image

WhatsApp informeert voortaan duidelijker over gewijzigde voorwaarden

maandag 6 maart 2023, 13:04 door Redactie, 7 reacties

WhatsApp heeft na actie van Europese consumententoezichthouders en de Europese Commissie besloten om gebruikers voortaan duidelijker over wijzigingen in de voorwaarden te informeren. Daarnaast zal WhatsApp het gebruikers makkelijker maken om gewijzigde voorwaarden te weigeren en duidelijk maken wat de gevolgen hiervan zijn, bijvoorbeeld dat de chatapp niet meer te gebruiken is. Dat laat de Autoriteit Consumnent & Markt (ACM) vandaag weten.

Bij een vorige wijziging die WhatsApp doorvoerde ontstond grote ophef. Zo waren gebruikers bang dat als ze de voorwaarden zouden accepteren hun persoonsgegevens voor reclamedoeleinden gedeeld zouden worden met Meta, het moederbedrijf van Whatsapp, Facebook en Instagram, of derden. Hiervan heeft WhatsApp nu verduidelijkt dat dit niet het geval is, aldus de ACM.

WhatsApp heeft ook concrete toezeggingen gedaan voor toekomstige wijzigingen van de voorwaarden. Het aanbod om de gewijzigde voorwaarden te accepteren of te weigeren moet even duidelijk zijn. Daarnaast zal WhatsApp bij het aanbod een samenvatting geven van de wijzigingen, zo nodig met links naar extra informatie. Verder moet de gebruiker zijn keuze kunnen uitstellen, als de keuze op dat moment niet uitkomt.

Reacties (7)
06-03-2023, 13:44 door Anoniem
Weinigen lezen het en nog minder stoppen na de wijzigingen.
06-03-2023, 15:06 door Anoniem
Ik hoef de voorwaarden niet meer tot mij te nemen want ik heb Whatsapp vorig jaar vaarwel gezegd.
What Meta ook beweert of toezegt, ik vertrouw ze voor geen millimeter.
En Facebook heb ik al twee jaar niet meer.
06-03-2023, 15:21 door Anoniem
Volgensmij kan WhatsApp vrijwel alles gaan wijzigen in hun voorwaarden, het is niet alsof mensen massaal gaan stoppen. Letterlijk volledige landen gebruiken WhatsApp, de gemiddelde persoon gaat niet zo maar stoppen...

Wat zal WhatsApp moeten doen waardoor iedereen naar bijvoorbeeld Signal zal switchen?
06-03-2023, 17:01 door Anoniem
Het zal me een worst zijn dat ze weten met wie ik chat.
07-03-2023, 10:06 door Anoniem
[quoteHet aanbod om de gewijzigde voorwaarden te accepteren of te weigeren moet even duidelijk zijn.[/quote]Het probleem met dit soort aanpassingen van voorwaarden is dat er eigenlijk geen optie is om te weigeren, want dan kun je de dienst niet meer gebruiken. (ik heb geen WhatsApp, maar het is bij alle diensten zo)
Je hebt dus niet de optie om oude voorwaarden die je geaccepteerd hebt aan te houden en dan misschien bepaalde nieuwe mogelijkheden niet te kunnen gebruiken, nee, het is "alles of niets" en als je niet accepteert dan ben je uitgeschreven.

Dat lijkt me belangrijker dan "is het wel duidelijk aangegeven dat je kunt weigeren".
07-03-2023, 13:19 door Anoniem
bijvoorbeeld dat de chatapp niet meer te gebruiken is.

En moet je opeens al je contacten en groepen zien mee te krijgen naar een alternatief als Signal of Matrix, of deze mensen vaarwel zeggen..... Hoe is dat 'vrij gegeven toestemming' zoals bedoeld in de AVG? Dat is toestemming met het mes op de keel.
09-03-2023, 23:34 door Anoniem
Door Anoniem:
bijvoorbeeld dat de chatapp niet meer te gebruiken is.

En moet je opeens al je contacten en groepen zien mee te krijgen naar een alternatief als Signal of Matrix, of deze mensen vaarwel zeggen..... Hoe is dat 'vrij gegeven toestemming' zoals bedoeld in de AVG? Dat is toestemming met het mes op de keel.
Ik zou zeggen: "Werk aan de winke".
Overtuig de meeste van je contacten om whatsapp vaarwel te zeggen en ga lobbyen dat bedrijven en overheid dat ook doen. Dan zijn we eerder van whatsapp (en facebook, etc, die meta spionage rommel, dus) af....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.