image

Politie: geregistreerde cybercrime in Nederland licht gedaald

vrijdag 20 januari 2023, 09:35 door Redactie, 3 reacties

Het aantal gevallen van cybercrime dat de politie vorig jaar registreerde is licht gedaald ten opzichte van 2021. De politie registreerde in 2022 bijna 14.000 incidenten. Een afname van zo'n twee procent ten opzichte van 2021, toen het nog om bijna 14.200 aangiftes ging. Het aantal aangiften van online criminaliteit nam af met 28 procent. De politie zegt dat het vol blijft inzetten op preventie, verstoring en opsporing.

Onder cybercrime vallen zaken als malware, ddos-aanvallen en het inbreken op systemen. "Cybercrime mag niet worden verward met gedigitaliseerde criminaliteit. Daarbij gebruiken criminelen een computer of telefoon om misdrijven te plegen, zoals vriend-in-nood-fraude of bankhelpdeskfraude. De gedigitaliseerde criminaliteit nam het afgelopen jaar af met zo’n twintigduizend aangiften", zo laat de politie weten.

Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime binnen de politie, moet de daling van het aantal aangiften in het juiste perspectief worden gezien. "Het is een bemoedigende ontwikkeling, maar de politiecijfers zijn nog steeds zorgwekkend hoog. En ze vertellen niet het hele verhaal." Van der Plas stelt dat steeds meer bedrijven, gemeenten en publieke instellingen het slachtoffer van ransomware worden.

"Deze zorgelijke tendens zien we niet direct terug in de cijfers, omdat helaas niet altijd aangifte wordt gedaan. Bijvoorbeeld om imagoschade te voorkomen. Maar de impact is enorm. De getroffen ondernemingen liggen dikwijls langere tijd plat en getroffen overheidsinstanties kunnen de burger tijdelijk geen diensten meer verlenen. Er is in toenemende mate sprake van zware, internationaal georganiseerde criminaliteit op dit gebied", aldus de programmadirecteur.

Jongeren

De politie stelt verder dat vooral jongeren steeds makkelijker en op jongere leeftijd overgaan tot cybercrime. "Waarschijnlijk omdat dit een relatief toegankelijke vorm van criminaliteit is waarbij de slachtoffers voor hen onzichtbaar blijven", zo laat de politie weten. De politie zegt zich nadrukkelijk op risicojongeren te richten om te voorkomen dat die afglijden.

Dat gebeurt onder de vlag van de Cyber Offender Prevention Squad (COPS), een politieteam waarin meerdere expertises zijn samengebracht. "Wij onderzoeken welke factoren een rol spelen bij het plegen van cybercrime en bedenken interventies waarmee we cybercriminele carrières kunnen voorkomen of doorbreken’, vertelt Floor Jansen namens de politie.

Reacties (3)
20-01-2023, 10:34 door Anoniem
"zien we niet direct terug in de cijfers, omdat helaas niet altijd aangifte wordt gedaan. Bijvoorbeeld om imagoschade te voorkomen"

Of omdat men weet dat de politie er toch niets mee doet. Aangifte is dan alleen "voor de verzekering" of uit plichtsbesef.
Ik denk dat als de politie (in een internationale samenwerking) keihard achter cybercriminelen aan zou gaan, geholpen
door de rechterlijke macht die het belang hiervan inziet en niet zo moeilijk doet over bewijsverzamelen en uitschakelen
van criminele services, er ook wel meer aangifte gedaan zou worden.
20-01-2023, 12:28 door Anoniem
Het ergste gaat nog komen. Want kijk maar even mee in mijn glazen bolletje.

Chips en processors zijn steeds belangrijker geworden door de militaire toepassing ervan. Je kunt er beter mee mikken en nog een paar dingen. De nieuwste komen uit Taiwan. En daar is al decennia ruzie over.

Met een noodvaart, en het zou best kunnen, sneller dan we in de kranten lezen, want ze zijn steeds meer van militair/strategisch belang, zijn grote landen hun eigen fabrieken uit de grond aan het stampen. Met veel staatsgelden.

Staten proberen dan toch altijd zuinig te zijn, dus al snel zal er naar inkomsten uit de private sector worden gezocht en ook de consument zelf. Er zullen dus snel ook veel snellere en betere en grotere chippies aankomen voor bedrijven en consumenten. Om die strategische fabrieken te financieren. Op die markt is het dan wel gewoon concurreren en waarschijnlijk gaan er dan wat te veel fabrieken zijn. Ofwel die nieuwe technologie gaat nog goedkoop zijn ook. De hardware dan. Over vijf jaar ga je hard lachen over waar je nu op zit te werken.

Het gaat verrassend snel gaan. Want zodra herrie met, zoals ze het vroeger het rode en gele gevaar noemden, of gewoon pleuris met Russen en Chinezen, aan de orde is dan gaan er meer schouders onder. Dan gaat doen voor op lullen. Want anders duurt het te lang.

Aan de softwarekant gaat dat meer zeroday en andere gaten opleveren. Maar ook cybercrime gaat betere spulletjes krijgen. Waardoor ook voor zaken als ransomwaren eenhele nieuwe wereld open gaat gaan. Of gewoon in wachtwoorden en encryptie kraken.

Het ligt dus voor de hand dat er spoedig veel meer security deskundigheid nodig gaat zijn. Want anders worden degenen die we nu al hebben straks gillend gek omdat iedereen voor de halve prijs een halve supercomputer gaat hebben.

We gaan snel een dringend tekort aan security deskundigenfabrieken hebben. Dat lijkt me van hier uit gezien nu al appeltje eitje.
22-01-2023, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: "zien we niet direct terug in de cijfers, omdat helaas niet altijd aangifte wordt gedaan. Bijvoorbeeld om imagoschade te voorkomen"

Of omdat men weet dat de politie er toch niets mee doet. Aangifte is dan alleen "voor de verzekering" of uit plichtsbesef.
Ik denk dat als de politie (in een internationale samenwerking) keihard achter cybercriminelen aan zou gaan, geholpen
door de rechterlijke macht die het belang hiervan inziet en niet zo moeilijk doet over bewijsverzamelen en uitschakelen
van criminele services, er ook wel meer aangifte gedaan zou worden.
Gelukkig werkt het anderom: Meer aangiftes, meer aandacht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.