image

Kabinet: end-to-end encryptie mag niet onmogelijk worden gemaakt

woensdag 15 februari 2023, 12:21 door Redactie, 18 reacties

End-to-end encryptie mag niet onmogelijk worden gemaakt en het scanplan van de Europese Commissie moet duidelijke waarborgen bevatten om mogelijke inbreuken op fundamentele rechten zoals privacy te voorkomen, zo stelt het kabinet in de Staat van de Unie 2023. In het document reflecteert het kabinet op de belangrijkste uitdagingen voor de Europese Unie in 2023 en zet het zijn positie uiteen met betrekking tot de zes prioriteiten van de Europese Commissie.

In het document wordt ook gesproken over het plan van de Europese Commissie om chatdiensten en andere providers te verplichten om berichten en ander verkeer van Europese burgers te controleren. Deze week kreeg Eurocommissaris Johansson nog een Big Brother Award voor het plan. Volgens het kabinet is het van belang dat de toekomstige verordening voldoende wordt afgebakend en duidelijke waarborgen omvat om mogelijke inbreuken op fundamentele rechten zoals privacy te voorkomen. "Ook mag end-to-end encryptie niet onmogelijk worden gemaakt." Critici stellen dat het scanplan van Brussel end-to-end encryptie ondermijnt.

In een reactie op de Big Brother Award liet Johansson weten dat ze niet van plan is haar voorstel in te trekken, zoals burgerrechtenbewegingen en experts hadden gevraagd. Ook vindt ze dat ze de prijs niet verdient. De Eurocommissaris liet verder weten dat ze van de EU een wereldwijde leider in het beschermen van kinderen wil maken. "Ik ben trots op onze EU-standaarden voor privacybescherming, maar we moeten ook de privacy van slachtoffers beschermen."

Reacties (18)
15-02-2023, 12:35 door Anoniem
En weer het KP argument gebruiken om dit door zaken door te drukken...
15-02-2023, 12:42 door Anoniem
Hebben ze dan ook de definitie van E2E gegeven? Wat wij als mensen onder E2E verstaan wil nog niet zeggen dat de politiek daar hetzelfde over denkt. Als de politiek E2E verstaat als een eindpunt als onze pc's en het andere eindpunt de afluisterstations van de AIVD, dan hebben ze helemaal gelijk als ze E2E niet in gevaar willen brengen.
15-02-2023, 12:53 door Anoniem
Bij het device scannen blijft de E2E behouden, alleen de complete privacy op het apparaat is naar de klote.
Precies zoals de kamer wil
15-02-2023, 13:04 door Anoniem
E2E zal blijven bestaan en werken. Echter, via client side scanning wordt dat dus buiten werking gesteld. Dus de (r)overheid kan zeggen dat E2E nog steeds intact is en niet verzwakt. Wat ze er niet bij zeggen, is dat ze actief naar andere wegen zoekt om E2E te 'omzeilen'. https://www.bitsoffreedom.nl/2023/02/01/kabinet-speelt-woordspelletje-met-tweede-kamer/

TheYOSH
15-02-2023, 13:10 door Anoniem
En dat terwijl de geinformeerde criminelen al jaren crypto in combinatie met stego gebruiken.... Kansloze actie weer van ongeinformeerde politici die echt niet begrijpen hoe professioneel de echte hardcore criminelen te werk gaan. Dit voegt echt niks toe... Maar dan ook niets.....
15-02-2023, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: Hebben ze dan ook de definitie van E2E gegeven? Wat wij als mensen onder E2E verstaan wil nog niet zeggen dat de politiek daar hetzelfde over denkt. Als de politiek E2E verstaat als een eindpunt als onze pc's en het andere eindpunt de afluisterstations van de AIVD, dan hebben ze helemaal gelijk als ze E2E niet in gevaar willen brengen.

E2E is zeker mogelijk, alleen wie doet de keyrotation en beheerd de sleutels?

-W
15-02-2023, 14:38 door Anoniem
De Eurocommissaris liet verder weten dat ze van de EU een wereldwijde leider in het beschermen van kinderen wil maken. "Ik ben trots op onze EU-standaarden voor privacybescherming, maar we moeten ook de privacy van slachtoffers beschermen."
Ik zou graag van de Eurocommissaris de bewijzen willen zien dat end-to-end encryptie gebruikt wordt voor kinderporno. Maar tot nu toe heb ik alleen beschuldigingen zonder bewijs gezien.
15-02-2023, 14:39 door Anoniem
Gelukkig is End2End encryptie en al de belangrijke protocolen hiervoor open-source, dus maakt het in principe geen donder uit of ze het legaal of illegaal maken net als bij piracy.
15-02-2023, 14:44 door Anoniem
'Kabinet: end-to-end encryptie mag niet onmogelijk worden gemaakt'...zolang ze maar mogen meekijken.
15-02-2023, 14:55 door Erik van Straten
De Eurocommissaris liet verder weten dat ze van de EU een wereldwijde leider in het beschermen van kinderen wil maken.
Daar zitten we dan met een Eurocommissaris die wel naar lobbyisten en hufters met een dubbele agenda, maar niet naar helder denkende mensen met steekhoudende argumenten luistert.
15-02-2023, 16:08 door Anoniem
Door Anoniem: En weer het KP argument gebruiken om dit door zaken door te drukken...

Ik vind dat die mensen die KP als argument gebruiken, eerst maar eens het goede voorbeeld moeten geven door zelf geen kinderen te nemen.
15-02-2023, 16:33 door allestein
Door Erik van Straten:
Daar zitten we dan met een Eurocommissaris die wel naar lobbyisten en hufters met een dubbele agenda, maar niet naar helder denkende mensen met steekhoudende argumenten luistert.
Ik zie geen enkel steekhoudend argument in jouw post.
15-02-2023, 17:08 door Anoniem
Door allestein:
Door Erik van Straten:
Daar zitten we dan met een Eurocommissaris die wel naar lobbyisten en hufters met een dubbele agenda, maar niet naar helder denkende mensen met steekhoudende argumenten luistert.
Ik zie geen enkel steekhoudend argument in jouw post.
Je zou de andere posts van Erik eens moeten lezen, dan kom je voldoende steekhoudende argumenten tegen om te weten wat hij bedoelt.
15-02-2023, 18:36 door Anoniem
Niet onmogelijk, oke, dan nagenoeg onmogelijk.
15-02-2023, 19:33 door Anoniem
Doe aan het Asielbeleid dan iets in heel Europa dat zou voor mij prio 1 zijn op de Europese agenda,we zitten toch niet op de hele wereld te wachten dat ze hier heen komen?.
Kijk een echte Vluchteling moet je helpen,maar hoe vaak komt het voor dat vluchtelingen naar hun land waar ze gevlucht zijn er veilig op vakantie naar kunnen zonder gevaar als ze op familiebezoek gaan?. Als dat zo is kunnen ze net zo goed weer veilig naar hun vaderland gaan en daar blijven.
Wat EU Commesaris Johansson wil met e2e ,dat moet niet kunnen, zo krijg je een spionage EU en wordt de democratie in de hele EU aangetast, en het fundamentele recht op de privacy van EU burgers.
Het levert niks op om daar kinderen mee te beschermen,dat kan op een andere manier wel.
Lang leve het gebruik van VPN dat maakt het een stuk moeilijker om de spionagedrift van overheden te bevorderen.
Ik gebruik altijd al met internet een vpn verbinding zelfs op mijn telefoon. Ook met streamingsdiensten om andere series te kijken die ze hier niet hebben,dan maar geen ondertiteling maar ja ik kan Engels wel verstaan zonder ondertiteling.
Dat betuttel en grasduin gedoe van de overheden ik wordt er kots misselijk van,het moet toch niet zo zijn dat de hele wereld moet zien wat je op je bord eet bij wijze van spreken in je eigen huis?. Als encryptie verzwakt zou worden kom je er aardig dicht in de buurt dat dat wel gebeurd, ook mede daarom moet ik niks hebben van Facebook en de hele habbekrats wat erop lijkt. Ik wil zelf aan bekenden kunnen vertellen wat ik kwijt wil,en niet dat de hele wereld met mij mee kijkt wat ik uitvoer.
15-02-2023, 19:39 door Anoniem
maar we moeten ook de privacy van slachtoffers beschermen

Wordt de privacy alle inwoners van de EU niet slachtoffer door dit voorstel om alle berichten en ander verkeer van Europese burgers te controleren?

1 stap vooruit, 10 stappen achteruit.
\Voor iedereen.
16-02-2023, 00:41 door Erik van Straten
Door Anoniem:
Door allestein:
Door Erik van Straten:
Daar zitten we dan met een Eurocommissaris die wel naar lobbyisten en hufters met een dubbele agenda, maar niet naar helder denkende mensen met steekhoudende argumenten luistert.
Ik zie geen enkel steekhoudend argument in jouw post.
Je zou de andere posts van Erik eens moeten lezen, dan kom je voldoende steekhoudende argumenten tegen om te weten wat hij bedoelt.
Dank, ik heb er al veel te veel woorden aan verspild, maar allestein zou bijv. hier: https://security.nl/posting/784012 kunnen kijken, en/of hier: https://tweakers.net/nieuws/206708/nederlands-kabinet-end-to-endencryptie-mag-niet-onmogelijk-worden-gemaakt.html?showReaction=18468054#r_18468054.

Maar naast mij hebben veel experts gewaarschuwd voor deze privacy-invasieve, potentieel censurerende en geen kindermisbruik verminderende technologie.
18-02-2023, 10:49 door Anoniem
Europa is erg tegenstrijdig. In Europeese NIS-2 directive promoten ze alleen maar End to End Encryptie (E2EE)


Over ongeveer 10 jaar is vrijwel niets meer veilig:
https://csrc.nist.gov/Projects/post-quantum-cryptography
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.