image

Vlaamse overheid komt met Cyber Response Team voor lokale besturen

zaterdag 14 januari 2023, 08:44 door Redactie, 3 reacties

De Vlaamse regering komt met een Cyber Response Team om lokale overheden te beschermen tegen en ondersteunen bij cyberaanvallen. De afgelopen maanden werden verschillende Belgische steden het slachtoffer van ransomware-aanvallen. Het ging om Antwerpen en Diest en het politiekorps van Zwijndrecht.

"De recente incidenten op het vlak van informatieveiligheid bij lokale besturen Zwijndrecht, Antwerpen en Diest tonen andermaal het belang aan van preventieve maatregelen en een weerbare ict-infrastructuur", aldus de Vlaamse regering. Het Cyber Respons Team zal gemeenten onder andere adviseren, ondersteunen bij aangiftes bij de politie en helpen bij het herstellen van systemen. Het team heeft een begroting van 1 miljoen euro, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

Volgens de Belgische minister-president Jan Jambon zijn er bovendien signalen vanuit het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Staatsveiligheid dat meer steden het slachtoffer van aanvallen kunnen worden. Eerder besloot de Vlaamse regering een "interfederale war room" op te richten voor steden en gemeenten die het slachtoffer van een cyberaanval zijn geworden. De war room moet gemeenten ondersteunen en alle communicatie naar lokale besturen coördineren met een 'Single Point of Contact' voor elk lokaal bestuur.

Reacties (3)
14-01-2023, 11:33 door Anoniem
Want de digitalizering gaat door.
15-01-2023, 20:28 door Anoniem
Wat is de gemiddelde dagprijs van een ervaren security consultant in de private sector? Ik heb geen harde data, enkel anekdotische gegevens en die variëren van 800 EUR tot 1500 EUR. Dit is nu eenmaal een sector waar disproportioneel meer vraag is dan aanbod (zeker als je belang hecht aan ervaring en daadkracht).

Met een werkingsbudget van 1 miljoen euro hebben ze dus te keuze om voor een klein maar ervaren team te gaan, of een ervaren kern wiens taak het is om een minder ervaren groep op te leiden (dit kost dan weer tijd).

Mijn vraag is hoe daadkrachtig dit team kan zijn met zo een waaier aan verantwoordelijkheden, en wat in deze tijd een erg beperkt budget is.
16-01-2023, 15:52 door Anoniem
Ik lees eenmalig bedrag van 1 miljoen. Dat is genoeg voor een team van een paar specialisten met de benodigde overhead voor één jaar. CRT moet 24/7 beschikbaar zijn dus ik verwacht beschikbaarheid van 1 a 2 fte in de praktijk. Hopeloze zaak, maar goed iedere start en initiatief in die richting is goed voor bewustwording. Dus ook de bewustwording dat dergelijke ambities een veelvoud gaan kosten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.