image

Medewerker Belastingdienst aangeklaagd voor ongeoorloofd opvragen data

woensdag 4 januari 2023, 10:18 door Redactie, 9 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een medewerker van de Belastingdienst drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het ongeoorloofd opvragen van gegevens. Bij de verdachte thuis werd ruim negen ton in contanten gevonden. Volgens het OM kan niet onomstotelijk bewezen worden dat hij de gegevens crimineel verhandelde, toch vindt de officier van justitie een gevangenisstraf op zijn plaats.

De 53-jarige verdachte werkte sinds 2007 bij de Belastingdienst waar hij mkb-bedrijven controleerde op fraude. Halverwege 2020 meldde hij zich ziek. De Rijksrecherche kwam de man op het spoor nadat in berichten van berichtendienst Sky drie foto’s waren gedeeld, afkomstig van het computerscherm van een medewerker van de Belastingdienst. Het bleek te gaan om gegevens uit een systeem waarin te vinden is wie de eigenaar is van een bepaald kenteken, en wie de gezinsleden zijn.

Het OM stelt dat de fiscusmedewerker tegen betaling gegevens opzocht. Omdat de bevragingen die hij had gedaan buiten zijn werkterrein lagen is hij vorig jaar juli aangehouden. Tijdens een doorzoeking van zijn woning werd 920.000 euro aan contant geld gevonden. De verdachte verklaart dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag, en zegt dat hij geen idee heeft hoe het geld daar terecht is gekomen.

"Volgens vaste rechtspraak wordt de eigenaar of bewoner geacht te weten wat er in zijn huis ligt, tenzij hij een aannemelijke verklaring voor het tegendeel geeft", zo laat het Openbaar Ministerie weten. Dat stelt dat de verdacht in dit geval dat niet heeft gedaan en het niet anders kan dan dat het geld een criminele herkomst heeft. "Niemand heeft het geld opgeëist. Er is daarom sprake van witwassen."

Wat betreft het raadplegen van gegevens zegt de verdachte dat hij enkele malen voor familie of kennissen gegevens uit het systeem van de Belastingdienst heeft geraadpleegd, om hen kosteloos te helpen als ze problemen hadden met de Belastingdienst. Van een aantal bevragingen kan hij zich niet herinneren of en waarom hij ze heeft gedaan. Het gaat om tien personen en twee bedrijven. De namen hadden geen enkele link met bedrijven waarvoor hij bevoegd was om gegevens op te vragen. Tegen de man loopt inmiddels een ontslagprocedure. Naast een gevangenisstraf wil het OM het in beslag genomen geldbedrag van 920.000 euro verbeurd verklaren.

Reacties (9)
04-01-2023, 10:31 door Anoniem
Voor zorgmedewerker die ongeoorloofd rond neuzen in dossiers zouden ook eens dit straffen moeten gelden.
Misschien leren al die medewerkers het dan een keer dat je je alleen met je werk moet bezig houden en niet met zaken die je niks aan gaan.

Maar die kaboutertjes worden ook met de dag brutaler.
Hebben ze zomaar even 920.000 euro in de man zijn huis verstopt waar hij niets van af wist.
Daar ben je dan ook mooi klaar mee. Hou je er nog gezeik aan over ook.
04-01-2023, 11:19 door Anoniem
Geef dat geld maar aan mij. Betaal ik de helf aan belasting erover.
win - win.
04-01-2023, 11:38 door Anoniem
Hoe komen we toch aan al die 'fraaie' medewerkers?
De bevolkingsgroei misschien, die er voor zorgt?

Waarom screent men zo weinig? Of werken ze allemaal van huis uit?

Ik kom nergens binnen zonder VOG en vroeger nog niet eens zonder geldige TBC verklaring en recentelijk met een dubbele lockdown uitzonderingsverklaring van mezelf en mijn werkgever. En dan word ik ook nog eens zeer goed in de gaten gehouden, dat de kabeltjes goed in de chromeboekjes zitten etc i.v.m. opladen bijvoorbeeld.

En dit soort 'low life' kan zich gewoonweg kwalijk manifesteren keer op keer. Ergerlijk, ronduit ergerlijk gewoon, dat dit mag voort-etteren.

Maar hiertegen is men kennelijk machteloos of het komt sommigen wel erg gelegen en goed uit. Die zitten dan nog eens 'n graadje rotter in elkaar, deze faciliteurs van het kwaad, die zelf schone handjes willen blijven houden en giga-groot binnenlopen.

#webproxy
04-01-2023, 12:47 door Anoniem
Voor zorgmedewerker die ongeoorloofd rond neuzen in dossiers zouden ook eens dit straffen moeten gelden.
Daar worden bij ziekenhuizen mensen voor ontslagen. Meestal is de oorzaak nieuwsgierigheid en dan vind ik een gevangenisstraf daar bovenop overdreven.

Hoe komen we toch aan al die 'fraaie' medewerkers? [...]
Ik kom nergens binnen zonder VOG
Tja, zolang je niet gepakt bent krijg je een VOG. Sommige criminelen zijn continu op zoek naar "nette" medewerkers (met een zwakheid) bij bepaalde organisaties met de bedoeling hen in te zetten voor hun eigen zaakjes. Hoe goed je ook onderzoek doet bij de sollicitatie, het is altijd mogelijk dat jouw medewerkers later in hun carrière "rare dingen" gaan doen, uit geldnood, chantage, bedreiging, enz.
04-01-2023, 13:23 door Anoniem
Van Rij: gebrekkige logging Belastingdienst hindert onderzoek naar corruptie
dinsdag 6 december 2022, 12:30 door Redactie,

https://www.security.nl/posting/776952/Van+Rij%3A+gebrekkige+logging+Belastingdienst+hindert+onderzoek+naar+corruptie


De nodige bijvangsten rond de zaak van Ridouan T. noopt de Belastingdienst tot innovatie.
04-01-2023, 15:25 door Anoniem
Het NRC schreef in oktober 2022 dat justitie vermoedt dat de ambtenaar in contact stond met handlangers van Ridouan T. De criminelen wilden via de Belastingdienst de adresgegevens achterhalen van vier EBI-medewerkers, in Vught. Deze personen zouden dan mogelijk bedreigd of gegijzeld moeten worden voor een uitbraakpoging.

https://www.crimesite.nl/celstraf-geeist-tegen-medewerker-belastingdienst-waar-9-ton-cash-lag-10-k-voor-wereldwijd-kijken-is-niks/
05-01-2023, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe komen we toch aan al die 'fraaie' medewerkers?

Waarom screent men zo weinig? Of werken ze allemaal van huis uit?


De overheid heeft een anti Nederlander beleid. "Minderheidsgroepen" krijgen voorrang bij aanstellingen. Het screenen van leden van een "minderheidsgroep" wordt als discriminatie beschouwd en blijft dan ook vaak achterwege.

Onderzoek wijst uit dat allochten vele malen vaker integriteits incidenten veroorzaken. Met name bij de politie is dit het geval. De allochtonen zelf vinden het heel normaal dat je je neef of oom helpt met informatie uit de politier systemen.

Tel bovenstaande twee zaken bij elkaar op en je hebt een gigantisch probleem wat eigenlijk alleen maar aandacht krijgt als het een keertje een autochtone Nederlander betreft.
07-01-2023, 00:25 door Anoniem
Een VOG geeft alleen maar aan of je niet iets gedaan hebt in het verleden dat je ongeschikt zou kunnen maken voor een bepaalde functie/ opdracht. Alleen een z.g. A of B screening zorgt ervoor dat bijv. ook relaties/ familie onderzocht worden.
De wetgeving in NL zorgt er echter voor dat dit niet voor iedere functie zomaar kan.
Verder wordt een VOG vaak alleen bij de start van een opdracht of bij indiensttreding gevraagd. Daarna vaak nooit meer. Organisaties zouden een VOG bij dit soort functies eigenlijk jaarlijks of tweejaarlijks moeten vernieuwen. En wellicht ook goed om mensen nooit langer dan bijv. enkele jaren (5 ofzo) in dit soort functies te laten.

Los nog van technische maatregelen om simpelweg uit te sluiten dat iemand meer kan inzien dan waartoe hij/ zij bevoegd is.
09-01-2023, 10:55 door Anoniem
Door Anoniem: Een VOG geeft alleen maar aan of je niet iets gedaan hebt in het verleden dat je ongeschikt zou kunnen maken voor een bepaalde functie/ opdracht.

Kleine nuance: of je in het verleden iets gedaan hebt is voor het verkrijgen van een VOG niet relevant. De vraag of je ervoor gepkt en vervolgens veroordeld bent wel.
(Wat niet weet, wat niet deert zeg maar).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.