image

Dertigduizend leerlingen in VS door ransomware twee dagen niet naar school

woensdag 11 januari 2023, 16:50 door Redactie, 1 reacties

Door een ransomware-aanval op het grootste schooldistrict van de Amerikaanse staat Iowa konden dertigduizend leerlingen de afgelopen twee dagen niet naar school. Inmiddels zijn genoeg systemen hersteld dat de schooldeuren weer kunnen worden geopend. Het Des Moines Independent Community School District biedt onderwijs aan dertigduizend leerlingen, verdeeld over meer dan zestig scholen. Bijna vijfduizend leerkrachten zijn werkzaam in het schooldistrict.

Maandagochtend ontdekte het schooldistrict dat het doelwit van een cyberaanval was geworden. Daarop werd besloten de internet- en netwerkdiensten van het schooldistrict offline te halen. Aangezien veel van de lessen in de klassen en het beheer van het schooldistrict hiervan afhankelijk zijn, alsmede medische informatie over leerlingen en noodcontactgegevens digitaal zijn, Daarnaast werkten toegangspassen niet en beveiligingscamera's. Daarop werd besloten het gehele district dinsdag en woensdag te sluiten.

De aanval komt op een zeer ongelegen moment. Afgelopen vrijdag eindigde namelijk het semester, waardoor leraren het afgelopen weekend de lesprogramma's wisselden. Door de aanval was het niet mogelijk voor docenten om hun nieuwe lesschema's te printen. Het schooldistrict ging vervolgens de afgelopen dagen naar eigen zeggen non-stop bezig met het herstellen van de besmette systemen.

Inmiddels is een groot deel van de systemen hersteld. Leerlingen moeten echter wel rekening houden met een "offline leerervaring", aldus het schooldistrict. Slechts een beperkt aantal medewerkers zal toegang tot internet hebben en wifi is nog altijd niet beschikbaar. Hoe de ransomware-aanval precies kon plaatsvinden is niet bekendgemaakt.

Reacties (1)
12-01-2023, 10:33 door Anoniem
Hoe zijn de systemen hersteld? losgeld? backup? Waarom niks over hoeveel data men kwijt is?
Wat er versleuteld is kunnen we wel raden. Verder schat ik dat er een Exchange probleempje was omdat het hoe niet bekend is gemaakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.