image

Amerikaanse stad kondigt noodtoestand af wegens ransomware-aanval

donderdag 16 februari 2023, 09:19 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse stad Oakland heeft wegens een ransomware-aanval waardoor het vorige week werd getroffen een lokale noodtoestand afgekondigd. Hierdoor kan het meer middelen vrijmaken en inzetten voor de aanschaf van apparatuur en inhuur van extra krachten. De aanval deed zich vorige week woensdag voor, waarop de stad besloot om getroffen systemen offline te halen. Dit had tot gevolg dat allerlei diensten niet meer beschikbaar waren, waaronder verschillende telefoonlijnen van de stad.

Ook systemen waarmee de stad belastingen van inwoners en meldingen verwerkt, alsmede vergunning en licenties uitgeeft zijn nog altijd offline. De stad heeft daarop besloten verschillende gebouwen te sluiten. In een laatste update over het incident meldt het stadsbestuur bezig te zijn met het herstel van systemen, maar geeft geen tijdsvenster wanneer dit is gereed. Burgers worden opgeroepen om niet-urgente meldingen voor de politie niet telefonisch maar via een webformulier te doen dat wel online beschikbaar is. Oakland telt zo'n 434.000 inwoners.

Image

Reacties (4)
16-02-2023, 09:27 door Anoniem
Misschien vervelend maar die ransonware aanvallen zijn het internet wel een stuk veiliger aan het maken.
Eerder was het misschien een data lek maar inmiddels is het risico wel een stuk groter geworden.

Wellicht dat het een goede wake up call en dat bedrijven en overheden het allemaal wat hoger op de agenda gaan zetten.
De wal keert het schip.
16-02-2023, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem:Wellicht dat het een goede wake up call en dat bedrijven en overheden het allemaal wat hoger op de agenda gaan zetten.
De wal keert het schip.
Ik denk nog steeds dat er een moment gaat komen waarop men het probleem bij de bron gaat aanpakken, desnoods met militair geweld.
Proberen het op te lossen door ieder systeem veilig te maken dat gaat gewoon niet lukken, net zoals je niet ieder huis of gebouw veilig kunt maken tegen inbrekers. In plaats daarvan zet je de inbrekers in de gevangenis.
16-02-2023, 15:45 door Anoniem
Ik denk, dat dat alleen maar zal kunnen lukken, als ieders individuele rechten en vrijheden sterk worden ingeperkt.

Elke cybercrimineel en lieden met de kans zich tot cybercrimineel te ontwikkelen, moet dan direct traceerbaar zijn en ook uit te schakelen. Dat vereist een globaal totaal controle-, monitoring- en surveillance-systeem en dat is er nog niet.

Misschien dient deze bestaande chaos en wetteloosheid va n nu wel als pretext om zo'n nachtmerrie versneld te kunnen invoeren.

Het in zekere zin anarchistisch-unieke karakter van Internet wordt daarmee dan tot de eigen achilleshiel.

#obserwator
16-02-2023, 16:07 door Anoniem
Gaat lekker, zo komen we wel snel van al die onveilige systemen af.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.