image

Justitie zet commerciële dna-databases in voor strafrechtelijke onderzoeken

maandag 6 maart 2023, 09:38 door Redactie, 30 reacties

Justitie gaat commerciële dna-databases inzetten voor strafrechtelijke onderzoeken, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt. Het gaat om Amerikaanse databases. Mensen van over de hele wereld kunnen hun dna daarnaartoe sturen om bijvoorbeeld verwanten te vinden of hun geografische herkomst te achterhalen. In de Verenigde Staten zijn dergelijke databanken al meerdere keren door de autoriteiten gebruikt voor het oplossen van coldcasezaken. Ook in Zweden is er gebruik van gemaakt. Gebruikers van deze databases geven zelf toestemming om hun dna-profiel met justitie te delen.

De informatie uit de dna-databases is te gebruiken voor bijvoorbeeld stamboomonderzoek, om zo naar een verdachte te komen. Wanneer slechts twee procent van de Nederlandse bevolking zijn of haar dna-profiel naar een database zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo stelde dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) eerder. "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

Eerder vond er al een onderzoek plaats of dergelijke particuliere dna-databases ook in Nederland zouden zijn te gebruiken voor het onderzoeken van cold cases waarbij geen sprake is van een verdenking van een strafbaar feit. "De verkenning heeft niet geleid tot meer inzicht in de vraag in hoeverre het gebruik van private genealogische dna-databanken meerwaarde heeft in de Nederlandse situatie en in de maatschappelijke lasten en baten. Om dit in kaart te brengen zullen er actuele casussen moeten worden onderzocht. De conclusie van mijn departement en dat van Binnenlandse Zaken is echter dat het op dit moment niet goed verdedigbaar is dat er een afdoende juridische grondslag is voor een dergelijk onderzoek", aldus minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid afgelopen oktober.

Destijds was het Openbaar Ministerie ook bezig met een onderzoek of particuliere genealogische databanken kunnen worden gebruikt in strafzaken. Dit onderzoek werd begin dit jaar afgerond. "Indien het OM tot de conclusie komt dat het huidige wettelijke kader voldoende ruimte biedt voor een pilot, en we tot inzet overgaan, is het uiteindelijk aan de strafrechter om over de toelaatbaarheid van die inzet een oordeel te geven", voegde Yesilgoz toe (pdf).

Vandaag meldt het OM dat het particuliere dna-databases gaat gebruiken voor het oplossen van vastgelopen strafzaken. Binnenkort start een pilot waarin die opsporingsmethode in twee cold casezaken wordt ingezet. Dat zou voor het eerst zijn in Nederland. De opsporingsmethode wordt eerst nog voorgelegd aan de rechter. Het gaat specifiek om zaken waar het dna van de verdachte of een onbekende dode die door een misdrijf om het leven is gekomen beschikbaar is en er geen overeenkomst is gevonden in de Nederlandse dna-databank voor strafzaken, de dna-databank Vermiste Personen of justitiële dna-databanken van andere Europese landen.

Door het dna van de onbekende persoon of het onbekende daderspoor te vergelijken met de dna-profielen van personen in een genealogische dna-databank, kunnen (verre) verwanten van deze persoon in beeld komen. Aan de hand van deze verwanten kan vervolgens door stamboomonderzoek de identiteit van de verdachte of het onbekende slachtoffer achterhaald worden.

Tijdens de pilot gaan het OM en NFI gebruikmaken van twee Amerikaanse genealogische dna-databanken, GEDmatch en FamilyTreeDNA. Daarin hebben totaal 1,7 miljoen mensen toestemming gegeven voor het delen van hun dna-profiel met justitie. "Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, is het mogelijk dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden", aldus het OM. "Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort dna-databanken."

De pilot zal starten met twee zaken waarin dna-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of dna van een slachtoffer van een misdrijf van wie politie en OM nog steeds de identiteit niet weten. Het OM zal eerst de rechter-commissaris vragen of deze opsporingsmethode mag worden gebruikt. "Dat betekent dat we in ieder geval in de eerste twee zaken van de pilot een vordering doen om de onderzoeksrechter te vragen het OM machtiging te verlenen om het onderzoek uit te voeren", stelt Mirjam Warnaar, landelijk officier Forensische Opsporing.

Reacties (30)
06-03-2023, 11:20 door Anoniem
Gecombineerd met stamboomonderzoek zijn de databanken zodoende een goudmijn voor opsporingsdiensten: via enkele heel verre verwanten kan een dader worden opgespoord. Hoeveel Nederlanders hun dna-profielen hebben geüpload is niet bekend, maar zelfs zonder de aanwezigheid van die profielen kunnen Nederlandse daders opgespoord worden, via de Europese voorouders van Amerikanen bijvoorbeeld.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/05/om-wil-particuliere-dna-databanken-uit-de-vs-inzetten-bij-het-oplossen-van-cold-cases-a4158669
06-03-2023, 11:51 door Anoniem
Eerst een wettelijke basis en dan toepassen? Niet dus. Uit het NRC-artikel:

Maar mag het wel wat jullie willen?

Warnaar: „Er zal ongetwijfeld een discussie in de rechtszaal over ontstaan, en dat is alleen maar goed. Wij vinden de wettelijke basis echt afdoende. Daar moet je voor staan. We zijn er bij het OM van overtuigd dat dit mag. In de wet staat niet wat voor dna-profiel je mag maken, en in de wet staat niet omschreven wat voor soort verwantschapsonderzoek je wel of niet mag doen. Een vraag die een rechter kan stellen is: zijn hiermee de belangen van een verdachte geschonden? Ik vind van niet.”
06-03-2023, 12:03 door Anoniem
Het verbaasd me eigenlijk dat het nog zolang geduurd heeft.
06-03-2023, 12:09 door Anoniem
Doelbinding !!
Kunnen deze mensen gewoon de AVG eens doornemen?
06-03-2023, 12:21 door Anoniem
Je verwachtte het niet he... tenzij je niet zo gullible bent als de gemiddelde postduif.
Ik had het al 15 jaar geleden voorspeld dat het zou gebeuren en had verwacht dat het tegelijk met de uitrol van massa surveilance software als facebook zou plaatsvinden... maar schijnbaar is DNA toch een beetje te eng voor mensen om zomaar aan NSA clubjes als 'my heritage' te geven...
En je geeft niet alleen JOUW DNA aan deze lugubere clubjes om te 'weten' dat je 5% indiaan bent (dat is altijd grappig in de VS schijnbaar, vraag me niet waarom) of 5% viking (in europa)...

Je geeft je DNA van jezelf, AL je (overgroot/klein-)kinderen in de toekomst en die van je naaste familie weg aan een clubje wat er mee kan doen wat zij willen.. (staat in hun voorwaarden)....

Als je dan al vind dat ik niet meer mag autorijden met een diesel 'vanwege jouw kinderen'... dan zou je dit toch zeker niet moeten willen doen.

Want ik durf wel weer een voorspelling te doen... Nu is het voor opsporen van sicko's die jarenlang onder de radar hebben kunnen blijven omdat justitie te lui is, te stom was om verbanden te zien die nu niet meer vers genoeg zijn (weet jij nog wat de kleur schoenen was van die jongen in 1993 in dat park in Amsterdam om 3 uur 's nachts?), of simpelweg geen zin had, nee, in de toekomst gaat dit natuurlijk gebruikt worden voor het framen van onwelwillenden...

En dan jaren later komen we er achter (nadat honderden mensen onschuldig opgesloten zijn) dat DNA toch niet zo uniek was als dat we dachten (zoals vroeger met vingerafdrukken), of dat het achteraf aangepast kan worden (met genoeg geld) zodat je jezelf kunt vrij kopen... of misschien wel iemands DNA kan aanpassen naar iemand anders' DNA zodat die schuldig lijkt.
06-03-2023, 13:22 door Anoniem
"In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

In theorie heeft iedereen er mee ingestemd, maar niemand wil dat, men wil alleen stamboom onderzoek doen. Geen weldenkend mens deelt zijn data vrijwillig met justitie
06-03-2023, 13:43 door Anoniem
Volgens Bart Custers, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden, is het juridisch toegestaan dat het OM gegevens uit de databanken haalt (als de bedrijven meewerken). Toch plaatst hij kanttekeningen bij deze werkwijze:

"Als ze opgeslagen zijn in een database, kunnen ze ook op andere plekken gebruikt worden. Uit dna kun je heel veel informatie halen. In dit geval dient dat misschien iets goeds, maar mogelijk belanden die gegevens in de toekomst in het buitenland of in de zorg. In andere landen gelden andere wetten. Daar wil je een rem en controle op."

https://nos.nl/artikel/2466432-om-wil-stamboom-dna-databanken-gebruiken-bij-het-oplossen-van-cold-cases
06-03-2023, 13:46 door Anoniem
Dus als je op deze wijze naar je voorouders hebt gezocht,
kan die informatie je later in deze zin gaan opbreken.

Men gebruikt het dus, alleen vanwege het blote feit dat het aanwezig is.
Je DNA is via je hielprik is straks letterlijk je achilleshiel geworden.

Zo geredeneerd als boven weergegeven, kan alles wat online over je verifieerbaar is,
tegen je gebruikt worden.

Deel dus niet online, dat wat je al niet met de hele wereld zou willen delen.
En natuurlijk ook, don't do the crime, if you cannot do the time.

De narigheid ligt hier ook weer in de onterecht veroordeelden.
Men moet onverdacht kunnen blijven tot schuld ondubbelzinnig is vastgesteld.

Maar kan dat wel als 'vluchten niet meer mogelijk is, voor bijv. een drone met gezichtsherkenning',
men oefent al via TV spelletjes hoe lang iemand uit handen van de opsporing kan blijven
(heel kort dus als men echt wil).

Vroeger hoefde je slechts naar een andere jurisdictie te verhuizen,
om nooit meer in beeld te komen voor de andere jurisdictie (1400-1500)
06-03-2023, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Doelbinding !!
Kunnen deze mensen gewoon de AVG eens doornemen?

Wat zegt de AVG over data die je zelf (als persoon) vrijwillig aan een Amerikaanse organisatie afgestaan hebt, en waarvan de opslag in de VS is.
Dat is de dataset die justitie gaat bevragen.

Welke wetgeving is dan van toepassing?
Arnoud, weet jij het misschien?
06-03-2023, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem: Doelbinding !!
Kunnen deze mensen gewoon de AVG eens doornemen?


https://nos.nl/artikel/2466432-om-wil-stamboom-dna-databanken-gebruiken-bij-het-oplossen-van-cold-cases

"Het OM wil gegevens opvragen bij GEDMatch en FamilyTreeDNA. Er wordt voor deze databanken gekozen omdat gebruikers hier zelf toestemming kunnen geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken."
06-03-2023, 14:03 door Anoniem
De AVG biedt goede uitzonderingen voor strafrechtelijk onderzoek. Wel belangrijk om dat bij voorbaat uit te werken en akkoord bevonden te krijgen.
06-03-2023, 16:01 door Anoniem
Zo'n DNA-databank is ook voor verzekeraars erg handig, wanneer je een beetje adequaat kunt voorspellen wanneer iemand met welke gezondheidsproblemen te maken krijgt. Dan kunnen mensen met gezondheidsproblemen alvast meer gaan betalen, dan hebben de normale en gezonde mensen niet zo'n last van het 'dorre hout' in de samenleving.
06-03-2023, 16:25 door Anoniem
Over de komende eeuwen, bij gebrek aan een uiterste houdbaarheidsdatum, zullen de DNA-profielen in de databases zich almaar blijven opstapelen, totdat uiteindelijk ieder willekeurig DNA-profiel in de Brave New World is te traceren.
06-03-2023, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: Zo'n DNA-databank is ook voor verzekeraars erg handig, wanneer je een beetje adequaat kunt voorspellen wanneer iemand met welke gezondheidsproblemen te maken krijgt. Dan kunnen mensen met gezondheidsproblemen alvast meer gaan betalen, dan hebben de normale en gezonde mensen niet zo'n last van het 'dorre hout' in de samenleving.

Goed idee, maar dan hoeven ze ook niet zoveel belasting te betalen of kun jij langer doorwerken dan die ander die eerder ziek word of dood gaat.
06-03-2023, 18:22 door Anoniem
Ook neusswabs van Covid-19 PCR tests die afgenomen zijn door commerciële partijen
zijn bewaard en naderhand door het RIVM aan DNA sequencing onderworpen in het kader van 'pathogen surveillance'.

Ik herinner me nog dat ik op het nieuws hoorde over de eerste twee gevallen van de Engelse variantvan Covid-19;
die kon het RIVM terugtraceren naar twee personen in de Randstad, dus de testswabs zijn niet alleen bewaard,
maar ook herleidbaar gebleken (!).

Het RIVM zelf zegt:

https://www.rivm.nl/en/coronavirus-covid-19/virus/variants

How can you tell which variant of the coronavirus someone has?
If you test positive for COVID-19, the test results do not tell you which coronavirus variant you have. (...)
This requires further research, known as sequencing.
This means further investigation of the virus sample that was taken with a cotton swab in the nose and throat. (...)
Sequencing is performed on random samples in the context of pathogen surveillance. 

https://www.rivm.nl/en/coronavirus-covid-19/research/pathogen-surveillance


Ook in o.a. Amerika is hetzelfde aan de hand:
https://www.newsweek.com/cdc-says-10-covid-swabs-sent-genome-lab-raising-privacy-questions-1680038

Ik vraag me af, welke garantie hebben we dat deze hoogstpersoonlijke DNA data niet opgeslagen worden in grote databases zoals
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/1-million-genomes
https://b1mg-project.eu/about/participants
https://www.gov.uk/government/news/matt-hancock-announces-ambition-to-map-5-million-genomes

DNA data is goud waard, maar ook een het meest privacy-gevoelige stukje data wat een mens heeft!

------

verder lees ik hierboven:

"Het OM wil gegevens opvragen bij GEDMatch en FamilyTreeDNA. Er wordt voor deze databanken gekozen omdat gebruikers hier zelf toestemming kunnen geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken."

Als deze toestemming gegeven is met éen cat-all vinkje à la 'Ik stem in met de algemene voorwaarden van deze site',
dan is dat juridisch niet voldoende grondslag om als consent te gelden voor het vrijgeven van privacy-gevoelige data.
Daar zijn al vele rechterlijke uitspraken over gedaan.
06-03-2023, 19:52 door Anoniem
Door Anoniem: Zo'n DNA-databank is ook voor verzekeraars erg handig, wanneer je een beetje adequaat kunt voorspellen wanneer iemand met welke gezondheidsproblemen te maken krijgt. Dan kunnen mensen met gezondheidsproblemen alvast meer gaan betalen, dan hebben de normale en gezonde mensen niet zo'n last van het 'dorre hout' in de samenleving.
En vergeet de volksgezondheid niet.
Niks persoonlijk hobbyisme van willen weten hoeveel Afrikaan of Neanderthaler je in je genen hebt, maar meteen de hele bevolking in de DNA-database; de staat wil weten wat voor vlees ze in de kuip heeft!
In verband met de planning en zo. Een "gerechtvaardigd belang" zeg maar.
06-03-2023, 20:31 door Anoniem
ik vraag me af of zo'n knopje 'ik geef toestemming voor ....' wel kan, omdat DNA niet van jou alleen is en je niet de rechten hebt om voor anderen te bepalen...
06-03-2023, 21:47 door Anoniem
Door Anoniem: verder lees ik hierboven:

"Het OM wil gegevens opvragen bij GEDMatch en FamilyTreeDNA. Er wordt voor deze databanken gekozen omdat gebruikers hier zelf toestemming kunnen geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken."

Als deze toestemming gegeven is met éen cat-all vinkje à la 'Ik stem in met de algemene voorwaarden van deze site',
dan is dat juridisch niet voldoende grondslag om als consent te gelden voor het vrijgeven van privacy-gevoelige data.
Daar zijn al vele rechterlijke uitspraken over gedaan.

Ah, maar dit is in Amerika. Daar geldt een andere mentaliteit.
07-03-2023, 00:41 door Anoniem
Lekker, dan: jij wilde enkel je stamboom achterhalen, komt het OM ineens met een onecht kind aanzetten...
07-03-2023, 07:13 door Anoniem
Nu is het nog 'omdat mensen toestemming kunnen geven'. Zo direct 'is het wel handig'. Dat gaat 5 tot 10 jaar goed, tot er iemand begint te muiten met 'maar mag helemaal niet!'. En dan wordt de wet aangepast zodat men naar eigen inzicht en wens kan graaien. Zo gaat het elke keer, het zal nu niet anders zijn.

Wel weer erg fijn hoe er met dergelijke data omgegaan wordt. Zo kennen we de Nederlands overheid weer! (toch blij dat ik de cadeau gekregen kitjes nooit gebruikt het. "Maar het is toch leuk" was geen overtuigend argument. Er zit vast een sukkel in de familie die het wel gedaan heeft).
07-03-2023, 08:06 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 07-03-2023, 08:07
De proef die wordt gedaan is alleen met mensen die nadrukkelijk toestemming hebben gegeven.

ik vraag me af of zo'n knopje 'ik geef toestemming voor ....' wel kan, omdat DNA niet van jou alleen is en je niet de rechten hebt om voor anderen te bepalen...

Daar is inderdaad rekening mee gehouden en wordt (vooralsnog :-) ) alleen gebruikt bij cold-cases. Ik heb in de diverse interviews begrepen dat er zover dat mogelijk is. Trouwens voor moordzaken (indien goed wettelijk ingeregeld) vind ik persoonlijk dat er wel wat ruimer mag worden gekeken indien de moordzaak niet goed kan worden afgerond.

Uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of het ook wordt toegelaten.
07-03-2023, 08:28 door Anoniem
[quoteEn je geeft niet alleen JOUW DNA aan deze lugubere clubjes om te 'weten' dat je 5% indiaan bent (dat is altijd grappig in de VS schijnbaar, vraag me niet waarom) of 5% viking (in europa)...
[/quote]
5% Neandertaler... hier
07-03-2023, 09:16 door Anoniem
vind ik persoonlijk dat er wel wat ruimer mag worden gekeken indien de moordzaak niet goed kan worden afgerond.
Of inzetten op goed opgeleide rechercheurs, zodat er meer criminelen opgepakt worden en de gewone burger niet
meer de dupe wordt van de onkennis van de huidige opsporing diensten. Maar zoals ze nu aan het aan morrelen
zijn ook een voordeel, via dit soort maatregelen kunnen ze zonder veel inspanning en minder geld criminele oppakken
en kan Nederland een drugsland blijven.
07-03-2023, 10:11 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of het ook wordt toegelaten.

Ah welnee, aan onze overheid om een oogje dicht te knijpen en de wet om te buigen.
07-03-2023, 10:58 door Anoniem
Hi. Ik ben Willem. Ik heb wat DNA van Jan opgestuurd en voor de gein gezegd dat het van mij is.
Hi. Ik ben Willem. ik heb wat DNA van Gerrit opgestuurd en gezegd dat het van Arie is.
Hi. Ik ben Willem. Ik heb wat DNA van mezelf opgestuurd en gezegd dat het van Jan is.

Opsporingswaarde van deze DNA bronnen is nul. Dit nog afgezien van het feit dat alle forensische protocollen hier geschonden zijn.
Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat DNA geen enkele indicator van wat dan ook is. Iedereen strooit zijn DNA de hele dag rond. Je laat letterlijk een spoor van DNA achter. Kan op geen enkele manier aan wat voor misdrijf dan ook gekoppeld worden behalve in zeer uitzonderlijke situaties.

Geen energie aan besteden, gwoon je werk doen: ga boeven vangen.
07-03-2023, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Bitje-scheef: Uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of het ook wordt toegelaten.

Ah welnee, aan onze overheid om een oogje dicht te knijpen en de wet om te buigen.
Ach, met al die D66 rechters is het al een beklonken zaak. Corona heeft pijnlijk inzichtelijk gemaakt dat we geen rechtstaat hebben maar een dictatuur. Landsadvocaat stond in veel gevallen aantoonbaar te liegen, net als de zogenaamde wetenschappers waarbij het tegenbewijs (wat wel degelijk met feiten en cijfers kon worden onderbouwd itt wat die zogenaande OMT ´wetenschappers' aan verzinsels lieten zien) gewoon door de rechter werd weggewuifd. Tja, dan kun je niet meer spreken van rechtspraak maar eerder van een standaard dwaling.
07-03-2023, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ook neusswabs van Covid-19 PCR tests die afgenomen zijn door commerciële partijen zijn bewaard en naderhand door het RIVM aan DNA sequencing onderworpen in het kader van 'pathogen surveillance'.

Ik herinner me nog dat ik op het nieuws hoorde over de eerste twee gevallen van de Engelse variantvan Covid-19; die kon het RIVM terugtraceren naar twee personen in de Randstad, dus de testswabs zijn niet alleen bewaard, maar ook herleidbaar gebleken (!). (..) Ik vraag me af, welke garantie hebben we dat deze hoogstpersoonlijke DNA data niet opgeslagen worden in grote databases zoals
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/1-million-genomes
https://b1mg-project.eu/about/participants
https://www.gov.uk/government/news/matt-hancock-announces-ambition-to-map-5-million-genomes

DNA data is goud waard, maar ook een het meest privacy-gevoelige stukje data wat een mens heeft!
Volgens mij hebben we eerder de garantie dat deze data wèl opgeslagen wordt in de EU-databases.
Het is bekend dat de EU een 'digital health space', zeg maar een gezondheidsuniversum, wil creëren waarbij de herleidbaarheid van data naar individuen alleen maar van pas komt; ook in combinatie met andere 'spaces' waarin ze de Europese bevolking wil onderbrengen (m.b.v. digitale identiteit en digitale euro).

De keuze om een pandemie, zoals van het coronavirus, te "bestrijden" met een grootschalige test-aanpak, waarbij de betreffende test (PCR) misbruikt wordt omdat deze a/ weinig zegt over de ziekte en b/ onjuist wordt toegepast (iedereen, dus ook a-symptomatischen) is een hele goede manier om DNA-materiaal van een zeer groot deel van de bevolking in handen te krijgen en volgens mij de verzwegen hoofdreden om dit testregime in te voeren.

Waar zijn de "garanties" dat het verzamelde DNA-materiaal hier niét voor gebruikt wordt? Die data verdwijnen gewoon allemaal ergens.....en er wordt niet meer over gepraat; zand erover (de meest gehanteerde methode van regeringen).
07-03-2023, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Hi. Ik ben Willem. Ik heb wat DNA van Jan opgestuurd en voor de gein gezegd dat het van mij is.
Hi. Ik ben Willem. ik heb wat DNA van Gerrit opgestuurd en gezegd dat het van Arie is.
Hi. Ik ben Willem. Ik heb wat DNA van mezelf opgestuurd en gezegd dat het van Jan is.

Opsporingswaarde van deze DNA bronnen is nul. Dit nog afgezien van het feit dat alle forensische protocollen hier geschonden zijn.
Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat DNA geen enkele indicator van wat dan ook is. Iedereen strooit zijn DNA de hele dag rond. Je laat letterlijk een spoor van DNA achter. Kan op geen enkele manier aan wat voor misdrijf dan ook gekoppeld worden behalve in zeer uitzonderlijke situaties.

Geen energie aan besteden, gwoon je werk doen: ga boeven vangen.

DNA is wel degelijk een indicator bij b.v. verkrachtingen ed. ik denk niet dat jij de heledag overal je sperma achterlaat.
Daarnaast kan DAN gebruikt worden met verwantschap herkenning, zo kan je een heel duidelijk profiel van je familie maken.
07-03-2023, 23:03 door Anoniem
Ik zie maar een oplossing: met zijn alle naar de spermabank en die genen verspreiden over meerdere families.
09-03-2023, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hi. Ik ben Willem. Ik heb wat DNA van Jan opgestuurd en voor de gein gezegd dat het van mij is.
Hi. Ik ben Willem. ik heb wat DNA van Gerrit opgestuurd en gezegd dat het van Arie is.
Hi. Ik ben Willem. Ik heb wat DNA van mezelf opgestuurd en gezegd dat het van Jan is.

Opsporingswaarde van deze DNA bronnen is nul. Dit nog afgezien van het feit dat alle forensische protocollen hier geschonden zijn.
Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat DNA geen enkele indicator van wat dan ook is. Iedereen strooit zijn DNA de hele dag rond. Je laat letterlijk een spoor van DNA achter. Kan op geen enkele manier aan wat voor misdrijf dan ook gekoppeld worden behalve in zeer uitzonderlijke situaties.

Geen energie aan besteden, gwoon je werk doen: ga boeven vangen.

DNA is wel degelijk een indicator bij b.v. verkrachtingen ed. ik denk niet dat jij de heledag overal je sperma achterlaat.
Daarnaast kan DAN gebruikt worden met verwantschap herkenning, zo kan je een heel duidelijk profiel van je familie maken.


Lezen!! er staat behalve in uitzonderlijke gevallen. Verkrachtingen zijn plusminus 1% van alle zedenmisdrijven.
Zedenmisdrijven zijn ongeveer 1% van alle misdrijven. Je praat dus over 0,01% van alle misdrijven. Dan is het nog zo dat er slechts bij een klein aantal van die verkrachtingen ejaculatie plaatsvindt. Je komt uit op 0,001% van alle misdrijven
Dat zijn dus zeer uitzonderlijke gevallen, precies zoals ik schreef.

Ik laat veel sperma achter op allerlie plekken. Dat is normaal en hebben vrijwel alle gezonde sexueel actieve mannen.

OOk hier geldt: DNA is warrdeloos als opsporingsmiddel.

Wat verwantsschap onderzoek betreft: dat is simpelweg niet toegstaan zonder de betrokkenen als verdachte aan te merken.
Als dit nagelaten wordt volgt er direkt ontslag van rechtsvervolging
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.