image

NRC: verouderde ict belastingdienst brengt overheidsfinanciën in gevaar

donderdag 16 februari 2023, 09:56 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-02-2023, 17:10

Sterk verouderde ict-systemen van de Belastingdienst brengen grote delen van de overheidsfinanciën in gevaar, zo stelt NRC vandaag op basis externe ict-deskundigen. Die beoordeelden de vernieuwing van cruciale ict-systemen bij de fiscus die grote vertraging heeft opgelopen. Het gaat om de systemen voor loonheffing en inkomstenbelasting die gevaar lopen.

Cool:Gen, het platform waarop de loon- en inkomstenheffingen draaien, wordt vanaf eind 2026 niet meer technisch ondersteund. Staatssecretaris Van Rij van Financiën werd vorig jaar al ingelicht dat de systemen voor 2027 vervangen moeten worden. Het gebruik van het niet meer ondersteunde platform zou namelijk tot fouten of storingen kunnen leiden waardoor de Belastingdienst geen belastingaanslagen meer kan opleggen of niet kan innen, aldus een memo van ambtenaren aan de staatssecretaris. Verder zouden wetswijzigingen op de inkomensheffing niet meer mogelijk zijn.

"De migratie van het IV-landschap van COOL:Gen naar nieuwe technologie is ondertussen met meerdere maanden vertraagd. Op het moment van schrijven loopt de vertraging binnen dit traject op naar 12 maanden. Het risico bestaat dat door nog verdere vertraging, de deadline voor volledige uitfasering van COOL:Gen per eind 2026 onhaalbaar wordt", liet Van Rij vorige week aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de staatssecretaris wordt met de tijd de beschikbare kennis binnen de markt nog schaarser en blijft de beperkte wendbaarheid een issue. "Als de migratie niet eind 2026 gereed is, bestaat het risico in wetgeving voor de inkomensheffing en jaaraanpassingen voor de aangiftecampagne niet kunnen worden doorgevoerd. Hiernaast bestaat het risico dat storingen niet goed opgelost kunnen worden."

Vorig jaar juli waarschuwde ook het Adviescollege ICT-toetsing dat het verwachtte dat Cool:Gen niet voor 2027 vervangen zou worden (pdf). Afgelopen september liet de staatssecretaris nog weten dat de feedback van het Adviescollege was verwerkt en de Belastingdienst er vertrouwen in heeft dat de doelstellingen in 2027 worden gerealiseerd. Volgende week wordt de Tweede Kamer ingelicht over de stand van de ict bij de Belastingdienst.

Reacties (10)
16-02-2023, 11:10 door Anoniem
Het is een hele kluif lees ik. Gekozen ontwikkeltaal: Java en Angular. Gelukkig geen Microsoft technologie (ook geen windows). DB2 en Mainframe klinkt voor de dienst ook kwa risico (wat ze nu hebben) logisch. Alleen BRM voor vastlegging van regels gerealiseerd met de
ALEF-ontwikkelstraat staat nog open. Het binnenhalen van de ontwikkelaars en goed management is nog wel een dingetje lijkt mij.
16-02-2023, 11:20 door Anoniem
Overal hetzelfde.. de ICT krijgt de schuld van een falend overheids beleid.
16-02-2023, 12:14 door Anoniem
Door Anoniem: Overal hetzelfde.. de ICT krijgt de schuld van een falend overheids beleid.

Zelfreflectie is niet de sterkste kant van de overheid.

Ze hebben 't ook allemaal zo belachelijk complex gemaakt dat het ook niet bij te houden is.
Rondpomp circus waar er altijd weer teveel blijft plakken bij de onproductieven.

Flat tax invoeren en dan kunnen deze mensen een keer wat nuttigs gaan doen en kunnen de systemen terug gebracht worden tot een fractie van 't huidige. Het is allemaal niet zo moeilijk alleen de wil ontbreekt, zoals met bijna alles binnen de politiek.
16-02-2023, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: Overal hetzelfde.. de ICT krijgt de schuld van een falend overheids beleid.

Het bonnetje van Teeven zou indertijd ook een IT probleem zijn. "Onvindbaar".
Tot het opeens wel gevonden werd door IT.
16-02-2023, 12:51 door Anoniem
Ik zou het zelfs een stap verder willen brengen. 'verouderde ict belastingdienst brengt burger in gevaar'

b.v. mogelijkheid tot verlies gegevens, de burger moet dan maar bewijs leveren, want zo is de belastingdienst nu eenmaal. je bent crimineel tot tegendeel bewezen.

'We vervangen niet want het zou wel eens mis kunnen gaan. ' is wel een enorme dood doener. Ik heb uit meerdere systemen data gemigreerd en het is altijd het zelfde verhaal. testen testen testen, Zelf controle en Audits.


Het is zeer kwalijk dat een organisatie als de belastingdienst.
16-02-2023, 13:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ze hebben 't ook allemaal zo belachelijk complex gemaakt dat het ook niet bij te houden is.

Wie afhankelijk is van de overheid steeds zal steeds vaker vastlopen en niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

https://nos.nl/artikel/2460358-wet-en-regelgeving-nog-altijd-te-complex-zegt-stuurgroep
16-02-2023, 13:31 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou het zelfs een stap verder willen brengen. 'verouderde ict belastingdienst brengt burger in gevaar'

b.v. mogelijkheid tot verlies gegevens, de burger moet dan maar bewijs leveren, want zo is de belastingdienst nu eenmaal. je bent crimineel tot tegendeel bewezen.

'We vervangen niet want het zou wel eens mis kunnen gaan. ' is wel een enorme dood doener. Ik heb uit meerdere systemen data gemigreerd en het is altijd het zelfde verhaal. testen testen testen, Zelf controle en Audits.


Het is zeer kwalijk dat een organisatie als de belastingdienst.


Het tijdelijk afschaffen van de energie belasting was toen 'onmogelijk' dat kunnen de systemen simpelweg niet was het antwoord.
Ik denk ook dat het ze allemaal verdomde goed uitkomt.
Vervangen gaat niet maar aanpassen ook niet en dat is vervolgens niemands schuld, prachtig!
Eindverantwoordelijke is de minister, die zegt na 4 jaar zoekt 't allemaal maar uit en ondertussen houden we 't zooitje gewoon een beetje nat. En zo zitten we vast met een onbeweegbare en onwillende top zware massa en wij mogen 't betalen.
Prachtig!
16-02-2023, 14:07 door Anoniem
Dan moet de belastingdienst maar naar de bibliotheek.
Daar verwijzen ze namelijk zelf ook de mensen naartoe
die problemen hebben met IT...
17-02-2023, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem: Dan moet de belastingdienst maar naar de bibliotheek.
Daar verwijzen ze namelijk zelf ook de mensen naartoe
die problemen hebben met IT...

:)
11-03-2023, 21:19 door Anoniem
Mainframe is eigenlijk een heel goed programma maar eordt door IBM onbetaalbaar gemaakt en niemand leert het meer. Doodzonde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.