image

Google, Facebook en Twitter publiceren aantal Europese gebruikers

vrijdag 17 februari 2023, 15:12 door Redactie, 2 reacties

Google, Twitter en Meta hebben gepubliceerd hoeveel Europese gebruikers ze hebben. Dat is het gevolg van de Digital Services Act (DSA). De DSA gaat gelden voor in Nederland en Europa veel gebruikte onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, platforms om content te delen zoals video’s en online reis- en accommodatieplatforms.

Het gaat om populaire platforms als Facebook, Instagram, TikTok en YouTube, maar ook om online marktplaatsen, platforms voor pornografie, en platforms voor reizen met veel gebruikers in de hele EU. Daaronder zijn ook in Nederland gevestigde bedrijven als Bol.com, Booking.com en Marktplaats.nl. Onder de DSA gaan er voor grote platforms, die maandelijks gemiddeld 45 miljoen gebruikers hebben, ruimere verplichtingen gelden. Het gaat dan om aanbod van illegale goederen of content en het verspreiden van informatie die als desinformatie is aangemerkt.

Uit de cijfers blijkt dat Twitter honderd miljoen maandelijkse gebruikers in de EU heeft. Google baseert het aantal gebruikers op mensen die op hun account zijn ingelogd. Dan heeft Google Maps bijna 279 miljoen gebruikers, gevolgd door Google Play met bijna 275 miljoen en 332 miljoen voor Google Search. YouTube is met bijna 402 miljoen ingelogde gebruikers per maand het grootste. Facebook telt 255 miljoen gebruikers, iets meer dan de 250 miljoen van Instagram. Apple heeft alleen aangegeven dat de App Store meer dan 45 miljoen gebruikers heeft, maar geeft geen exact aantal, meldt Reuters.

De DSA verplicht aanbieders van digitale diensten ook om bij het modereren van inhoud rekening te houden met de grondrechten van gebruikers én ze hier uitgebreider over te informeren. Digitale aanbieders moeten daarom het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts beter uitleggen. Zij moeten bovendien makkelijk toegankelijke en gebruikersvriendelijke klachtenprocedures hebben voor gebruikers.

Over één jaar, op 17 februari 2024, moeten platforms, ook die met minder dan 45 miljoen gebruikers, volledig aan de in de gehele EU geldende DSA voldoen. De grote platforms hebben daar vanaf nu nog vier maanden de tijd voor. De Europese Commissie houdt straks toezicht op naleving van de DSA door grote online platformen en zoekmachines. De bedrijven betalen zelf via een heffing voor dit toezicht. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de overige digitale diensten.

Image

Reacties (2)
17-02-2023, 17:24 door Anoniem
Als het maar niet ten nadele van de Europese burger gebruikt gaat worden.

Worden de NCTV-fact-checkers nu vervangen door de AI-variant van de EU?

Er was ons beloofd, dat het 'oude normaal' nooit meer terug zou keren en warempel, ik begin dat nu echt te geloven.

Newspeak en Orwelliaanse besluiten.

De geschiedenis herhaalt zich, omdat niemand er iets van leren wil.

#obserwator
18-02-2023, 07:16 door Anoniem
YouTube is met bijna 402 miljoen ingelogde gebruikers per maand het grootste.
Google heeft toch allang geen aparte accounts meer voor verschillende diensten? Dan is dit simpelweg de meest gebruikte dienst van Google.
Apple heeft alleen aangegeven dat de App Store meer dan 45 miljoen gebruikers heeft
Als je die getallen optelt kom je op 447 miljoen, en dat is precies het aantal inwoners van de EU in 2019. Nou heeft niet iedereen een account bij een van die twee, en zijn er ongetwijfeld ook mensen die zowel Android als iOS gebruiken of die om andere redenen meerdere accounts hebben, dus het zal toeval zijn dat de som zo precies op het aantal EU-inwoners uitkomt. Ik vermoed wel dat de meeste mensen één zo'n account zullen hebben.

Dan denk ik dat deze cijfers vooral weerspiegelen dat een smartphonegebruiker nauwelijks om een account bij Google of Apple heen kan. Het kan zonder, maar je moet doorgronden hoe, je moet er moeite voor doen en het levert je beperkingen op.

Dat lijkt mij botsen met de principes van de AVG. Als toestemming de grondslag is voor verwerking van persoonsgegevens dan moet die vrijelijk gegeven zijn, dus niet als voorwaarde om dingen te laten werken, en daar passen moeite en beperkingen niet bij. Als de gegevens nodig zijn om een dienst te kunnen laten werken dan wil dat niet zeggen dat het nodig is omdat het nou eenmaal zo is ingericht maar omdat het niet anders ingericht kan worden. Diensten als Youtube en app-stores kunnen echt wel werken zonder account.

Dat de techreuzen problematisch zijn hierin is geen verrassing, natuurlijk. Deze cijfers illustreren hoe allesomvattend het probleem is. Dat we deze cijfers hebben is een gevolg van de DSA, dus van het feit dat de EU bezig is de teugels strakker aan te trekken. Ze laten zien dat dat ook keihard nodig is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.