image

Brits postbedrijf Royal Mail slachtoffer van ransomware-aanval

vrijdag 13 januari 2023, 07:24 door Redactie, 2 reacties

Het Britse postbedrijf Royal Mail is slachtoffer geworden van ransomware waardoor het geen internationale post meer kan versturen. De Royal Mail spreekt nog altijd van een cyberincident, maar bronnen laten aan The Telegraph en BBC weten dat het om een aanval met de Lockbit-ransomware gaat.

Bij de aanval zijn de machines versleuteld die worden gebruikt voor het printen van de verzendlabels voor het versturen van pakketten naar internationale bestemmingen. De aanvallers claimen ook allerlei gegevens te hebben buitgemaakt. Tevens zouden de printers in het distributiecentrum van de Royal Mail in Noord-Ierland kopieën van de losgeldboodschap hebben geprint.

De Lockbit-groep zegt de gestolen data openbaar te maken als er geen losgeld wordt betaald. Hoe de aanval kon plaatsvinden is niet bekendgemaakt. De Royal Mail heeft mensen via social media opnieuw opgeroepen geen internationale post of pakketten te versturen. Wanneer de problemen zijn hersteld kan het postbedrijf nog niet zeggen. Eerder werd al bekend dat het Britse National Crime Agency en National Cyber Security Centre ondersteuning bieden en de Britse privacytoezichthouder ICO vragen heeft gesteld.

Onlangs werd ook het grootste kinderziekenhuis van Canada getroffen door de Lockbit-ransomware. LockBit wordt aangeboden als een Ransomware-as-a-Service (RaaS). Via RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden.

Reacties (2)
13-01-2023, 11:44 door Anoniem
Kan zijn dat die royal family daar achter zit omdat ze nooit betaald zijn voor het portretrecht van oma op al die postzegels. Dat zijn heel veel postzegels geweest dus tel het zelf maar uit.
14-01-2023, 10:06 door Anoniem
Wie gebruikt er nu windows om te printen!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.