image

Finse bibliotheken berispt voor gebruik van Google Analytics

maandag 20 februari 2023, 15:59 door Redactie, 5 reacties

De Finse privacytoezichthouder heeft verschillende bibliotheken in het land berispt voor het gebruik van Google Analytics. Volgens de databeschermingsautoriteit zijn bij het gebruik van de statistiekensoftware persoonlijke gegevens onrechtmatig naar de Verenigde Staten gegaan. Daarbij wordt gewezen naar de Schrems II-uitspraak over de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen.

Doorgifte van persoonlijke data mag niet plaatsvinden als de datacontroller geen voldoende aanvullende waarborgen kan implementeren om de bescherming van de persoonlijke data te garanderen. De Finse privacytoezichthouder stelt dat persoonlijke data die op de websites van de bibliotheken werd verzameld, maar ook zaken als opgezochte boektitels, zonder voldoende aanvullende waarborgen met de Verenigde Staten is uitgewisseld. Daarnaast werden gebruikers niet op de juiste wijze geïnformeerd over de uitwisseling van hun persoonlijke data.

De Finse bibliotheken hebben aangegeven dat ze Google Analytics van hun websites zullen verwijderen. Daarnaast moeten ze van de toezichthouder alle persoonlijke informatie die via Google Analytics of Google Tag Manager werd verzameld verwijderen en gebruikers hierover inlichten. Verder waarschuwt de toezichthouder dat websites goed moeten nadenken over wat voor soort trackingtechnologieën ze toepassen en of ze alleen met het gebruik van essentiële cookies hun diensten kunnen aanbieden.

Reacties (5)
20-02-2023, 16:59 door Anoniem
Als persoonlijke gegevens naar de VS gaan is dat altijd onrechtmatig omdat je geen afdoende aanvullende maatregelen kunt nemen, zie Schrems-II, daar de VS wetgeving (Patriot Act, PRISM) er het altijd ondermijnd.
21-02-2023, 09:29 door Anoniem
Hadden wij in Nederland maar zo'n toezichthouder...
21-02-2023, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem: Als persoonlijke gegevens naar de VS gaan is dat altijd onrechtmatig omdat je geen afdoende aanvullende maatregelen kunt nemen, zie Schrems-II, daar de VS wetgeving (Patriot Act, PRISM) er het altijd ondermijnd.

Laten we de Cloud Act niet vergeten.
21-02-2023, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem: Hadden wij in Nederland maar zo'n toezichthouder...

Hebben we, maar zolang iedereen blijft zeuren over het betalen van belastingen zal er nooit genoeg geld zijn om die organisatie voldoende capaciteit te laten hebben.
23-02-2023, 23:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hadden wij in Nederland maar zo'n toezichthouder...

Hebben we, maar zolang iedereen blijft zeuren over het betalen van belastingen zal er nooit genoeg geld zijn om die organisatie voldoende capaciteit te laten hebben.

Ik weet het niet hoor, maar we betalen met z'n allen zo'n 1 miljard belasting per dag. En dan draait de AP met 'maar' zo'n 80 FTE ? Het is gewoon een politieke keuze. Als je verandering wilt, moet je stemmen. Niet strategisch, maar wat je zelf echt zou willen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.