image

Belgische stad Geraardsbergen getroffen door ransomware en datadiefstal

dinsdag 31 januari 2023, 12:17 door Redactie, 2 reacties

De Belgische stad Geraardsbergen is getroffen door ransomware, waarbij de aanvallers ook claimen gegevens te hebben gestolen. Als de stad het gevraagde losgeld niet betaalt wordt de data openbaar gemaakt. Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen laat tegenover VRT NWS weten dat de ransomware-aanval een grote impact had. De stad telt zo'n 34.000 inwoners.

Details over de aanval en hoe die kon plaatsvinden zijn niet gegeven. Vorig jaar september raakten de computers van de stadsdiensten al geïnfecteerd met de ransomware. Hierdoor was de dienstverlening aan inwoners dagenlang ontregeld. "Dit betekent dat de loketdiensten niet werken en dat e-mails met vertraging zullen worden beantwoord. Voor dringende zaken blijven we wel telefonisch bereikbaar", zo liet een woordvoerder destijds weten. Mogelijk zijn de gegevens bij deze aanval gestolen, meldt Het Laatste Nieuws. Om wat voor gegevens het gaat is onduidelijk. "Er waren geen indicaties dat er belangrijke info is ontvreemd”, aldus wethouder ict Veerle Mertens tegenover Het Nieuwsblad.

De ransomware-aanval op Geraardsbergen zou het werk zijn van de LockBit-groep, die eerder toesloeg bij de Britse Royal Mail. LockBit wordt aangeboden als een Ransomware-as-a-Service (RaaS). Via RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden. Onlangs werd ook het grootste kinderziekenhuis van Canada getroffen door de Lockbit-ransomware.

Reacties (2)
31-01-2023, 17:36 door Anoniem
Geraardsbergen was vorig jaar ook al gehackt en geen losgeld betaald. Zo wordt je windows TCO wel heel erg hoog.
Tijd om die ICT verantwoordelijke te ontslaan.
31-01-2023, 21:39 door J. Klip
Schrijnend dat juist de voorbeeld instanties nog steeds niet voldoende beveiligd zijn.
Dit had bijvoorbeeld door XDR veel eerder gedetecteerd kunnen worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.