image

Almeerder verdacht van handel in privédata tientallen miljoenen personen

woensdag 25 januari 2023, 15:16 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft eind november vorig jaar een 25-jarige man uit Almere aangehouden op verdenking van de handel in de privégegevens van tientallen miljoenen personen. Hij zou de gegevens over de hele wereld hebben gestolen dan wel verhandeld. De Almeerder zat tot 15 december in volledige beperkingen. Daarom is de aanhouding niet eerder gemeld. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) vandaag weten

De man kwam in beeld bij de federale politie in Oostenrijk die onderzoek deed naar een aangeboden dataset op een forum, waar onder meer gehandeld werd in gestolen databases, creditcardgegevens, inloggegevens en andere data. In mei 2020 werd op dit forum een dataset aangeboden met miljoenen adres- en persoonsgegevens van de Geburen Info Service (GIS), die het kijk- en luistergeld in Oostenrijk int.

Via een undercovertraject werd de dataset door de Oostenrijkse federale recherche aangekocht. Na uitgebreid onderzoek naar onder meer financiële stromen en het platform waarmee de data werd verstuurd, kon de Oostenrijkse federale recherche een ip-adres achterhalen dat naar een woonadres in Amsterdam leidde. De Oostenrijkse autoriteiten vroegen vervolgens het Openbaar Ministerie om de strafvervolging van de verdachte over te nemen.

Het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie deed verder onderzoek naar de door Oostenrijk verstrekte gegevens en de gebruikersnaam die de aanbieder op het forum gebruikte. De verdachte zou niet alleen gegevens van Oostenrijkse burgers hebben aangeboden, maar ook van personen uit andere landen zoals Nederland, Thailand, Colombia, China en het Verenigd Koninkrijk. Het zou onder andere om patiëntgegevens uit medische dossiers gaan. Het forum in kwestie is inmiddels door buitenlandse politie- en opsporingsdiensten offline gehaald.

Bij doorzoekingen in Almere en Amsterdam heeft de politie een grote hoeveelheid gegevensdragers aangetroffen, waarop onder meer phishingsoftware en "hackingtools" stonden. Het OM verdenkt de Almeerder van het voorhanden hebben of ter beschikking stellen van niet-openbare gegevens, het voorhanden hebben van phishingsoftware en "hackertools", computervredebreuk en gewoontewitwassen van 450.000 euro.

Reacties (6)
25-01-2023, 20:33 door Anoniem
Als deze jongen de bestanden op het clearnet te koop aanbood dan vroeg hij er om gepakt te worden. Als hij achter een vpn zat dikke pech dat hij de verkeerde aanbieder heeft gehad. Als hij op het TOR netwerk zat is dat slecht nieuws voor politieke delinquenten in tal van vervelende landen. Hoe dan ook goed dat hij gepakt is.
26-01-2023, 07:54 door Anoniem
Voor elke gedupeerde 1 minuut gevangenisstraf.
Dat lijkt me geen overdreven straf voor deze crimineel.
Je bent een monster als je de levens van miljoenen mensen op het spel zet.
26-01-2023, 17:51 door Anoniem
Als je dit als marketing bureau als 'leads' aanbiedt ben je volledig legaal bezig, zolang je 21% BTW afstaat.
31-01-2023, 13:35 door Anoniem
De gegevens werden aangeboden en verkocht op een ondergrondse online marktplaats, meldt Omroep Flevoland.

https://nos.nl/artikel/2461220-man-uit-almere-verdacht-van-handel-in-miljoenen-persoonlijke-gegevens
07-03-2023, 20:31 door Anoniem
Erkan S. (25) uit Almere verkocht de privégegevens ‘alle Oostenrijkers’ en plunderde bitcoinrekeningen

https://www.ad.nl/binnenland/erkan-25-verkocht-privegegevens-alle-oostenrijkers-en-plunderde-bitcoinrekeningen~a771ec0d1/

S. is ook nog verdachte in een groter onderzoek, waarna de politie privégegevens ontdekte van bijna álle Nederlanders.

Politie houdt drietal aan voor diefstal miljoenen persoonsgegevens bij bedrijven
donderdag 23 februari 2023, 18:08 door Redactie

https://www.security.nl/posting/786859/Politie+houdt+drietal+aan+voor+diefstal+miljoenen+persoonsgegevens

De zaak kwam aan het rollen nadat Nieuw-Zeelandse opsporingsdiensten in 2020 aan de bel trokken in Oostenrijk. Volgens zijn advocaat Michael Berndsen had Erkan S. een stabiel leven: een vrouw, een koophuis en een goede baan.
07-03-2023, 21:20 door Anoniem
Gewoon thuis, achter zijn computer hengelde de 25-jarige Erkan S. uit Almere de persoonsgegevens binnen van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld, die hij volgens het Openbaar Ministerie daarna verhandelde via onlinemarktplaatsen. De opbrengst werd witgewassen via de aanschaf van cryptomunten.

door @SaskiaBelleman -- verslag uit de rechtbank van Amsterdam

https://www.telegraaf.nl/nieuws/809534076/verdachte-van-grootschalige-datadiefstal-blijft-achter-tralies-rechtbank-vreest-voor-herhaling
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.