image

Schrems: belofte AVG door falende toezichthouders niet waargemaakt

vrijdag 27 januari 2023, 14:36 door Redactie, 5 reacties

De AVG is bijna vijf jaar van kracht in de Europese Unie, maar door falende toezichthouders is de belofte van de privacywetgeving niet waargemaakt. Dat stelt de bekende privacyactivist Max Schrems. Sinds de AVG in mei 2018 van kracht werd diende noyb, de door Schrems opgerichte privacyorganisatie, 848 klachten in. Daarvan zijn er slechts 84 door de betreffende toezichthouder beslist. In veel gevallen werd de klacht gesloten of geschikt.

"Vanwege de inactiviteit van toezichthouders en het gebrek aan procesrecht worden veel procedures doorgezet naar nationale rechtbanken, die vaak niet de noodzakelijke kennis van de AVG hebben", stelt Schrems. "Besluiten worden door vermijdbare procesfouten nietig verklaard. Voor veel gebruikers is een rechtsgang financieel niet mogelijk. Advocatenkantoren weten dit en overladen toezichthouders en rechtbanken opzettelijk met eindeloze klachten en honderden stukken."

Schrems is vooral kritisch over de Ierse privacytoezichthouder. "Handhaving is zo sterk als de zwakste schakel." Veel Amerikaanse techbedrijven hebben hun Europees hoofdkantoor in Ierland, wat lang als de "bottleneck" van de AVG-handhaving wordt beschouwd. De Ierse toezichthouder neemt zeer lang de tijd om zaken af te wikkelen en hanteert een "business-friendly" interpretatie van de AVG, zo stelt de privacyactivist.

"Dit jaar is de AVG vijf jaar van kracht. Tot nu toe zijn veel bedrijven erin geslaagd om die te ontlopen, aangezien er weinig handhaving is. De belofte van de AVG om databescherming effectief en eenvoudig te maken worden niet waargemaakt dankzij toezichthouders die niet effectief handhaven", besluit Schrems.

Reacties (5)
27-01-2023, 17:11 door Anoniem
De EU-commissaris Vera Jourová wil internet dienst Twitter censureren en de AVG's hebben een aanzienlijke achterstand in behandeling van klachten. Het schiet niet op met de EU en diens vrijheid van personen, diensten en goederen in combinatie met grondrechten bescherming.
27-01-2023, 18:40 door Anoniem
@ reactant 17:11

Begrijpelijk beide benaderingen wringen zodanig, dat dit niet kan, als de EU haar initiatief tot weren van ongewenste meningen (alles wat hun programma en propaganda afwijst) wenst voor te zetten.

Of men moet de kool en de geit gaan sparen, maar dan zit je al met/binnen een totalitair systeem, dat niet van plan is zich te laten controleren, maar dat wel richting zijn onderdanen wil doen.

Onder de huidige omstandigheden wil niemand, behalve Schrerms en gelijkgezinden, echter de kat de bel aanbinden.

#obserwator
27-01-2023, 23:55 door Anoniem
Bij de handhaving van de AVG zijn de landen verantwoordelijk... De EU heeft alleen ooit de eenduidige verplichting opgelegd om het te regelen met bepaalde minimum voorwaarden.
Daardoor zijn eu wijd bijna gelijke regels.

Maar de funding van de toezichthouders in elk land is niet vastgelegd. Dus Ierland doet t minimalistische en heeft een zeer vriendelijk klimaatvoor internationale bedrijven.
In nederland bijna vergelijkbaar..
28-01-2023, 18:37 door Anoniem
Daardoor blijven ook online straks slechts de grote Vanguard spelers over.
We zagen deze uitdunning al optreden tijdens de lock-downs.

Boeten zijn in de mesjomme ingecalculeerd, overtreden dus als het beter is voor de overall winst.
30-01-2023, 09:51 door Anoniem
Dat was toch ook de bedoeling? Het beleid is om het AP zo min mogelijk FTE's te geven om haar taken uit te kunnen voeren. Dus i het AP gewoon een doekje voor het bloeden, een beetje symptoombestrijding. En dan beweren ze nog dat politici geen visie hebben!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.