image

AdGuard prijst Mozilla voor het redden van adblockers in Firefox

maandag 20 februari 2023, 09:48 door Redactie, 6 reacties

Gebruikers van Firefox kunnen in de toekomst zonder beperkingen van adblockers gebruik blijven maken, in tegenstelling tot gebruikers van Google Chrome, zo stelt adblocker-ontwikkelaar AdGuard, dat spreekt over de "Chromapocalypse". De manier waarop extensies binnen Chrome en andere Chromium-gebaseerde browsers mogen werken worden door Google vastgesteld in een Manifest. Het techbedrijf is bezig met de uitrol van Manifest V3.

Deze versie stelt allerlei beperkingen aan adblockers, waardoor die minder effectief worden. Zo wordt onder andere de webRequest API uitgefaseerd. Adblockers maken van deze API gebruik voor het onderscheppen, blokkeren, doorsturen en aanpassen van in- en uitgaand verkeer van de browser. Daarnaast beperkt Manifest V3 het aantal ingebouwde en door gebruikers toe te voegen rules. AdBlockers maken gebruik van filterregels om advertenties en trackers te blokkeren. Chrome stelt een limiet van 30.000 statische, ingebouwde rules per extensie en een totale limiet van 330.000 rules. Het aantal rules dat gebruikers kunnen toevoegen is beperkt tot 5.000. De door Google opgelegde beperkingen kunnen dan ook echt een probleem worden, aldus AdGuard.

Verder wil Google dat de filterregels waar adblockers gebruik van maken al tijdens de installatie aanwezig zijn. Daardoor is het niet meer mogelijk voor ontwikkelaars om op het moment dat het nodig is in real-time nieuwe regels uit te brengen, waardoor adblockers trager op aanpassingen van advertentiebedrijven kunnen reageren. Een ontwikkelaar zal voor elke aanpassing namelijk eerst een compleet nieuwe versie van de extensie moeten uploaden. Die versie moet vervolgens worden goedgekeurd, wat volgens AdGuard ook geen snel proces is.

Mozilla maakt ook gebruik van de Manifest-regels, zodat extensie-ontwikkelaars geen aparte extensie voor Firefox en de Chromium-gebaseerde browsers hoeven te ontwikkelen. De Firefox-ontwikkelaar heeft echter voor een implementatie van Manifest V3 gekozen waardoor adblockers nog steeds onbeperkt in de browser kunnen werken, tot grote tevredenheid van AdGuard. "In vergelijking met Firefox-gebruikers, die van de volledige functionaliteit van adblockers kunnen blijven profiteren, zullen de drie miljard gebruikers van Chrome zich binnenkort op achterstand bevinden als het om adblockers gaat. Op de lange termijn kan dit voor sommige Chrome-gebruikers reden zijn om naar Firefox over te stappen", zo stelt de adblocker-ontwikkelaar.

Reacties (6)
20-02-2023, 09:57 door Anoniem
Een ontwikkelaar zal voor elke aanpassing namelijk eerst een compleet nieuwe versie van de extensie moeten uploaden. Die versie moet vervolgens worden goedgekeurd, wat volgens AdGuard ook geen snel proces is.

Geautomatiseerd verzamelen van regels, compilatie en uploaden naar google... :)
Zullen ze snel zat worden daar, en vervolgens verandering aan brengen.
20-02-2023, 11:43 door Anoniem
Door Anoniem: Een ontwikkelaar zal voor elke aanpassing namelijk eerst een compleet nieuwe versie van de extensie moeten uploaden. Die versie moet vervolgens worden goedgekeurd, wat volgens AdGuard ook geen snel proces is.

Geautomatiseerd verzamelen van regels, compilatie en uploaden naar google... :)
Zullen ze snel zat worden daar, en vervolgens verandering aan brengen.

Ontmoedigingsbeleid
20-02-2023, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Een ontwikkelaar zal voor elke aanpassing namelijk eerst een compleet nieuwe versie van de extensie moeten uploaden. Die versie moet vervolgens worden goedgekeurd, wat volgens AdGuard ook geen snel proces is.

Geautomatiseerd verzamelen van regels, compilatie en uploaden naar google... :)
Zullen ze snel zat worden daar, en vervolgens verandering aan brengen.
Daarnaast is het erg interessant in hoeverre chromium forks als Brave of Ungoogled hun V3 extensie engines gaan beperken. Klaarblijkelijk blijft volledige functionaliteit in V3 extensies technisch wél mogelijk. Sideloaden kan dan heel groot gaan worden.

Bijkomend 'voordeel' is dat Google's Chrome dan een echte paria kan worden. Zelfs onder hun enthousiaste eindgebruikers die doorgaans alles 'maar best' vinden, maar gaan merken dat hun adblocker grotendeels disfunctioneel wordt gemaakt(!)?

Wat betreft dat 'goedkeuren' van Google mbt hun 'playstore': Is al jaren een walhalla voor nep-extensies en andere scams. Daarbij hebben ze wél ClearUrls tijdelijk uit hun 'store' verwijderd vanwege wat 'overbodige en irrelevante omschrijvingen'. https://www.security.nl/posting/696039/Google+verwijdert+ClearURLs-extensie+uit+Chrome+Web+Store

'Factcheckers', censuur, datadiefstal en disfunctionaliteit onder eindgebruikers promoten/verspreiden: Lekker bedrijf, dat Google.
20-02-2023, 12:57 door Anoniem
Uiteindelijk zal de wal het schip wel gaan keren, maar dat dat duurt bij giga-giga-tankers als Google wel een ongelooflijke tijd.

Aan het 'woke'-herschrijven van de boeken van Roald Dahl zie je, hoe ver de gekte van de 'wereldverbeteraars' kan gaan.

Ik heb het idee dat men nog zit in het stadium van meer 'chaos' voor de door hen gewenste 'orde'. Als het niet zo zou zijn, hebben ze in ieder geval toch de schijn flink tegen. Brave New World was nooit bedoeld als 'handleiding'.

#webproxy
20-02-2023, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem: Daarnaast is het erg interessant in hoeverre chromium forks als Brave of Ungoogled hun V3 extensie engines gaan beperken. Klaarblijkelijk blijft volledige functionaliteit in V3 extensies technisch wél mogelijk. Sideloaden kan dan heel groot gaan worden.
Firefox blijft Manifest V2 ondersteunen naast manifest V3. Het is niet zo dat de functionaliteit binnen V3 mogelijk is, maar dat die (of het relevante deel ervan) naast V3 gehandhaafd kan worden.
23-02-2023, 23:36 door Anoniem
Uiteindelijk is de vraag voor eindgebruikers; wil je nu echt elke paar minuten weer een reclameblok zien bij YouTube? Wil je tragere sites? Gebruik dan vooral Chrome!

En voor mensen die liever YouTube kijken of een andere site, zonder reclame, is er een zindelijke browser die - geladen met een adblocker - veel veiliger is voor je eigen mentale gezondheid en die van je kinderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.