image

Privacyzorgen over gebruik commerciële dna-databases door justitie

woensdag 8 maart 2023, 10:45 door Redactie, 13 reacties

In de Tweede Kamer zijn zorgen over het gebruik van commerciële dna-databases door justitie voor strafrechtelijke onderzoeken, zoals eerder deze week bekend werd. Het gaat om twee Amerikaanse databases. Mensen van over de hele wereld kunnen hun dna daarnaartoe sturen om bijvoorbeeld verwanten te vinden of hun geografische herkomst te achterhalen.

De informatie uit de dna-databases is echter ook te gebruiken voor bijvoorbeeld stamboomonderzoek, om zo naar een verdachte te komen. Wanneer slechts twee procent van de Nederlandse bevolking zijn of haar dna-profiel naar een database zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo stelde dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) eerder. "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek." Gebruikers van de dna-databases moeten zelf toestemming geven voor het delen van hun profiel met justitie.

D66 heeft echter zorgen over de methode en pilot van het Openbaar Ministerie. "Je dna is je meest wezenlijke persoonsgegeven en daar kunnen we niet lichtzinnig mee omgaan", liet D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer weten. "Wat D66 betreft is het uitgangspunt dat dna dat mensen met een bepaalde reden hebben afgestaan niet voor een ander doel mag worden benut." Volgens Dekker-Abdulaziz geven mensen die in dergelijke databases zitten hun dna af voor onderzoek naar hun eigen stamboom, niet om onderdeel te worden van een strafrechtelijk proces.

"Het OM zegt dat het feit dat mensen ooit een vinkje hebben aangeklikt, voldoende aanleiding geeft om ervan uit te gaan dat deze mensen het ermee eens zijn dat hun dna voor strafrechtelijke doeleinden wordt gebruikt. Dat vind ik te kort door de bocht", ging het Kamerlid verder. "Mensen hebben ooit ergens een vinkje gezet zonder te kunnen vermoeden dat jaren later in een ander land zomaar hun dna gebruikt wordt voor een strafzaak. Hun rechtsbescherming is dus afhankelijk van een vinkje dat ze hebben gezet op een website van een Amerikaans bedrijf op een moment dat dit nog allemaal niet speelde en zonder deskundige voorlichting." Dekker-Abdulaziz noemt dit zeer mager.

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet weten dat er allerlei waarborgen zijn genomen en de uitkomsten van de pilot met de commerciële dna-databases en de reactie van de rechter voor de zomer met de Tweede Kamer worden gedeeld. Dekker-Abdulaziz was echter niet gerust. "Het zou niet de eerste keer zijn dat een opsporingsdienst uit de bocht vliegt met een te ruim geformuleerde bevoegdheid. Eerder bleek dat de politie van ruim 9 miljoen mensen die ooit getuige of slachtoffer waren of aangifte hebben gedaan, onterecht persoonsgegevens bijhield. Dat maakt mij er niet helemaal gerust op dat dit soort instanties zorgvuldig met het dna-materiaal zal omgaan", zo liet ze weten.

Het Kamerlid merkte op dat zeker als het gaat om de privacy en dna er een specifieke grondslag nodig is en daar adequaat toezicht op moet worden gehouden. "Ook bij een pilot draait het hier om het dna van onschuldige mensen." Daarnaast stelde ze ook dat de minister niet duidelijk maakt wie er allemaal toegang tot de data krijgt. "De extra waarborg is alleen inschakeling van de rechtercommissaris, maar er is nog geen wettelijke basis."

Reacties (13)
08-03-2023, 12:05 door Anoniem
Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet weten dat er allerlei waarborgen zijn genomen

Papieren waarborgen, meer niet. En dat is voor politiek Den Haag altijd voldoende om te zeggen "dat zeer zorgvuldig en correct met data wordt omgegaan, nu en in de toekomst". Verandert de politieke wind: weg waarborgen. Vindt morgen een aanslag plaats waarbij politici over elkaar heen buitelen om daadkrachtig over te komen: weg waarborgen. Hebben we een hacker die de gegevens weet te achterhalen: weg waarborgen. Komt er een pandemie waarbij groupthink en incompetentie de boventoon voeren: weg waarborgen.

Iedereen die de waarborgen van Den Haag voldoende vindt: lever uw DNA maar in bij uw plaatselijke GGD, te beginnen bij politici die hier een voorstander van zijn. Eens kijken of we aan die 350.000 komen.
08-03-2023, 12:16 door Bitje-scheef
Ja ja verkiezingen staan voor de deur.
08-03-2023, 12:54 door Anoniem
De Russen, Chinezen, etc zullen ons dankbaar zijn als we tijdens de WW3 bezet worden. De natte droom van de nieuwe Gestapo!
08-03-2023, 13:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet weten dat er allerlei waarborgen zijn genomen

Papieren waarborgen, meer niet. En dat is voor politiek Den Haag altijd voldoende om te zeggen "dat zeer zorgvuldig en correct met data wordt omgegaan, nu en in de toekomst". Verandert de politieke wind: weg waarborgen. Vindt morgen een aanslag plaats waarbij politici over elkaar heen buitelen om daadkrachtig over te komen: weg waarborgen. Hebben we een hacker die de gegevens weet te achterhalen: weg waarborgen. Komt er een pandemie waarbij groupthink en incompetentie de boventoon voeren: weg waarborgen.

Iedereen die de waarborgen van Den Haag voldoende vindt: lever uw DNA maar in bij uw plaatselijke GGD, te beginnen bij politici die hier een voorstander van zijn. Eens kijken of we aan die 350.000 komen.

Precies. Sowieso is ook Yesilgöz een ster in weinig concreets zeggen met veel woorden.
08-03-2023, 13:18 door Anoniem
Precies de reden waarom je niet moet willen dat je gegevens in zo'n commerciële databank staan. Wie had gezegd dat justitie ze zou gaan gebruiken toen die toko's begonnen werd vast verteld "Welnee, dat gaat nooit gebeuren!".
08-03-2023, 13:24 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Ja ja verkiezingen staan voor de deur.
Zolang jij het verschil niet weet tussen provinciale verkiezingen en landelijk, dan wel.
08-03-2023, 13:31 door Anoniem
Verrassend.
08-03-2023, 13:46 door Anoniem
scoop creep, scoop creep, scoop creep.

Tja.
Ik kan me voorstellen dat mensen dit vroeger (enkel jaren geleden) niet wisten of zich daarvan onvoldoende bewust waren.
Dat zou tegenwoordiger anders moeten zijn.

Mening: ook ik vind dat moordenaars opgespoort en gestraft moeten worden. Ook na zo veel jaren nog.
Mening: en ik vind ook dat de hoeveelheid resources daarvoor niet ten laste mogen komen van opsporing van de misdrijven die nu plaatsvinden (ik refereer aan een hoogleraar die gisteren aangaf dat dit ten koste gaat van veel resources die voor de "nu-misdrijven" bedoeld zijn).

En de waarschuwing is dan nog steeds op zijn plaats:
Het lijkt wel leuk dat iemand met jouw gegevens iets kan doen wat jij nu leuk vind. Waarvoor je dus toestemming geeft. Later komt de boemerang. Vroeg of laat ook de boemerang die je net niet meer leuk vind of die juist jou zelf beschadigt.

Daarbij
- Wet- en regelgeving in tav bescherming persoonsgegevens is in Europa echt anders dan in de USA. Denk niet dat de AVG in de USA van toepassing is als je vrijwillig en onder Amerikaanse voorwaarden jouw persoonsgegevens (dus ook DNA) aan Amerikaanse partijen heb afgegeven.
- De AVG geldt niet voor gegevens die voor opsporing nodig zijn. Daarvoor geldt de Wet op de Politiegegevens. Overigens terecht. Anders zou aan een misdadiger moeten worden gevraagd (of de misdadiger moeten worden geïnformeerd) dat de gevens voor opsporing benodigd zijn.
- In de USA geldt iets soortgelijks. En dan nog zijn de kaders van de Wet Politiegegevesn in Nederland anders dan vergelijkbare wetgeving in de USA. Daarmee veel ruimte voor mazen in de wet en voor de hogere uitlegkunde.
08-03-2023, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: scoop creep, scoop creep, scoop creep.
Ik neem aan dat je scope creep bedoelt.
08-03-2023, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: scoop creep, scoop creep, scoop creep.
Ik neem aan dat je scope creep bedoelt.
ja.
excuus
08-03-2023, 20:50 door Anoniem
En wat gaat er dan met die privacy zorgen gebeuren?
Wilde gok: helemaal niks. Want zo werkt dat in Nederland. Het zijn maar burgers joh.
19-03-2023, 11:22 door Anoniem
Als twee procent van de Nederlandse bevolking toestemming geeft om haar dna-profiel in een voor de politie toegankelijke particuliere dna-databank op te slaan, kan elk spoor met voldoende dna worden geïdentificeerd. Met andere woorden, een fractie van de samenleving kan een beslissing nemen voor vrijwel iedereen.

In een rechtsstaat als de onze dient hierover eerst een brede, maatschappelijke reflectie plaats te vinden. Niet het OM of de rechter-commissaris spelen hierin een centrale rol, maar de wetgever. Dat vraagt om democratische besluitvorming.

schrijft Nina de Groot, promovenda bio-ethiek (Filosofie, VU Amsterdam).

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/17/gebruik-van-particulier-dna-in-de-opsporing-is-niet-alleen-een-zaak-van-het-om-a4159817
22-03-2023, 17:57 door Anoniem
Nieuwe techniek helpt NFI bij identificatie doden: naam slachtoffer WO II in Nationale Ereveld in Loenen achterhaald
i.s.m. Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL)

Bij het onderzoek werd gebruikgemaakt van een nieuwe dna-techniek die ook in vastgelopen strafzaken kan worden gebruikt. Met oude technieken kon alleen een familieband met ouders, broers of zussen worden aangetoond. Met de nieuwe techniek kan dat ook met meer zekerheid voor andere bloedverwanten, zoals neven en nichten.

https://nos.nl/artikel/2468421-nieuwe-techniek-helpt-nfi-bij-identificatie-doden-naam-slachtoffer-wo-ii-achterhaald

"Waar we normaal 23 plaatsen op het dna onderzoeken, kijken we hier naar tienduizend kenmerken", zegt dna-verwantschapsdeskundige Charissa van Kooten van het NFI.

https://www.forensischinstituut.nl/actueel/nieuws/2023/03/21/identificatie-van-onbekende-doden-nu-ook-mogelijk-via-verre-familieleden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.