image

FBI adviseert adblocker bij gebruik van online zoekmachines

woensdag 21 december 2022, 14:51 door Redactie, 5 reacties

Wie gebruikmaakt van online zoekmachines doet er verstandig aan om eerst een adblocker te installeren, zo adviseert de FBI. Aanleiding is het gebruik van advertenties door criminelen voor op het eerste gezicht bekende software en diensten die internetgebruikers in werkelijkheid doorsturen naar malafide websites.

Onlangs waarschuwden onderzoekers nog voor malafide Google-advertenties voor AnyDesk en Slack die naar malware wezen. De FBI is nu met een aparte waarschuwing voor internetgebruikers gekomen. Daarin laat het weten dat criminelen zich via advertenties voordoen als bekende merken. Daarbij lijkt de advertentie ook te linken naar de officiële website van het merk. In werkelijkheid worden gebruikers doorgestuurd naar malafide websites die malware verspreiden of inloggegevens proberen te stelen.

"Hoewel zoekmachine-advertenties niet per definitie kwaadaardig zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met websites die via een geadverteerde link zijn geopend", aldus de FBI. De Amerikaanse opsporingsdienst adviseert internetgebruikers om verschillende maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen. Zo wordt aangeraden om de domeinnaam van een bedrijf of bank direct in de adresbalk van de browser te typen. Verder wordt het gebruik van een adblocker bij online zoekmachines aangeraden, om zo advertenties te blokkeren.

Image

Reacties (5)
21-12-2022, 16:06 door musiman
Hier een mooi voorbeeld...

Wanneer ik m.b.v. een kale Edge browser (dus zonder adblockers o.i.d.) het volgende op Google zoek: rioolservice Epe
dan krijg ik een advertentie waarin staat: "Ontstoppingsdienst Epe - Binnen 40 Minuten Aanwezig" met als url: https://www.ontstoppingsvrij.nl/

Dit is een malafide bedrijf dat slachtoffers voor een kleine opdracht gewoon 1400 Euro rekent. Je moet eerst van tevoren iets ondertekenen, dat de kosten per meter(?) worden berekend. Na afloop blijkt pas dat de kosten zo hoog zijn.

Het echte ontstoppingsbedrijf in Epe is: Rioolservice Epe met als url https://www.rioolserviceepe.nl. Dit bedrijf geeft aan dat het flink last heeft van die malafide bedrijven.
21-12-2022, 17:07 door Anoniem
Wanneer je zo'n malafide bedrijf tegenkomt, meld het dan bij de ACM. Die halen tegenwoordig veel van die boeven offline.
21-12-2022, 17:37 door Anoniem
Hi musiman,

Prachtig voorbeeld geef je waarom op zulk soort van bad results voorgefilterd moet worden.

luntrus
21-12-2022, 19:56 door Anoniem
Ik gebruik een beveiligde DNS die ik in mijn browsers instel , dat werkt uitstekend.
21-12-2022, 22:51 door johanw
Uiteraard dien je die adblocker gewoon altijd te gebruiken, niet alleen bij zoekmachines.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.