image

Privacy First start onderzoek naar datavergaring door connected cars

dinsdag 10 januari 2023, 13:47 door Redactie, 4 reacties

Stichting Privacy First start een onderzoek naar "grootschalige datavergaring" door connected cars en de gevolgen die dit voor de privacy van bestuurders heeft. Voorkeurinstellingen, rijgedrag, routes, gps-locaties, bestemmingen, tijdstippen, camerabeelden van binnen en buiten de auto, allerlei gevoelige informatie uit de op de boordcomputer aangesloten telefoon evenals bijvoorbeeld gezondheids- en biometrische gegevens kunnen allemaal door connected cars worden bijgehouden en verzameld.

"Dergelijke informatie is waardevol en daarom gewild. In algemene zin geldt: hoe meer relevante voertuigdata, hoe groter winsten van fabrikanten in potentie kunnen uitvallen", aldus Privacy First. Ook andere partijen kunnen voertuigdata gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld verzekeraars die digitaal meekijken in de auto korting op de premie geven.

Naast de omgang met gegevens zal Privacy First ook naar de beveiliging ervan kijken. "Er bestaat immers geen privacy zonder beveiliging. En ieder privacybeleid is slechts zo sterk als het beveiligingssysteem dat er achter zit", aldus de stichting. "Steeds opnieuw komt aan het licht dat autofabrikanten (en soms aanverwante partijen) de beveiliging van hun auto’s niet op orde hebben."

Vorige week lieten beveiligingsonderzoekers nog zien hoe auto's van Kia, Honda, Infiniti, Nissan en Acura alleen met behulp van een VIN-nummer op afstand zijn te openen en starten. Verder ontdekten de onderzoekers andere kwetsbaarheden waardoor het mogelijk was om gegevens van eigenaren van Toyota, Ford, Jaguar, Land Rover en Porsche te achterhalen. Voor het onderzoek maakt Privacy First gebruik van online verschenen artikelen en zal het interviews met experts houden.

Reacties (4)
10-01-2023, 13:55 door Anoniem
Geeft toch niet? Het zijn maar burgers en die hebben niks te verbergen...
'Beveiliging' is leuk, maar die data hoort gewoon niet verzameld te worden. Wat er niet is, hoef je ook niet te beveiligen.
10-01-2023, 15:31 door Anoniem
Er bestaat geen privacy met datavergaring... beveilging is geen oplossing, dat is een lapmiddel.
Als het er niet is en als het niet online is, kan het niet misbruikt worden en niet gelekt worden.
10-01-2023, 16:35 door Anoniem
De vraag is hoe slim het is met al die zero-days in "slimme" mobiele telefoons om die via bluetooth te verbinden met je auto systeem?? Lijkt me nu al niet zo slim, met de opkomst van nog meer data generatie in de auto lijkt het mij nog minder slim.
https://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/mobiliteit/item/1267-privacy-first-duikt-in-de-wereld-van-connected-cars.html
Waar privacy in het geding is speelt security ook vaak op.
17-01-2023, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: Geeft toch niet? Het zijn maar burgers en die hebben niks te verbergen...
'Beveiliging' is leuk, maar die data hoort gewoon niet verzameld te worden. Wat er niet is, hoef je ook niet te beveiligen.


Eens, zo eenvoudig kan het zijn ;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.