. Het probleem is echter dat dit in de meeste gevallen onzichtbaar is, ook voor Cloudflare. Volgens het internetbedrijf is "overblocking" niet alleen een probleem voor gebruikers, maar heeft het ook juridische gevolgen, vanwege het effect wat het kan hebben op burgers die hun rechten online willen uitoefenen.

"Overheidsinstanties hebben een wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat hun bevelen noodzakelijk en proportioneel zijn, en niet diegenen onnodig raken die niet voor het leed verantwoordelijk zijn", laat Cloudflare verder weten. Het internetbedrijf stelt dat een eerste stap in de aanpak van dit probleem het verbeteren van de transparantie over ip-blocking is. "We denken dat de aanpak van content bij de bron bijna altijd de beste en vereiste stap is", merkt Cloudflare op. "Overheden zouden zich moeten richten op het bouwen en toepassen van juridische mechanismes op manieren die de rechten van andere mensen zo min mogelijk raken en consistent zijn met mensenrechtenverwachtingen."

Reacties (11)
19-12-2022, 17:15 door Anoniem
Misschien was het een goed idee geweest als de rechter uitgesproken had dat Cloudflare het IP verkeer van de betreffende overtreders had moeten blokkeren. Dan hadden ze een "functioneel" vonnis uitgesproken ipv een uitspraak te doen over de technische implementatie.
Ik vermoed dat Cloudflare dan een vraagstukje gehad had, maar dat terzijde.
19-12-2022, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien was het een goed idee geweest als de rechter uitgesproken had dat Cloudflare het IP verkeer van de betreffende overtreders had moeten blokkeren. Dan hadden ze een "functioneel" vonnis uitgesproken ipv een uitspraak te doen over de technische implementatie.
Cloudflare was geen partij in de rechtszaak, de eisers zullen ook niet gevraagd hebben om een "slimme" blokkade.
De manier waarop uitgevers omgaan met blokkadeverzoeken toont wel aan welk belang zij hechten aan de vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheden om kennis te nemen van andermans mening... Iedere "illegale" [*] kopie is er een teveel en moet met vuur en zwaard bestreden worden.

[*] Illegaal volgens de wetten waarvoor uitgevers zelf heel hard propaganda gemaakt hebben.
19-12-2022, 18:21 door Anoniem
Toch maar geen shared hosting meer doen als je het van belang vindt dat je site bereikbaar is...
Is er in Oostenrijk nog geen IPv6?
19-12-2022, 18:39 door Anoniem
Ondertussen gaan we door met digi-drammen.
What can possibly go wrong?
19-12-2022, 20:36 door Anoniem
Cloudflare moet gewoon hun KYC op order hebben dan verdwijnen al die dubieuze websites direct,
19-12-2022, 21:53 door Anoniem
Dat zijn slechte advocaten geweest in dat proces. Want die horen er ook voor te waken dat een vonnis en een rechter zichzelf niet voor joker zet. Niet dat het hun taak is. Maar wel een gevalletje onkunde. En discreet een bakkie koffie drinken af en toe. Met een collega die er meer verstand van heeft.
20-12-2022, 08:50 door Anoniem
Misschien is een dienstverlener als cloudflare gewoon een slecht idee.
20-12-2022, 09:57 door -Peter-
Door Anoniem:
Door Anoniem: Misschien was het een goed idee geweest als de rechter uitgesproken had dat Cloudflare het IP verkeer van de betreffende overtreders had moeten blokkeren. Dan hadden ze een "functioneel" vonnis uitgesproken ipv een uitspraak te doen over de technische implementatie.
Cloudflare was geen partij in de rechtszaak, de eisers zullen ook niet gevraagd hebben om een "slimme" blokkade.

Dat hebben ze juist wel gedaan. Het zijn de providers die vervolgens hebben besloten om IP adressen te blokkeren.

Het is veel eenvoudiger om IP adressen in je netwerk te blokkeren, dan dat met domeinen het geval is.
Daarnaast zou je kunnen aannemen dat sommige providers IP adressen zijn gaan blokkeren. Dan krijg je de situatie dat de eisers de schuld krijgen van het blokkeren.

Peter
20-12-2022, 20:01 door Power2All
Iets met een rechter totaaaaal geen verstand van zaken heeft, en geen IT specialist gevraagd hebben of datgene dat hij wilt afdwingen, wel correct en technisch mogelijk is, zonder derden te raken...

Dit is weer de zoveelste blocking blamage voordat het 2023 is...

Blocking in landen is sowieso dom, mensen weten altijd wel een manier om het te omzeilen, maar ze leren het nooit.
Zelfs de blokkade van Ziggo is door middel van Google Translate te omzeilen, het gaat nergens meer over...
21-12-2022, 08:35 door Anoniem
Blijft apart dat er zo disproportioneel veel gewicht aan auteursrechten schendingen gegeven wordt terwijl het (financieel) nauwelijks een probleem betreft, kartelvorming in de mediawereld lijkt me een groter probleem maar dat wordt volledig genegeerd.
21-12-2022, 10:23 door Anoniem
ach, juristen kunnen niet goed digitale wetgeving maken, en rechters moeten zich ook niet met techniek bemoeien... dan blijft Internet tenmiste werken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.