image

D66 wil Huawei volledig uit netwerken Nederlandse telecomproviders weren

zaterdag 24 december 2022, 15:45 door Redactie, 25 reacties

D66 wil dat de Chinese netwerkfabrikant Huawei volledig uit de netwerken van Nederlandse telecomproviders wordt geweerd. Dat heeft de partij aan minister Adriaansens van Economische Zaken gevraagd. Aanleiding zijn maatregelen van de Verenigde Staten die het verboden hebben om nieuwe apparatuur van Huawei en andere Chinese bedrijven aan te schaffen omdat dit een risico voor de nationale veiligheid zou zijn.

"Wat vindt de u van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten om Huawei en andere Chinese bedrijven te beperken in het risico dat zij vormen ten aanzien van de nationale veiligheid? Acht u het ook wenselijk om in Nederland bedrijfsgebonden beleid te voeren gezien de geconstateerde veiligheidsrisico’s van het land van herkomst?", willen D66-Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Sjoerdsma weten.

De minister moet ook duidelijk maken welke rol Huawei inneemt in het vaste en mobiele telecomnetwerk van Nederlandse providers en of er nog gebruik wordt gemaakt van de technologie van het bedrijf. "Bent u bereid er bij telecomoperators op aan te dringen Huawei te weren uit het volledige telecommunicatienetwerk? Zo nee, waarom niet?", vragen de D66-Kamerleden verder. Die willen als laatste weten of de Adriaansens bereid is om ook de toegang van Huawei tot Nederlandse banken te beperken. De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Reacties (25)
24-12-2022, 16:52 door Anoniem
Wanneer je mensen en bedrijven maar lang genoeg vijandig benadert, dan worden ze het vanzelf... En heb je precies wat je wilt.
24-12-2022, 16:56 door Anoniem
Ik zou graag D66 volledig uit de politiek willen weren. Daar gaat Nederland waarschijnlijk meer op vooruit...

Ohja... klein detail. Zelf kunnen we het niet meer maken. Al die kennis zit niet meer in onze 'kenniseconomie'.
24-12-2022, 17:31 door Anoniem
Terecht. Zolang een bedrijf in China niet geheel vrijelijk kan opereren, kan je er vanuit gaan dat op een gegeven moment, infrastructuur elementen, ge-weaponized kunnen worden. Vitale infrastructuur moet beschermt worden, de software en of firmware die daar in draait ge-audit kunnen worden op backdoors. Dit is niet iets wat je aan China kan over laten. Als je beter bekend bent met de werk mentaliteit en overheids invloeden van China, kan je ze gewoon niet vertrouwen.

Daardoor zouden we veel beter moeten na denken voordat we Chinezen infrastructuur gebruiken voordat het tegen ons gebruikt zal worden.
24-12-2022, 17:35 door Anoniem
Als je contact wil opnemen met D66 dan kan dat via Facebook, Instagram, Whatsapp of Twitter.
Super veilig deze media. Nooit privacyschendingen of datalekken.
24-12-2022, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer je mensen en bedrijven maar lang genoeg vijandig benadert, dan worden ze het vanzelf... En heb je precies wat je wilt.
Dit soort halve oproepen van politici geeft bij mij de indruk dat politici zich tegenwoordig nog enkel laten leiden door krantenberichtjes, tweets, blogs, etc. en zich niet goed meer laten informeren door specialisten. Dan krijg je inderdaad een oproep om één specifieke fabrikant uit te sluiten, terwijl het hoort te gaan om uitsluiting van fabrikanten uit (staatsgeleide) landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland / EU.

Je moet niet onderschatten hoe de Chinese staat controle heeft over (ogenschijnlijk) private bedrijven. China is een staatsgeleide economie. Ergens rond de eeuwwisseling is er in China bepaald dat China wereldspeler in telecom moet worden. De staat stuurt hierop. Het is niet alleen Huawei, maar ook Hytera heeft in afgelopen decennia een stevige positie in kritische telecominfrastructuur, inclusief C2000, opgebouwd. ZTE horen we minder van, maar zit ook op het vinkentouw. Zo zijn er nog talloze bedrijven, kijk naar de overname van Ampleon door de Chinezen.

Iets waar de inlichtingendiensten al jaren voor waarschuwen: https://tweakers.net/nieuws/151042/aivd-nederland-moet-niet-te-afhankelijk-worden-van-chinese-apparatuur.html. Maar voor de oorlog in Oekraïne was binnen de West-Europese politiek niemand met dit soort dreigingen bezig. Zoals Rob de Wijk het mooi verwoordde: "We zijn de afgelopen decennia in een geopolitieke winterslaap geweest".

Overigens moet je dit op Europees niveau aanpakken. Als je dit alleen in Nederland doet, loop je in no-time achter en zal Huawei er ook niet echt wakker van liggen.
24-12-2022, 19:01 door Anoniem
Straks zitten we met zijn allen opgesloten binnen digitaal fort EU-ropa.
Tandje voor tandje zetten die eeuwenoude slavendrijvers bij.
Want termen als 'user' en 'gebruiker' beloven al niet veel goeds voor de digitaal voortgedrevenen.

Vor de 'mesjomme' (geld) weicht das Gewissen.
Toch schijnen er nog miljoenen te zijn, die het kennelijk niet deert.
Nou dan ga je toch naar de toekomst die je kennelijk allemaal ambieert.

Krijg ik alleen dat nu maar op mijn radartje of is dit ook langzaamaan de visie van anderen?
Ondanks dat "optimist tot in de kist".

#webproxy
24-12-2022, 20:21 door Anoniem
Amerika schakelt met valse beschuldigingen hun concurrenten uit op deze manier. Bewijzen zijn er niet en het is Amerikaanse wil.
24-12-2022, 20:34 door Anoniem
Hebben ze bij D66 nog niet van Snowden gehoord?
24-12-2022, 20:35 door Anoniem
Als D66 van Edward Snowden hoort zwaait er wat hoor. Oh wacht, 10 jaar te laat!
25-12-2022, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou graag D66 volledig uit de politiek willen weren. Daar gaat Nederland waarschijnlijk meer op vooruit...
Ah, dat was ook mijn eerste gedachte, je bent me voor!
Het is toch wel een gek argument, omdat de USA dat roeptoetert, er klakkeloos in mee te gaan!
Ik weet dat de overheid niet met ict moet spelen, hebben namelijk wel vaker laten zien dat dat te hoog gegrepen is voor ze, maar dan zijn er toch wel 'degelijke' IT-experts buiten de politiek die de hw/sw kunnen ontleden om zelf te controleren of er backdoors of eoa spyware in zit?
Komop d66-stemmers, doorzie nou 's wat deze club werkelijk inhoudt en stem aUb de volgende stemronde op een partij die NL niet digitaal naar de filistijnen helpt?
25-12-2022, 11:14 door Anoniem
Ik vind dit in de huidige tijd toch niet vreemd.

Wie had verwacht dat Rusland op deze manier Oekraïne binnen zou vallen?
Zou China in de toekomst niet hetzelfde doen met Taiwan? Of misschien wel de wereldmacht gaat overnemen, zouden ze de Amerikanen in de toekomst onder de duim kunnen krijgen?

Allemaal aannames, maar goed had iemand ooit bedacht dat Rusland gas als wapen zou gebruiken richting ons?
Waarom zou China niet technologie tegen ons in zetten in de toekomst?

Het hoeft allemaal niet zo te zijn, maar we moeten wel nadenken "wat als"...

Ik heb tijd terug deze film gezien, niet een kaskraker, maar heeft mij wel tot denken gezet:

Dragon Day : https://www.imdb.com/title/tt1772262
A family getaway to a mountain town turns deadly when China launches a massive cyberattack against the USA, forcing former NSA engineer Duke Evans to fight to save his wife and daughter in the New World Order.
25-12-2022, 14:34 door Anoniem
Ik heb glasvezel bij t-mobile en moest behoorlijk wat moeite doen om de huawai HG8010Hv6 gpon module er tussenuit te krijgen die ze standaard meeleveren bij iedere glasvezel aansluiting.

Laten we niet alleen kijken naar de telefonie maar ook naar het internet, dat is wel net zo belangrijk (misschien wel meer zelfs)
25-12-2022, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer je mensen en bedrijven maar lang genoeg vijandig benadert, dan worden ze het vanzelf... En heb je precies wat je wilt.

Dat is misschien waar, maar het omgekeerde dat als je maar aardig bent anderen je niks doen hoeft helemaal niet waar te zijn.
(uh, Osama bin L's grote probleem was dat de VS te goed was met de koninklijke familie van z'n land. )

Je hebt nu eenmaal met praktisch elk land (ook) tegengestelde belangen , en dan zal een land kijken naar het eigenbelang. Dat kan op politiek vlak zijn , dat kan op economisch vlak zijn , dat kan simpelweg 'by proxy' zijn - als je een tegenstander in wielen kunt rijden door een bondgenoot van de tegenstander in de problemen te brengen , ook goed.
Het is voor alle spelers - in elk geval als ze groot genoeg om ermee weg te komen - een optie die met regelmaat ingezet is.

Een schip mijnen in de haven van een redelijk bevriende natie - (raison d'etat, pas de probleme - Frankrijk, Nieuw Zeeland).
Je zit volledig in een hete oorlog , en je vreest dat je grote bondgenoot probeert te bemiddelen door de tegenstander wat informatie te lekken ? Dan bombardeer je het NSA afluisterschip voor de kust , en zeg je later wel sorry en betaal je schade. (Israel, zesdaagse oorlog, USS Liberty)

Er zit een regering die hinderlijk is voor het fruit (of mijnbouw) bedrijf uit je land . Dan zet je er druk op of steun je een staatsgreep door een oppositie. (VS en 'banenenrepublieken' , Frankrijk (en Belgie) in Afrika) .

Je luistert(de) standaard de business class van je flag carrier airline af, want er kan altijd wat bedrijfseconomisch interessants langs komen. (Air France . Vast wel meer)
Je overweegt duikboten aan Taiwan te leveren . De PRC belooft je grote problemen . (NL)

Het is vervelend - maar anderen - ook verder 'bevriende naties' zijn er niet voor ONS landsbelang, maar voor hun eigen.
Zolang de belangen parallel lopen vinden ze veel best , maar als de belangen kruisen gaat het eigen belang voor.

En dat maakt de keus voor leveranciers van devices voor echt belangrijke functies niet makkelijker.
En het is heel vervelend dat er rondom dat getamboereer op 'risico van Chinese apparaten' heel sterk de geur hangt van concurrenten die prijs en prestatie totaal niet kunnen matchen en dan maar hun vlag over de apparaten draperen om het verschil goed te maken.

Ik meen opgemaakt te hebben dat waar veel van 3G/4G patenten oa bij Qualcomm lagen, heel veel van de echte 5G ontwikkelingen - en dus patenten - door Huawei gedaan is.
25-12-2022, 15:52 door johanw - Bijgewerkt: 25-12-2022, 15:53
Door Anoniem:
Wie had verwacht dat Rusland op deze manier Oekraïne binnen zou vallen?
Als je maar blijft stoken en uitlokken komt er op een gegeven moment wel een reactie ja. En Rusland is momenteel weer de ideologische vijand, tegenover de woke ideologie die bij de westerse elites hoogtij viert stelt Rusland een conservatief wereldbeeld. Dat moet natuurlijk koste wat kost bestreden worden, liefst door een proxy oorlog. Dat werkte in Afghanistan destijds ook zo goed.

Zou China in de toekomst niet hetzelfde doen met Taiwan?
Dan krijgen we voorlopig helemaal geen netwerk apparatuur meer wegens een gebrek aan chips.

Of misschien wel de wereldmacht gaat overnemen, zouden ze de Amerikanen in de toekomst onder de duim kunnen krijgen?
Het proberen waard.
25-12-2022, 15:59 door Anoniem
De VVD gedraagt zich weer eens als een gehoorzaam schoothondje van de Amerikaanse en Britse elite.
Bang dat ze geen graantje kunnen meepikken.
25-12-2022, 16:34 door Anoniem
Ik ben voorstander van alleen Amerikaanse toestellen

Wij zijn een private corporate inlichtingendienst en ik weet uit ervaring dat er best wel veel lekken zitten in de Android One versies (12 en 13) en AOSP met name Oppo, Huawei, ZTE

Zolang de CIA geen invloed kan kopen in die leveranciers is onze veiligheid niet gegarandeerd
25-12-2022, 20:00 door Anoniem
D66 bereidt zich al voor op de volgende ideologische proxy oorlog onder leiding van de VS.

Maar als je geen nieuwe apparatuur mag aanschaffen, dan kan je ook geen reserve onderdelen aanschaffen. Vervelend als je internet eruit ligt omdat een defecte component niet vervangen mag worden.

Het is dus verstandig om China te vriend te houden tot we hier alles hebben vervangen door niet Chinees spul. Maar dan krijg je het probleem dat alle grondstoffen voor hoogwaardige digitale apparatuur ook uit China komen. We kunnen dus niet zonder China.

We hebben China ook nodig voor de energie transitie vanwege de grondstoffen die daar in de grond zitten.
25-12-2022, 22:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben voorstander van alleen Amerikaanse toestellen

Wij zijn een private corporate inlichtingendienst en ik weet uit ervaring dat er best wel veel lekken zitten in de Android One versies (12 en 13) en AOSP met name Oppo, Huawei, ZTE

Zolang de CIA geen invloed kan kopen in die leveranciers is onze veiligheid niet gegarandeerd
De problemen met Chinese apparatuur zijn alleen door Amerika geuit, maar nooit bewezen. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse apparatuur, waarvan het gewezen is. Voor mij is de keuze niet zo moeilijk.
26-12-2022, 13:00 door jali2911
Heb jarenlang met providers samengewerkt, vooral ook in de tijd dat Huawei sterk in opkomst was. Dat was ook de tijd dat America al riep dat Huawei achterdeurtjes had voor de chinese overheid. De FBI heeft destijds een grootschalig onderzoek gedaan en niets kunnen vinden.
Ik weet niet wie er gevaarlijker zijn, china of America. Want bij alle Amerikaanse apparatuur weet je zeker dat de NSA een achterdeur moet hebben. Daar heeft blijkbaar niemand problemen mee. Of de interceptiesystemen uit Isreal.
Voor zover ik het kan zien is de economische strijd het belangrijkste en dat heeft America wat betreft Huawei gewonnen.
En dan te bedenken dat diezelfde crimineel weer president wil worden en dat het (voorlopig) nog mogelijk is ook.

Dus ja, D66 heeft helemaal gelijk, terug naar de tijd van de PTT en de postpode i.p.v. dat enge internet.
(Kan iemand ze uitleggen dat het bijna 2023 is?)
26-12-2022, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou graag D66 volledig uit de politiek willen weren. Daar gaat Nederland waarschijnlijk meer op vooruit...

Ohja... klein detail. Zelf kunnen we het niet meer maken. Al die kennis zit niet meer in onze 'kenniseconomie'.

Helemaal mee eens. Die enge D66 moet zo snel mogelijk verdwijnen.
26-12-2022, 16:33 door Anoniem
Tja die paranoia over Chinese bedrijven,dat er spionage software in zou zitten.
Hoe zou je zoiets in een chip kunnen bakken dat dat permanent bestaat?.
Spionage software gebeurt meestal softwarematig op een ghost manier om zomaar te zeggen.
Dat houdt in dat het in onzichtbare software zit waarvan je niet weet dat dat geinstalleerd is op je systeem,en ook wat moeilijker detecteerbaar zou zijn dat het erop staat.
Maar goed dan moeten mensen die Chinese apparaten niet vertrouwen dat gewoon niet niet kopen,maar je ontkomt niet aan Chinese electronika. Overal zit er wel wat in als er niet Made in China op staat.
Als mensen paranoia zijn,over iets dan zullen ze vast goede software tegen hackers geinstalleerd willen hebben,terwijl een gros van de mensen gewoon vindt dat als alles maar werkt het wel snor zit.
Ze kijken nooit naar bijvoorbeeld software updates op hun systemen e.d en zien het gevaar niet van het gehele internet dat er wel eens kwaadwillende mensen tussen zitten (oplichters,kwaadwillende hackers die ander mans data wil stelen of bankgegevens wil buit maken). Kortom ze realiseren het hele gevaar niet soms als je internet gebruikt.
Niks is waterdicht, waar gewerkt wordt vallen spaanders, dus dat geldt ook voor het al gehele gebruik van internet.
Als je echt 100% veilig wil leven dan moet je gewoon geen internet willen gebruiken bijvoorbeeld. Om af te sluiten zal ik maar zeggen het hele leven bestaat uit risico's.
27-12-2022, 12:03 door Anoniem
Dutch politicians should not be arrogant and follow the US. Because from Chinese people, Netherlands and even Europe are geopolitical midgets, but economically you are giants, so the only right way is that we make money together. d66 should focus on how US's inflation cut bill is destroying European manufacturing.
27-12-2022, 14:06 door Anoniem
Die Chinezen moeten Kaag gewoon ook een appartementje kado geven, dan draait D66 als een blad aan een boom.

Het werkte tenslotte prima voor de Canadezen, toen de ambassadeur Pechtold een wiphokje in Scheveningen van anderhalve ton kado deed.
(gewoon vanwege de lange vriendschap . Had niks te maken met het CETA verdrag, wat Pechtold als persoonlijk onderwerp naar zich toe trok en doordrukte).
Beetje belastingfraude bij de overdracht ('vruchtgebruik' drukt de waarde) ziet ook niemand als het een van ons soort mensen is die het doet.
27-12-2022, 19:21 door Anoniem
Huawei ja daar kan ik een klein beetje bij!
Waar ik niet bij kan is MS en Google laten wij die eens weren die nu precies hetzelfde als misschien HUAWEI gegevens en nog eens gegevens absorberen.
27-12-2022, 22:14 door Anoniem
Door Anoniem: Huawei ja daar kan ik een klein beetje bij!
Waar ik niet bij kan is MS en Google laten wij die eens weren die nu precies hetzelfde als misschien HUAWEI gegevens en nog eens gegevens absorberen.
Leer eens het verschil tussen hardware, waar het hier over gaat, en software waar jij over schrijft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.