image

Australiër veroordeeld voor afpersen van slachtoffers Optus-datalek

dinsdag 7 februari 2023, 11:01 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 07-02-2023, 12:06

Een twintigjarige Australische man die slachtoffers van het datalek bij telecomprovider Optus afperste is in Australië veroordeeld tot een 'community correction order' van achttien maanden en een taakstraf van honderd uur. Vorig jaar september werd Optus getroffen door een datalek waarbij de gegevens van negen miljoen klanten werden gestolen, wat neerkomt op 35 procent van de Australische bevolking. Het gaat om één van de grootste datalekken in de Australische geschiedenis.

Een deel van de data, die volgens de Australische overheid op kinderlijk eenvoudige was buitgemaakt, werd vervolgens door de aanvallers op internet geplaatst. Verschillende personen probeerden hiervan te profiteren, waaronder de verdachte. Hij stuurde sms-berichten naar zeker 92 Optus-klanten waarin werd gesteld dat ze tweeduizend dollar moesten betalen om het lekken van hun gegevens te voorkomen. Geen van de Optus-klanten die het bericht ontvingen zouden echter geld hebben overgemaakt.

De Australische tiener werd aangeklaagd voor het gebruik van een telecomnetwerk om een ernstig misdrijf te plegen en misbruik van identiteitsgegevens, waarop maximale gevangenisstraffen staan van respectievelijk tien en zeven jaar. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot een community correction order van achttien maanden, wat te vergelijken is met een voorwaardelijke straf met aanvullende bijzondere voorwaarden waar tijdens de periode aan moet worden voldaan, en een taakstraf van honderd uur.

Vanwege het datalek startte de Australische overheid een speciale operatie om Optus-klanten te beschermen. Daarnaast besloot de regering de boete voor ernstige datalekken naar 50 miljoen dollar te verhogen.

Reacties (1)
07-02-2023, 11:28 door Anoniem
Tja, het hangt aan internet....
Dan is het de vraag hoe lang duurt het voordat het op straat ligt... NOOIT is de vraag 'OF het op straat gaat komen'....
Tweede vraag is of je er ooit achter gaat komen dat het op straat lag...

In geval van onbesuisde kinderen zoals deze jongen wel.
Ik heb de CCO niet gezien maar vaak is het meer dan alleen een voorwaardelijke straf..
Mag je bijvoorbeeld alleen onder begeleiding sommige doen (zoals op vakantie gaan, het gebruiken van computers, moet je je elke dag of elke week melden bij een bureau, moet je exact bijhouden wat je wanneer gedaan hebt...

Niet zoals in Nederland waarbij het zo is dat je voorwaardelijk krijgt dat je gewoon kunt blijven doen wat je al deed zolang je maar niet nog een keer gepakt wordt... Zoals bij viespeuken die bij kleuterscholen kunnen blijven circelen als roofdier, of SO's die kunnen blijven stalken of zelfs sex gaan hebben met hun begeleiders..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.