image

FTC: datingfraude zorgde vorig jaar voor 1,3 miljard dollar schade

maandag 13 februari 2023, 16:55 door Redactie, 5 reacties

Bijna zeventigduizend Amerikanen zijn vorig jaar slachtoffer van datingfraude geworden, waarbij ze 1,3 miljard dollar naar de oplichters overmaakten, zo stelt de Amerikaanse toezichthouder FTC. De cijfers zijn gebaseerd op slachtoffers die melding bij de autoriteit deden.

De oplichters maken vaak gebruik van datingapps, maar weten slachtoffers ook op social media te vinden. Veertig procent van de mensen die slachtoffer van datingfraude werd was als eerste benaderd op social media. Zodra de scammers contact met een slachtoffer leggen proberen ze vaak het gesprek op chatapps zoals WhatsApp en Telegram voort te zetten.

Zodra het vertrouwen is gewekt vragen de oplichters om geld, bijvoorbeeld vanwege ziekte of omdat ze zelf of iemand de ze kennen in de gevangenis zit. Het komt echter ook voor dat de oplichters slachtoffers verleiden tot het doen van investeringen. Om de fraude te voorkomen geeft de FTC verschillende adviezen, waaronder het gebruik van een reverse image search op de profielfoto's van personen die contact zoeken.

Reacties (5)
13-02-2023, 17:07 door Anoniem
Gemene streken zijn dit.
Niet alleen stelen ze je geld maar ze veroorzaken ook dat je het vertrouwen in de mensheid kwijtraakt.
De wereld wordt er niet leuker op.
14-02-2023, 03:38 door Anoniem
Daar zit helaas ook een hele industrie achter. In Nigeria voornamelijk vrijwillig. In Zuid Oost Azie onder dwang, Chinese bendes welke duizenden mensen gijzelen en o.a. dating / investeringsfraude laten plegen.
14-02-2023, 09:13 door Anoniem
Dus de drempel om aangifte te doen van oplichting zit rond de 20 000 euro. Dat vind ik wel erg hoog.
14-02-2023, 11:34 door Anoniem
Organic dating

Een partner vinden voor altijd? Datingapps als Tinder verdienen meer als gebruikers blijven swipen. Big tech en de liefde staan daardoor op gespannen voet, betoogt journalist Colin van Heezik. Moeten we niet terug naar ‘organic dating’?

door Colin van Heezik, 13 februari 2023

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/stop-maar-met-dat-swipen-datingapps-willen-je-helemaal-niet-aan-een-partner-helpen~ba23d1f9/


Vorig jaar behaalde Match Group (eigenaar van onder andere Tinder, Hinge en OkCupid) een omzet van 3,2 miljard. We leunen op het gemak van die apps zonder ons af te vragen wat het eigenlijk betekent: dat de datingindustrie zoveel macht krijgt over romantische interacties. Het probleem zit in onszelf, de oplossing ook. Technologie gaat het niet fixen.
20-02-2023, 19:42 door Anoniem
Janey Starling, a campaigner against domestic abuse, says the picture Ms Konlin paints of her relationship with Leviev follows a familiar pattern. "Coercive control is something that happens on a daily basis and is very mundane. It's very small. It flies under the radar," she says. "A lot of abusive men have never been physically violent to their partners… but they have been intensely controlling, intensely critical, belittling, and making threats.

Tinder Swindler: Why I stood by my abusive ex
https://www.bbc.com/news/world-64666638

After a few months, Leviev began to ask for money, borrowing thousands of dollars at a time, up to a total of $150,000.

De man op de foto's is Simon Leviev, de veroordeelde oplichter en onderwerp van de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. De vrouw in de video bij het BBC artikel is het 23-jarige fotomodel Kate Konlin, die toen zijn vriendin was.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.