image

Minister voor meldplicht die scholen verplicht cyberaanvallen te melden

donderdag 2 februari 2023, 13:49 door Redactie, 3 reacties

Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs is voorstander van een meldplicht die scholen verplicht om cyberaanvallen bij het ministerie van Onderwijs te melden. Dat liet de bewindsman weten in reactie op een motie van de VVD die tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs werd ingediend door VVD-Kamerlid El Yassini.

Volgens El Yassini worden scholen steeds vaker doelwit van cyberaanvallen, maar is er geen overzicht van alle aanvallen waar scholen mee te maken krijgen. Uit angst voor voor reputatieschade kunnen scholen cyberaanvallen stil houden, aldus het VVD-Kamerlid. Daardoor kunnen andere scholen niet leren van de methodes die de aanvallers gebruikten en zo hun eigen beveiliging verbeteren. Een meldplicht moet hier verandering in brengen, zo stelt het Kamerlid.

Wiersma laat weten dat hij voor een meldplicht is. "Het is belangrijk dat scholen zich ergens kunnen melden als ze te maken krijgen met een hack of een cyberincident." De Tweede Kamer moet nog over de motie stemmen. Vorig jaar werd een Computer Emergency Response Team (CERT) voor het primair en voortgezet onderwijs aangekondigd. Wanneer het CERT operationeel is zal er ook een meldplicht voor cyberincidenten gaan gelden. Scholen moeten incidenten dan verplicht rapporteren.

Image

Reacties (3)
02-02-2023, 16:12 door Anoniem
Wat zou het toch mooi zijn als scholen (vo maar vooral po) zich eindelijk gewoon weer eens normaal bezig zouden kunnen gaan houden met... lesgeven?

Gezien de kwaliteit van taalgebruik die ik in de communicatie van scholen aantref (spelling, grammatica en samenhangende, begrijpelijke zinsbouw om maar eens mee te beginnen), vraag ik me soms echt af waar het heen moet…
Ik begrijp niet waarom dat allemaal zo digitaal en “internet connected” moet. Zoals bij alles moet toch echt eerst de basis helemaal op orde zijn, voor je allemaal extra’s gaat invoeren.

Voor de basis van lezen, schrijven en rekenen heb je echt geen computer nodig. Sterker nog; je zou het niet eens moeten willen! op die manier kweek je nooit voldoende bewustzijn om zelf na te denken of het antwoord van de computer überhaupt wel kan kloppen!

Eerst maar eens snappen en dan door automatisering versnellen wat je al begrijpt.
02-02-2023, 21:15 door Anoniem
Europese wetgeving heeft het niet direct over het onderwijs al zouden universiteiten mogelijk wel onder de nieuwe NIS regels kunnen vallen https://www.moore-drv.nl/nis-wetgeving/
03-02-2023, 15:15 door Anoniem
Zelf begrijp ik dit niet zo. Misschien moet dan eerst duidelijk gemaakt worden wat de minister verstaat onder een 'cyberaanval' anders zou de minister nog wel eens duizenden meldingen per week kunnen ontvangen van scholen.

Als ik voor mijn organisatie (HBO) spreek dan zal een (grote, ingrijpende etc.) cyberaanval altijd gemeld worden bij SURFcert en de politie en uiteraard de AP. Gewoon ook omdat je die hulp nodig hebt. Waarom dit dan nog weer extra bij het ministerie gemeld moet worden snap ik niet. Heeft de minister ergens rook gezien of zo en is hij op zoek naar het vuur?

Kan SURF dit er niet 'gewoon' bij doen voor het VO en PO? Waarom moet hier weer een apart CERT voor opgetuigd worden?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.