image

Meta kreeg 1 miljard euro aan AVG-boetes van Ierse toezichthouder in 2022

dinsdag 7 maart 2023, 14:40 door Redactie, 4 reacties

Meta kreeg vorig jaar voor het overtreden van de AVG meer dan 1 miljard euro aan boetes van de Ierse privacytoezichthouder DPC opgelegd, zo meldt de Ierse omroep RTE op basis van het vandaag verschenen jaarverslag van de DPC (pdf). De Ierse databeschermingsautoriteit ontkent ook in het verslag dat het niet hard genoeg tegen Big Tech optreedt, zoals het vaak wordt verweten. Eerder stelde privacyorganisatie noyb dat de boetes van de DPC aan Meta veel te laag zijn en de toezichthouder het Amerikaanse techbedrijf een cadeautje van vier miljard euro had gedaan.

De Europese privacytoezichthouders vonden ook geregeld dat de boetes die de DPC wilde opleggen te laag zijn. Onder druk van de Europese privacytoezichthouders kwam de Ierse toezichthouder dan ook met hogere boetes. De hoogste boete die de DPC vorig jaar uitdeelde voor het overtreden van de AVG was voor Instagram. Het ging om een bedrag van 405 miljoen euro. Een datalek bij Facebook door het scrapen van data werd met een bedrag van 265 miljoen euro beboet. Verder kreeg Meta voor gerichte advertenties bij Facebook en Instagram nog eens boetes van respectievelijk 210 miljoen en 180 miljoen euro.

"In de begindagen van de AVG hoorden we veel klachten dat de DPC niet leverde, nu is de kritiek veranderd en is het dat de beslissingen niet de juiste beslissingen zijn of dat de bevindingen verkeerd zijn, en dat mist het punt, omdat dit een compleet nieuw juridische gebied is", aldus Helen Dixon, de Ierse databeschermingscommissaris.

Reacties (4)
07-03-2023, 15:04 door Anoniem
Ik merk het aan het feit dat ik er minder snel op geblokkeerd wordt, want ze hebben mijn gratis content blijkbaar harder nodig om aantrekkelijk te blijven. En ik merk het aan klanten en zakenrelaties die via hun social media voor advertenties betalen. Want dat miljard moet natuurlijk ergens vandaan komen. Waar ik vooralsnog niks van merk is dat die boetes ook nut hebben gehad. Het lijkt er meer op dat ze gewoon doorgaan. Mijn duimschroeven wat losser, en die van betalende adverteerders wat strakker.
07-03-2023, 17:54 door Anoniem
Wordt het niet eens tijd om de Googles en Facebooks als criminele organisaties te bestempelen?
07-03-2023, 22:34 door Anoniem
Door Anoniem: Wordt het niet eens tijd om de Googles en Facebooks als criminele organisaties te bestempelen?

Dat wordt lastig want het zijn als legaal geregistreerde bedrijven die weliswaar zich niet aan de regels houden maar zo handelen veel legale bedrijven.
Het is aan de consument of die nog gebruik wil maken van de diensten van deze bedrijven.
08-03-2023, 12:20 door Anoniem
Ja het zal moeten komen van de gebruikers, die het niet meer gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.