image

WhatsApp-berichten voormalige Britse minister van Volksgezondheid gelekt

vrijdag 3 maart 2023, 06:15 door Redactie, 15 reacties

Tal van WhatsApp-berichten die de voormalige Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock tijdens de coronapandemie verstuurde zijn gelekt, waarmee een blik wordt verkregen in de besluitvorming van de Britse regering in deze periode. Volgens het Britse Institute for Government laten de berichten zien hoe ingebed het gebruik van WhatsApp binnen de Britse overheid is en dat het moet aantonen hiermee om te kunnen gaan.

Uit de WhatsApp-berichten is inmiddels allerlei nieuws naar buiten gekomen, wat voor grote ophef in het Verenigd Koninkrijk heeft gezorgd. Zo overwoog de Britse regering om alle elf miljoen katten in het land te doden omdat die mogelijk corona zouden kunnen verspreiden, ook al was hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs. Verder negeerde Hancock het advies om iedereen die in een verzorgingshuis werd opgenomen te testen. In plaats daarvan werden alleen mensen die vanuit een ziekenhuis kwamen getest.

Journalist Isabel Oakeshott van The Daily Telegraph maakte de WhatsApp-berichten openbaar. Zij was door Hancock gevraagd om te helpen met het schrijven van zijn memoires over de pandemie en kreeg hiervoor de meer dan honderdduizend berichten in handen. "Dankzij deze WhatsApp-berichten weten we nu wat zoveel mensen lang hebben vermoed, dat het beleid rond het sluiten van scholen niet werd gedreven door het belang van de kinderen, maar door een politieke fixatie "om iets te doen"", zo laat Oakeshott weten.

Volgens het Britse Institute for Government laten de gelekte berichten niet alleen zien dat er binnen de Britse overheid zeer veel gebruik wordt gemaakt van WhatsApp, maar dat hier ook op een verantwoorde manier mee moet worden omgegaan. "Essentieel hierbij is dat overheidstelefoons voor overheidszaken worden gebruikt, zodat elk WhatsApp-bericht over overheidsverantwoordelijkheden zich op overheidsapparaten bevinden, in plaats van op privéapparatuur." In het geval van Hancock had hij dan zijn werktelefoon kunnen inleveren en zo de overheidsinformatie kunnen beschermen. Daarnaast pleit het instituut voor meer transparantie door ministers en ministeries over het gebruik van WhatsApp.

De Britse privacytoezichthouder ICO ziet vooralsnog geen reden voor een onderzoek. "Maar er zijn vragen rond de voorwaarden waarmee vertrekkende overheidsfunctionarissen officiële informatie kunnen behouden en gebruiken", aldus de ICO. Daarnaast stelt de toezichthouder dat de gelekte berichten vragen oproepen over de risico's van het gebruik van WhatsApp en andere privékanalen, en dan met name wat betreft transparantie.

Reacties (15)
03-03-2023, 07:45 door Anoniem
Interessante informatie uit de Whatsapp berichten.
Wat zou er in Nederland achter de schermen allemaal gecommuniceerd zijn door politici tijdens de pandemie?
In China en de VS weten ze het waarschijnlijk.
03-03-2023, 08:45 door Anoniem
Wat is het verschil met de overheden voorgestelde backdoor in chat applicaties.?
Eigenlijk niets alleen liggen nu wat andere zaken op straat.

Misschien is de backdoor met een aanpassing van keywords een redelijk transparantie tool.

OmDenken
03-03-2023, 09:58 door Anoniem
Matt Hancock: what do the leaked WhatsApp messages reveal?

https://www.theguardian.com/politics/2023/mar/01/matt-hancock-what-do-leaked-whatsapp-messages-reveal-covid

Teksten suggereren dat de voormalige Britse minister van Volksgezondheid covid-tests in verzorgingshuizen afwees.
03-03-2023, 10:37 door Anoniem
Kijk, daarom verwijdert onze premier de berichten na ze gelezen te hebben en stuurt alleen door ter archivering wat hem onschuldig lijkt!
03-03-2023, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: Kijk, daarom verwijdert onze premier de berichten na ze gelezen te hebben en stuurt alleen door ter archivering wat hem onschuldig lijkt!
Heeft hij daar wel een actieve herinnering aan?
03-03-2023, 11:14 door Anoniem
Dat behalve de rechts-conservatieve krant The Daily Telegraph geen enkel medium de berichten kan inzien, maakt de berichtgeving lastig te verifiëren. Niet alleen Hancock, ook freelancejournalist Oakeshott ligt na de publicaties over "The Lockdown Files" onder vuur. Op de BBC Radio 4 moest ze zich verdedigen vanwege het plegen van contractbreuk.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/door-ghostwriter-gelekte-coronasms-jes-brengen-britse-oud-minister-in-problemen~b24d596d/
03-03-2023, 13:11 door Anoniem
Hoe lang blijft het deksel nog op de diverse beerputten?

Het volk slaapt ondanks dat toch wel verder, hoor.
03-03-2023, 16:16 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 03-03-2023, 16:16
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kijk, daarom verwijdert onze premier de berichten na ze gelezen te hebben en stuurt alleen door ter archivering wat hem onschuldig lijkt!
Heeft hij daar wel een actieve herinnering aan?

Hoe te verwijderen heeft ie wel onthouden :-)
04-03-2023, 12:44 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zou er in Nederland achter de schermen allemaal gecommuniceerd zijn door politici tijdens de pandemie?

Premier Rutte heeft tijdens de coronacrisis ook het sms-verkeer met Hugo de Jonge, toen minister van Volksgezondheid, gewist. Het ministerie van VWS heeft echter wél de door Rutte vernietigde berichten gearchiveerd, maar de inhoud daarvan is tot geheim verklaard. In juni 2022, een maand nadat aan het licht kwam dat Rutte zijn telefoon dagelijks leegveegde, besloot het kabinet alle communicatie tussen bewindspersonen tot geheim te verklaren.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rutte-wiste-tijdens-de-pandemie-ook-sms-verkeer-met-hugo-de-jonge~b4e68c30/
04-03-2023, 15:00 door karma4
Het heet nu een datalek in Nederland is de emotie kaart gespeeld dat wegens het recht op openbaarheid alles gedeeld moet worden. Dan kan het delen van berichten niet ineens een datalek zijn als het openbare informatie betreft.

Door Anoniem: Hoe lang blijft het deksel nog op de diverse beerputten?
Het volk slaapt ondanks dat toch wel verder, hoor.

Met dat doorgevoerde recht op openbaarheid is recht op privacy ook ter ziele.
05-03-2023, 17:56 door Anoniem
@ karma4,

We leven al enige tijd in een omkering wereld.
En het wordt alleen maar erger.
06-03-2023, 16:13 door Anoniem
THE Lockdown Files
Explore the investigation

https://www.telegraph.co.uk/news/lockdown-files/


Geheel in de traditie van de Britse tabloids worden ook in deze 'investigation' de meest vunzige zaken breed uitgemeten.
07-03-2023, 00:30 door Anoniem
Door Anoniem: @ karma4,

We leven al enige tijd in een omkering wereld.
En het wordt alleen maar erger.

Tot de mensen wakker worden.... Maar de meesten willen niemand helpen en wachten tot een ander het doet.

En dan roepen ze achter zijn rug om schande...

Zo gaan ze met de messiahs om... Dus loopt allemaal lekker naar de kloten. Met het ego gedrag. De hel gaat komen voor iedereen.... Er zullen mensen gek worden, hun verstand verliezen en aanslagen plegen.

Dit zal worden toegedekt met berichten over verwarden en andere fabeltjes.

Men wil niet dat de hele populatie wakker wordt...

In het oosten en Afrika is men al wakker....

Elk mens dicht bij de natuur weet ervan.

Maar hier moeten we in een soort simulacrum society leven. Waarom?

Ben je nog gelukkig met een hek om je tuin en cameras aan je gevel?

Straks heb je nog buurtbewaking nodig...

Its gonna get hot and ugly...
08-03-2023, 17:48 door Anoniem
Britse toezichthouder wil betere archivering WhatsApp-berichten ministers
woensdag 8 maart 2023, 15:29 door Redactie

https://www.security.nl/posting/788493/Britse+toezichthouder+wil+betere+archivering+WhatsApp-berichten+ministers
09-03-2023, 10:21 door Anoniem
Oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft er bij het ministerie op aangedrongen om zijn chatverkeer over de coronacrisis geheim te houden. De Jonge wilde ‘een nieuwe beoordeling’ om de openbaarmaking van zijn whatsappberichten te voorkomen. VWS kwam daaraan tegemoet en hield de communicatie alsnog geheim.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hugo-de-jonge-wil-dat-vws-zijn-corona-appjes-geheim-houdt~bdbfdc7e/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.