image

Minister wil gebruik interieurfoto's voor bepalen WOZ-waarde niet verbieden

dinsdag 27 december 2022, 11:18 door Redactie, 27 reacties

Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken wil het gebruik van interieurfoto's door gemeenten voor het bepalen van de WOZ-waarde niet verbieden, zo heeft ze op vragen van de Tweede Kamer laten weten. Verschillende gemeenten hebben inwoners verzocht foto's van de binnenkant van hun woning op te sturen om zo de WOZ-waarde nauwkeuriger te bepalen.

Daarbij werd ook gesteld dat deze informatie verplicht moest worden aangeleverd. Het verzoek om interieurfoto's werd onder andere gedaan in verschillende Brabantse gemeenten (Asten, Bernheze, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Maashorst, Oss en Someren), alsmede Woerden en Enschede. De berichtgeving over "WOZ-gluurders" was aanleiding voor Groep van Haga, de PVV en de VVD om de minister om opheldering te vragen.

Die laat weten dat gemeenten de taak hebben om de WOZ-waarde van woningen te bepalen en dat daar ook foto's voor kunnen worden gebruikt. Dit moet echter wel optioneel zijn. "Uit oogpunt van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is het daarom van belang dat gemeenten ook aangeven dat er alternatieven bestaan voor het indienen van zelfgemaakte foto’s", aldus Bruins Slot. De minister was ook gevraagd om het opvragen van foto's per direct te stoppen, maar dat ziet ze niet zitten. Gemeenten kunnen ontvangen foto's zeven jaar lang bewaren.

Reacties (27)
27-12-2022, 11:28 door Anoniem
Dit is meewerken met je eigen doodvonnis als je het mij vraagt.
Ik heb geen gehoord gegeven en sterker nog naast je foto's moet je tegenwoordig tot in de detail invullen wat je exterrieur en interieur allemaal gedaan hebt aan je huis. (nieuwe keuken, badkamer etc) dat is allemaal persoonljik en als iemand mijn huis koopt kan het zo maar zijn dat die persoon die nieuwe keuken eruit sloopt en zijn eigen smaak keuken er in zet.
Maar door deze details hoop te gemeente wel een hogere WOZ te kunnen geven waardoor je meer belasting moet betalen? Waarom zou ik aangeven dat mijn huis in tip top conditie is en veel beter dan gemiddeld etc? Zodat zij mijn huis meer waarde kunnen toekennen? Zolang ik er woon en belasting moet betalen zit ik niet te wachten op een hoge WOZ waarde.
27-12-2022, 11:36 door Anoniem
"optioneel" tja daar verzinnen ze vast wat op.

Ja meneer de ambtenaar mijn vertrekken lijken allemaal op een kartonnen doos. Nee, meubels heb ik niet. Wat zegt u? Lijkt mijn dochter wel een pop? Beetje creatief fotos maken / photohoppen. Stelletje &#*%
27-12-2022, 11:42 door Anoniem
En weer schuiven we met zijn alleen een stukje verder op naar de controle maatschappij.
Nu wil de gemeente ook al achter je voordeur kijken.

Waar ik dan benieuwd naar ben is waar de grens dan wel ligt voor deze minister
Als er camera's in de badkamer, toilet en slaapkamers hangen?
Of als foto's van haar interieur op het internet verzeild raken?

Welk schandaal moeten we eerst weer ontdekken, voordat het kabinet in paniek maatregelen gaan nemen.


Dit moet echter wel optioneel zijn. "Uit oogpunt van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is het daarom van belang dat gemeenten ook aangeven dat er alternatieven bestaan voor het indienen van zelfgemaakte foto’s", aldus Bruins Slot.

Het is leuk dat de minister dit vindt. Fijn voor haar.
Maar gaat ze dit dan wel als verplichting opleggen aan de gemeenten?
Dat lees ik namelijk nergens.
27-12-2022, 11:44 door Anoniem
Privacy stelt niks meer voor bij deze regering. Kan dat mens gewoon weg? Net als de rest!?
27-12-2022, 11:45 door Anoniem
Hoe komt de overheid anders aan die 80%, die ze van iedere zuurverdiende euro afromen?

Het is rupsje nooit genoeg, want anderen doen het ook en het is toch niet onze schuld, dat we dit moeten willen.
27-12-2022, 11:51 door Anoniem
Gewoon een paar foto's op internet zoeken met een afbraak boeltje en die erbij doen. laat ze het lazerus krijgen.
27-12-2022, 11:54 door Anoniem
die minister is niet goed bij hoor.? nou ik weet het goed gemaakt dan ook foto's van haar huis van de wc tot slaapkamer woonkamer keuken .tuin.foto s van hele huis is zijn dan ook verplicht te tonen aan de burger
27-12-2022, 12:41 door Anoniem
Wat vindt de huisjurist, van security.nl, hiervan op juridisch gebied?
27-12-2022, 12:51 door Bitje-scheef
Begreep dat als het interieur minder is dan verwacht, de gemeente ging meebetalen. :-)
27-12-2022, 12:54 door Anoniem
Door Anoniem: En weer schuiven we met zijn alleen een stukje verder op naar de controle maatschappij.
En al die aso's die zo graag frauderen maar spartelen! Geweldig!
Denk er aan: je hebt het aan jezelf te danken.
27-12-2022, 13:15 door Anoniem
Kun je ook korting op je WOZ waarde krijgen, als je foto's aanlevert waarop et zien is dat het een aftands zootje is?
27-12-2022, 13:35 door Anoniem
Als iemand een foto van m'n oude versleten huis nodig heeft hoor ik het wel he ;-)
27-12-2022, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Kun je ook korting op je WOZ waarde krijgen, als je foto's aanlevert waarop et zien is dat het een aftands zootje is?
Ja, volmondig ja!!!!!
Meegemaakt dat een gespiegelde woning in een appartementencomplex lager werd ingeschat vanwege achterstallig onderhoud. Dat is vreemd, in een appartementencomplex is het onderhoud aan het pand overal hetzelfde.
Bij bezwaar aantekenen kreeg ik dit als argument.
Dus krijg je korting? Ja!
27-12-2022, 14:03 door Anoniem
Wat ik ervan begrepen heb is dat - alhoewel de foto's verplicht zijn - je bij niet inleveren van de foto's geen WOZ aanslag krijgt die de werkelijke waarde van je huis vertegenwoordigt. Maar iemand die dat voor lief neemt, betaalt dan (terecht of onterecht) te veel of veel minder belasting juist omdat hij of zij geen foto's heeft ingeleverd.

Voordeel is dan wel dat de Belastingdienst dan ook niet even kan 'checken' wat er in je huis staat.
Privacy= immers privacy!
27-12-2022, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Kun je ook korting op je WOZ waarde krijgen, als je foto's aanlevert waarop et zien is dat het een aftands zootje is?

Links om of rechts om, betalen zal je.

De huizenprijzen zijn giganatische gestegen maar ze het brekenpercentage iets omlaag gedaan ( om het nog enigszins betaalbaar te houden) maar tussen 2010 en 2013, zeg maar vlak na de financiele (banken) crisis en alle huizen jaren lang zakten qua prijs ging dat zelfde WOZ percentage flink omhoog. Dus per saldo betaalde je echt niet minder WOZ belasting. Kan ook niet want de gemeente moet haar bergroting dekkend houden. Dus of de huizenprijzen (je wozwaarde) gaat flink omhoog en het woz percentage omlaag, of andersom.

In 2022 bedroeg het WOZ percentage in mijn gemeente 0.1305%
in 2021 0,1428%
in 2022 0,1524%

In 2015 was dit 0.18%

In al die jaren is de waarde van mn woning ieder jaar verhoogd maar het percentage dus verlaagd. In crisis jaren gaat je WOZ omlaag maar het percentage (flink) omhoog. Dus broekzak/vestzak
27-12-2022, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem:
De huizenprijzen zijn giganatische gestegen maar ze het brekenpercentage iets omlaag gedaan ( om het nog enigszins betaalbaar te houden)

Nee zo werkt dat niet! De gemeente bepaalt welk bedrag zij willen halen uit onroerend goed belasting (binnen de begroting die men voor dat jaar maakt), en ze kijken dan wat de totale waarde van het onroerend goed in de gemeente is (som van de WOZ waardes).
Het percentage wordt dan berekend als (belastinginkomsten) / (som van de WOZ waardes).
Het percentage varieert dus naarmate de gewenste inkomsten varieren en naarmate de WOZ waarde varieert.
Daar zit verder geen zwarte magie aan.

Het is dus ook helemaal geen probleem als de WOZ waardes systematisch fout worden ingeschat, omdat het in feite alleen gaat om de onderlinge verhouding van de WOZ waardes als verdeelsleutel voor de belasting. Als iedereen een 10% te hoge WOZ waarde heeft, dan wordt het percentage 10% lager en betaalt iedereen nog steeds hetzelfde.
27-12-2022, 14:39 door Anoniem
Kunnen ze deze woz waarde niet bepalen
als het gebouw nieuw in aanbouw is,i.p.v achteraf als er
inmiddels mensen in wonen?

Jou eigen leef-omgeving binnendringen
want wij van de eu overheid bepalen of wij interieurfoto's nodig
hebben voor de woz waarde,prima maar doe het dan voordat er uberhaut mensen in wonen
en zijn we blij hoe het nu gebeurt,ik denk van niet,het zelfde geldt voor bijstands-gerechtigde
hey jij woont toch alleen,waarom heb je dan 2 tandenborstels in je badkamer je voedt daarmee
de controle van de overheid in je nek in je eigen huis.

The Matrix
27-12-2022, 15:13 door Anoniem
De wereld is altijd complexer dan we in eerste instantie denken. In dit geval zijn er bijvoorbeeld tenminste twee uitzonderingen op die bewaartermijn van 7 jaar. Deze uitzonderingen zijn gebaseerd op de AVG en de Archiefwet 1995. Gevolg kan zijn dat bewaring en gebruik toch behoorlijk anders wordt dan eerst gedacht.

Uitzondering 1:
Wanneer de foto's onderdeel zijn van een kwestie (bezwaar, beroep) die leidt tot wijziging van het WOZ belastingbeleid van een gemeente zijn deze blijvend te bewaren. Door de juridische procesvoering is de oorspronkelijke doelbinding van de betrokken foto's gewijzigd. Ging het in eerste instantie om de bepaling van WOZ aanslag en dan is het ineens de juridische procesvoering en beleidswijziging.
Wettelijke grondslag hiervoor zijn art. 5 lid sub b en art. 89 lid 1 van de AVG en de op de Archiefwet gebaseerde gemeentelijke selectielijst.

Uitzondering 2:
de AVG biedt de mogelijkheid tot "archivering in het algemeen belang, wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden". Ook hier komt de Archiefwet 1995 weer in beeld. De oorspronkelijke doelbinding kan opzij gezet worden en de foto's kunnen op grond van uitzonderingscriteria uit de geldende gemeentelijke selectielijst voor blijvende (permanente) bewaring worden aangewezen.

Een selectielijst is gebaseerd op de Archiefwet 1995. De bevoegdheid tot het vaststellen van uitzonderingscriteria staat in art 5 lid 1 sub e van het Archiefbesluit 1995

Blijvend bewaren
Blijvend te bewaren informatie (en dus ook foto's die onderdeel zijn van een dossier/zaak) van een gemeente wordt na een jaar of twintig overgebracht naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats (gemeentearchief, historisch centrum, streekarchief oid.). Deze informatie is dan in principe openbaar, tenzij er vanwege bijvoorbeeld het beschermen van de persoonlijke levenssfeer beperkingen worden gesteld.

Links
Archiefwet 1995 - https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0007376&z=2022-05-01&g=2022-05-01
Archiefbesluit 1995 - https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0007748&z=2020-01-01&g=2020-01-01
AVG - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?qid=1463491696727&uri=CELEX:32016R0679
Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2020 - https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/selectielijst-gemeenten-en-intergemeentelijke-organen-2020
27-12-2022, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen ze deze woz waarde niet bepalen
als het gebouw nieuw in aanbouw is,i.p.v achteraf als er
inmiddels mensen in wonen?
Het gaat niet om de waarde van het huis zoals dit ooit gebouwd is, maar om de waarde als je het nu zou verkopen.
Dus ook huizen die 100 jaar geleden voor 10000 gulden gebouwd zijn die hebben nu gerust een WOZ waarde van 400K euro.

Jou eigen leef-omgeving binnendringen
want wij van de eu overheid bepalen of wij interieurfoto's nodig
hebben voor de woz waarde,prima maar doe het dan voordat er uberhaut mensen in wonen
en zijn we blij hoe het nu gebeurt,ik denk van niet

Het systeem was voorheen dat er niet gekeken werd naar jouw woning op zich, maar dat er gekeken werd naar
de bedragen waarvoor "vergelijkbare woningen" verkocht werden in jouw buurt. Waarbij "vergelijkbare woning"
dan alleen gebaseerd werd op woonoppervlak en woningtype.
Dat was nog veel oneerlijker want dan werd je met je sjofele standaard woning (gebouwd als huur- of premie woning)
getaxeerd aan de hand van de verkoopprijzen van luxe woningen in de buurt.

Ik denk dat als je geen foto's wilt geven, men dat nog steeds zo zal doen. Dan word je dus te hoog getaxeerd.
27-12-2022, 16:08 door Anoniem
Treden in je privesfeer mag enkel de rechter.

Ministers mogen dat zeker niet. Alleen rechters,

Dus ophoepelen. En snel want vooral voor een minister en de uitkering en vast pensioen die die al niet krijgt schandalig.
27-12-2022, 16:37 door Anoniem
Het is gewoon in strijd met de rechtsbeginselen van de hele Europese Unie. Als dit kan dan kun je dus door Hongarije en Polen op de vingers getikt worden. En met recht.
27-12-2022, 20:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kun je ook korting op je WOZ waarde krijgen, als je foto's aanlevert waarop et zien is dat het een aftands zootje is?
Ja, volmondig ja!!!!!
Meegemaakt dat een gespiegelde woning in een appartementencomplex lager werd ingeschat vanwege achterstallig onderhoud. Dat is vreemd, in een appartementencomplex is het onderhoud aan het pand overal hetzelfde.
Bij bezwaar aantekenen kreeg ik dit als argument.
Dus krijg je korting? Ja!
De broer van de eigenaar van dat appartement was zeker de taxateur van de gemeente?
27-12-2022, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem: Treden in je privesfeer mag enkel de rechter.

Ministers mogen dat zeker niet. Alleen rechters,

Dus ophoepelen. En snel want vooral voor een minister en de uitkering en vast pensioen die die al niet krijgt schandalig.

Niet opgelet bij staatsinrichting/maatschappijleer?
28-12-2022, 08:00 door Bitje-scheef
Door Anoniem:
Door Anoniem: Treden in je privesfeer mag enkel de rechter.

Ministers mogen dat zeker niet. Alleen rechters,

Dus ophoepelen. En snel want vooral voor een minister en de uitkering en vast pensioen die die al niet krijgt schandalig.

Niet opgelet bij staatsinrichting/maatschappijleer?

Nu is het nog grijs gebied zeg maar. En als de rechter het verbiedt dan komt over 3 jaar een wet dat het toegestaan is.
Belastingdruk in NL is redelijk hoog (als je alles meeneemt). Echter om belastingdruk te meten, wordt net als het meten van inflatie niet alles meegenomen (en verschilt zelfs per instantie en per land wat men hierin meeneemt).


De wereld is altijd complexer dan we in eerste instantie denken.
Nee niet altijd. Sommige mensen maken het ingewikkelder omdat er iets extra uit te halen valt.
Ze scheppen een basis die later algemeen wordt geaccepteerd en omdat het (enige tijd) zo was, kennelijk een wetmatigheid wordt.
28-12-2022, 16:11 door Anoniem
Laat ze lekker even oprotten met foto's van mijn keuken en badkamer. Maak wel foto van mijn oma's keukentje. Tis tijd voor een andere regering, dat weet ik wel.
29-12-2022, 00:33 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ze lekker even oprotten met foto's van mijn keuken en badkamer. Maak wel foto van mijn oma's keukentje. Tis tijd voor een andere regering, dat weet ik wel.

Good luck with that.

Meerderheid van het NLD volk blijft zichzelf in de voet schieten keer op keer op keer weer en weer CDA VVD CDA VVD CDA VVD, of ze laten zich verlijden door onderbuik gevoelens om op PVV FVD te stemmen VVD en CDA is daar ook blij mee want een PVV stemmer stemt niet op links dat is al winst. en op die manier word ons verzorgstaat wat het ooit was een kapitalistische kut maatschappij!

Dat is in de VS ook prima gelukt heh heerlijk leven daar weinig criminaliteit en armoe hahahaha daar zijn we hier ook goed naar op weg opsproringverzocht en de media staat er vol mee al dat fijne nieuws oude van dagen worden berooft overvallen moorden het word met de dag erger allemaal.

En dan de grootste roversbende is de grootste partij samen met een partij als de CDA die in sprookjes geloofd.
Dan kan je toch niet anders dan denken dat we een boel idioten in ons land hebben die voor die partijen kiezen.
09-01-2023, 07:46 door Anoniem
Deze regering mag wat mij betreft subiet OPROTTEN en ik zie met ongeduld uit naar verkiezingen.

Aan een ieder zou ik willen zeggen: weiger dergelijk verzoek pertinent, laat het escaleren tot aan de rechter.
Eens kijken wat dat oplevert...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.