image

Big Brother Award voor minister Bruins Slot en Eurocommissaris Johansson

maandag 13 februari 2023, 22:45 door Redactie, 4 reacties

Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Eurocommissaris Johansson hebben de Big Brother Awards gewonnen, de prijs voor de grootste privacyschenders van het jaar. Uit vier genomineerden, de Amsterdamse burgemeester Halsema, minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en Eurocommissaris Johansson, koos het publiek de laatstgenoemde wegens het plan om alle chatberichten en ander internetverkeer van Europese burgers te controleren.

"De Europese Commissie ondermijnt met dit wetsvoorstel de vertrouwelijkheid van communicatie op het internet. Het betekent namelijk dat platforms, en indirect ook autoriteiten, alle chats, foto’s en video’s van hun gebruikers zullen moeten beoordelen", aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, dat de Big Brother Awards organiseert. De burgerrechtenorganisatie noemt het "misschien wel de grootste bedreiging voor vertrouwelijke communicatie op het internet op dit moment." Het publiek was het met Bits of Freedom eens, want Johansson won de award in een nek-aan-nekrace. De Eurocommissaris nam de award digitaal in ontvangst.

Naast het publiek mochten ook experts een Big Brother Award uitreiken, die naar minister Bruins Slot ging. Ze kreeg de prijs wegens de "datahonger van de geheime diensten" en het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten. Volgens Bits of Freedom wordt gesteld dat de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden nodig hebben om wendbaarder te zijn en sneller te kunnen reageren. Maar uit documenten die de burgerrechtenbeweging opvroeg blijkt een heel ander beeld, zo laat de organisatie weten. In tegenstelling tot haar voorgangers, die om soortgelijke redenen de afgelopen jaren in de prijzen vielen, was de minister niet bij de uitreiking aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Reacties (4)
14-02-2023, 09:06 door Anoniem
Jammer dat 't niet gaat helpen en dat dit gewoon gaat gebeuren net zoals al die andere pseudo democratische autocratische rampen plannen.

Vast al eens eerder benoemd maar 't probleem is dat je er niet aan ontkomt, ook al draai je alles offshore dan nog zal je moeten kunnen communiceren met andere die dat niet doen en ga je alsnog door deze systemen heen.
Er is niet echt een opt out optie en dat maakt 't ook zo problematisch.

Er is heel erg weinig wat je hier tegen kunt doen en dat is best wel verdrietig.
14-02-2023, 10:02 door Anoniem
Van mijn kant een bloemetje voor security.nl. Maar ja, wie ben ik nou nog.
14-02-2023, 10:17 door Anoniem
En wat is de status van het voorstel?
14-02-2023, 14:33 door Anoniem
Europa ondermijnt met het client-side scanning wetsvoorstel de vertrouwelijkheid van onder meer WhatsApp en Signal.

https://www.security.nl/search?keywords=client+scanning


Minister Bruins Slot (CDA) kreeg de prijs wegens de "datahonger van de geheime diensten" en de afbraak van de TIB.

https://www.security.nl/search?keywords=minister+Bruins+Slot+AIVD
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.