image

Duitse stad Potsdam al aantal dagen offline wegens cyberaanval

dinsdag 3 januari 2023, 11:49 door Redactie, 4 reacties

De gemeentesystemen van de Duitse stad Potsdam zijn al een aantal dagen wegens een cyberaanval offline, wat allerlei gevolgen voor inwoners heeft. Op 29 december ontving het stadsbestuur een waarschuwing van de veiligheidsautoriteiten dat er een serieuze dreiging voor de stadssystemen was. Er zou sprake zijn van een op handen zijnde aanval op de it-omgeving en data van de gemeente.

Uit voorzorg werden vervolgens de internetverbinding en systemen van het gemeentelijke apparaat offline gehaald en een veiligheidsonderzoek ingesteld. Naast de waarschuwing van de veiligheidsautoriteiten ontdekte de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg dat het op 29 december doelwit was geworden van een bruteforce-aanval. Als de systemen van de Duitse stad de veiligheidsonderzoeken doorstaan zullen ze geleidelijk deze week weer online komen. Ambtenaren van de deelstaathoofdstad zijn nog steeds niet per e-mail bereikbaar en ook de internetverbinding blijft voorlopig offline.

De dienstverlening van de deelstaathoofdstad is daardoor slechts in beperkte mate beschikbaar. Het is op dit moment bijvoorbeeld niet mogelijk om voertuigen in en uit te schrijven, een spoedpaspoort te bestellen en een verklaring omtrent gedrag af te geven. Ook het documentenloket van de burgerlijke stand, burgerportalen en het gemeentelijk informatiesysteem zijn momenteel niet beschikbaar. Het is ook niet mogelijk om zaken als kindermishandeling via e-mail te melden. In deze gevallen wordt inwoners gevraagd om dit telefonisch of via fax door te geven.

Image

Reacties (4)
03-01-2023, 13:05 door Anoniem
potsverdamme nog an toe!
03-01-2023, 14:19 door Anoniem
Ergens snap ik dat je de aorta eruit trekt als je gebeten bent door een slang en je vind dat je verspreiding van het gif moet voorkomen.
Ergens snap ik niet dat je anno 2022 nog niet weet dat #1 zonder aorta er dingen beginnen af te sterven en #2 je niet alles op secure=go weer aansluit.
100% zeker ben je toch nooit meer als je eenmaal gehacked bent.
04-01-2023, 16:07 door Anoniem
We put our systems offline for security reasons, because we have to assume an illegal cyberattack,
Wat een domme actie! ik ken ransomware die juist gaat encrypten als het systeem geen internet verbinding meer heeft.
Je moet ze juist een harde reset geven en weer aanzetten en booten vanaf een live Linux image en vervolgens scannen en uitzoeken.
Brandenburg dat het op 29 december doelwit was geworden van een bruteforce-aanval
Hier is een simpele oplossing voor (er zijn ook dure oplossingen) . Op elk systeem fail2ban (als het linux betreft) en je hebt er geen last meer van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.