image

Staatssecretaris geeft documenten vrij over ransomware-aanval op ID-ware

woensdag 1 maart 2023, 16:37 door Redactie, 1 reacties

Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering heeft allerlei documenten vrijgegeven over de ransomware-aanval op ID-ware die vorig jaar september plaatsvond. De aanval raakte dertienhonderd pasgebruikers van de Eerste en Tweede Kamer, alsmede 3200 Rijksambtenaren. ID-Ware levert toegangssystemen aan bedrijven en overheden, inclusief de Eerste en Tweede Kamer. Het gaat om de Rijkspas, die leden van de Eerste en Tweede Kamer, de staf van die organisaties, en rijksambtenaren toegang verschaft tot de Kamergebouwen en rijkspanden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontving een verzoek op basis van de Wet open overheid (Woo) om documenten over de aanval vrij te geven. De documenten gaan vooral over de coördinatie rond de aanval en hoe er naar buiten over het incident wordt gerapporteerd. De aanval op ID-ware was het werk van de groep achter de ALPHV-ransomware. Hoe de aanvallers toegang wisten te krijgen wordt niet duidelijk uit de vrijgegeven documenten.

ID-ware zegt dat het de bron van het incident heeft geïdentificeerd om zo herhaling in de toekomst te voorkomen, maar details worden niet gegeven. De aanvallers wisten ruim tweehonderd gigabyte aan data bij het bedrijf te stelen, waarvan een deel op internet werd geplaatst. Het bedrijf kon dankzij een recente back-up de servers tijdig herstellen, zo blijkt uit de nu vrijgegeven documenten. ID-ware besloot de criminelen geen losgeld te betalen. Verder blijkt dat er binnen de overheid een Signal-groep werd aangemaakt voor de coördinatie rond het incident.

Image

Reacties (1)
02-03-2023, 10:29 door Anoniem
De aanval raakte dertienhonderd pasgebruikers van de Eerste en Tweede Kamer, alsmede 3200 Rijksambtenaren

...en de medewerkers/studenten van de TUe en de hogeschool Utrecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.