image

OM: nep-bankmedewerker maakte via "virusscanner" ruim 300.000 euro buit

dinsdag 10 januari 2023, 15:22 door Redactie, 7 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 24-jarige man uit Assen een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. De man zou door middel van een nep-virusscanner ruim 300.000 euro hebben gestolen. Volgens het OM kocht de man op internet lijsten met persoonsgegevens en belde vervolgens deze mensen. Daarbij deed hij zich voor als bankmedewerker.

De man vroeg het slachtoffer vervolgens een virusscanner te installeren. In werkelijkheid was het een remote access tool waarmee de verdachte het systeem van het slachtoffer op afstand kon overnemen. Daarna werd slachtoffers gevraagd om naar internetbankieren te gaan, waarna het verzoek werd gedaan om geld naar een PayPal-account over te maken. Soms deed de zogenaamde bankmedewerker dat ook zelf.

"Het beeld gaat dan even op zwart en daarna is er geld weg, veel geld vaak", aldus de officier van justitie. In totaal werd er 650.000 euro gestolen. De banken konden echter een kleine 350.000 euro terughalen. Het OM stelt dat er ruim 300.000 euro in de zakken van de verdachte en zijn handlangers verdween. Tegen de verdachte zijn in totaal 64 aangiftes gedaan.

Op de telefoon van de Assenaar werden vijfduizend telefoonnummers en zo'n duizend persoonsgegevens gevonden. Verder zouden de voor de fraude gebruikte telefoonnummers naar de man zijn te herleiden. "Juist omdat deze vorm van criminaliteit betrekkelijk eenvoudig is en erg lucratief, moet van de op te leggen straf een afschrikwekkende werking uitgaan. Niet alleen voor de verdachte, maar ook voor anderen die menen op deze wijze een makkelijk en luxe leventje op te kunnen bouwen", aldus de officier. De rechtbank doet op 7 februari uitspraak in deze zaak.

Reacties (7)
10-01-2023, 17:09 door Anoniem
"Juist omdat deze vorm van criminaliteit betrekkelijk eenvoudig is en erg lucratief, moet van de op te leggen straf een afschrikwekkende werking uitgaan.

een 24-jarige man uit Assen een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. De man zou door middel van een nep-virusscanner ruim 300.000 euro hebben gestolen.

Hoe is heeft deze eis een afschrikwekkende werking?
Als je 3 ton gestolen hebt en daar maar 4,5 jaar op hoeft te wachten.
10-01-2023, 17:13 door Anoniem
Op de telefoon van de Assenaar werden vijfduizend telefoonnummers en zo'n duizend persoonsgegevens gevonden. Verder zouden de voor de fraude gebruikte telefoonnummers naar de man zijn te herleiden.

Het was dus laag hangend fruit. een domme dief die geen extra maatregelen genomen heeft om zelf buiten schot te bijven.

Een burner phone met encryptie was blijkbaar een onbekend idee voor deze man?
10-01-2023, 17:36 door Anoniem
voor 8 jaar de bak in goed plan
10-01-2023, 21:31 door Anoniem
De buit werd besteed aan dure kleding en peperdure schoenen, die in de woning van de Assenaar zijn gevonden. De man hield er een dure leefstijl op na terwijl hij geld kreeg van een bewindvoerder. Familie en vrienden staken hem wel eens een extra zakcentje toe, zei de man tegen de rechter.

https://dvhn.nl/drenthe/OM-eist-45-jaar-cel-voor-man-uit-Assen-24-voor-omvangrijke-helpdeskfraude-28158089.html
11-01-2023, 07:39 door Anoniem
Wat geen crypto? Heb de bank nog niet van leer zien trekken tegen Paypal....
12-01-2023, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Op de telefoon van de Assenaar werden vijfduizend telefoonnummers en zo'n duizend persoonsgegevens gevonden. Verder zouden de voor de fraude gebruikte telefoonnummers naar de man zijn te herleiden.

Het was dus laag hangend fruit. een domme dief die geen extra maatregelen genomen heeft om zelf buiten schot te bijven.

Een burner phone met encryptie was blijkbaar een onbekend idee voor deze man?

Een burner? Meneer voerde zijn malafide handeltje uit in dezelfde omgeving als jij en ik onze belletjes plegen en geld beheren. Met een burner, versleutelde contactinformatie en zelfs de mogelijkheid om je telefoonnummer te spoofen wordt je alsnog gepakt.
13-01-2023, 13:29 door Anoniem
De slachtoffers werden gebeld. Zij dachten te maken te hebben met een medewerker van de afdeling fraudebestrijding. De man ontkent iedere betrokkenheid. De schuld ligt volgens hem bij anderen, zei de aanklager. Voor zijn leeftijd heeft de twintiger al een behoorlijk strafblad opgebouwd. Hij was alleen maar uit op andermans geld en toont weinig berouw.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15263744/eis-assenaar-4-5-jaar-cel-in-voor-omvangrijke-helpdeskfraude
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.