image

ECB: contant geld meestgebruikte betaalmethode in Europese Unie

maandag 6 maart 2023, 10:19 door Redactie, 20 reacties

Contant geld is nog altijd de meestgebruikte betaalmethode in de Europese Unie, zo stelt de Europese Centrale Bank (ECB). Bijna zestig procent van de aankopen in onder andere winkels en horeca werd met cash afgerekend. Verder vindt zestig procent van de ondervraagde Europeanen dat ze het belangrijk vinden om de keuze te hebben om met contant geld te betalen.

Het aandeel van contant geld nam vorig jaar wel met dertien procent af ten opzichte van 2019. Toen was cash nog goed voor 72 procent van alle transacties tegenover 59 procent vorig jaar. In Nederland werd cash volgens de ECB vorig jaar nog bij 21 procent van de transacties gebruikt. Alleen in Finland is dat met 19 procent lager. In Malta en Slovenië wordt het meest met cash betaald, namelijk bij respectievelijk 77 en 73 procent van de aankopen.

De daling van het cashgebruik is volgens de ECB vermoedelijk te verklaren doordat betaalgedrag dat tijdens de coronapandemie is "aangeleerd" is blijven plakken. Toch vinden de meeste Europeanen het belangrijk dat ze met cash kunnen blijven betalen. De reden dat veel mensen contant geld belangrijk vinden is vanwege anonimiteit, de bescherming van privacy en dat het mensen meer bewust maakt van hun uitgaven.

"Aangezien cash op grote schaal wordt gebruikt en gewaardeerd, zullen we ons inzetten om euro cash te behouden en beschikbaar te maken", aldus de ECB. De toezichthouder stelt dat het belangrijk is om de trends in het betaalgedrag van Europeanen te monitoren. "Gezien onze verantwoordelijkheid voor de uitgifte van publiek geld (op dit moment in de vorm van cash, en mogelijk in de toekomst in de vorm van een digitale euro) en de bevordering van het soepel functioneren van betaalsystemen."

Image

Reacties (20)
06-03-2023, 10:39 door Anoniem
Zou other in Natura zijn ?
06-03-2023, 10:57 door Anoniem
Tja zwart geld uitgeven is een stuk makkelijker met contanten.
Wel typisch dat wij zo weinig cash gebruiken vergelen met andere landen, misschien ook wel een beetje een cultuur ding.

Bij mezelf is het denk ik ook wel een stukje luiheid om veelal te pinnen.
06-03-2023, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem: Zou other in Natura zijn ?

Wel 5% in België!
06-03-2023, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem: Zou other in Natura zijn ?
Kralen en spiegeltjes?
Of wederdiensten?
06-03-2023, 11:20 door Anoniem
Hier heeft crypto dus zijn voordeel: je kan er niet meer van maken.
(bijdrukken en/of overleveraging)

Cash is wel bij te drukken, maar daarvan kan je ook niet meer uitgeven dan je hebt.

Als een land volledig digitaal gaat, is dat land volledig vatbaar voor iedere internet en/of electrastoring.
En met de cyberaanvalprofetie en de huidige en toekomstige energiecrisis denk ik niet dat je dat als nederland wilt hebben.

Maar den haag heeft helaas geen enkele capaciteit om hier enigzins wijze beslissingen over te nemen...
Hoe moet dat nou goed komen?
06-03-2023, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Zou other in Natura zijn ?

Ik denk eerder crypto... ;-)
06-03-2023, 11:22 door Anoniem
60% gemiddeld is nog best veel wanneer je kijkt hoe erg er gepushed wordt om alles digitaal te doen...
De zakelijk kosten van cash geld storten zijn bijna hoger dan de daadwerkelijk storting van het geld waar het gaat, digitale stortingskosten wordt bijna vergoed met privacy-gegevens van de klanten, en dan nog lukt het ze niet om boven de 40% te komen....

Nou zie ik dat de landen Malta, Slovenie, Oostenrijk, Italie, Spanje en Portugal in de lijst bovenaan staan, niet de landen die zeg maar hoog op de lijst van anti-corruptie en fraude bestrijding staan... maar soi...

Overigens vind ik de term CARD nogal misleidend bij NL... VPAY en MAESTRO worden verkocht onder de noemer DEBITcard, niet CREDITcard.... Dat is een enorm verschil.. voor de leveranciers not-so-much, ze hebben er zelfs minder kosten aan... maar het is wel het enige smalle draadje wat er voor zorgt dat Nederland, Luxemburg en Finland niet de leven-op-de-pof aka problemen-zijn-voor-de-morgen-variant-van-ikke modus gaan volgen zoals de amerikanen doen met alle gevolgen van dien...
06-03-2023, 11:42 door Anoniem
Uiteraard Nederland laag in cash, want de overheid doet er alles aan om cash uit te bannen. Controle van big brother zal en moet er zijn. Zometeen bankoverschrijvingen van 100 Euro of meer op particuliere rekeningen ter controle. Leuk, ziet de overheid je huur, hypotheek, energie, boodschappen, gewoon alles. https://nos.nl/artikel/2456142-kabinet-wil-betalingsverkeer-beter-laten-monitoren-kamer-heeft-vragen
06-03-2023, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem: 60% gemiddeld is nog best veel wanneer je kijkt hoe erg er gepushed wordt om alles digitaal te doen...

Dat pushen is wel een typisch Nederlands ding hoor, alles onder het mom van fraude- en terrorismebestrijding.
06-03-2023, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: Uiteraard Nederland laag in cash, want de overheid doet er alles aan om cash uit te bannen. Controle van big brother zal en moet er zijn. Zometeen bankoverschrijvingen van 100 Euro of meer op particuliere rekeningen ter controle. Leuk, ziet de overheid je huur, hypotheek, energie, boodschappen, gewoon alles. https://nos.nl/artikel/2456142-kabinet-wil-betalingsverkeer-beter-laten-monitoren-kamer-heeft-vragen

Nee hoor, het is de Nederlander zelf die vanuit (neem ik aan) gemakzucht steeds vaker pint. Ik heb totaal niet het idee dat ik gepushed wordt door de Nederlandse overheid om over te stappen op digi, maar ik merk aan mezelf dat ik nauwelijks nog contant betaal.

Ik heb cash achter de hand voor het geval mijn pinpas niet wordt geaccepteerd bij b.v. de Appie of het benzinestation, maar daar houdt het mee op. Niets Big Brother, niets "evil government", gewoon puur gemak alsmede een kleinere kans op zakkenrollerij. Misschien verandert dat betaalgedrag als we keer op keer een massale storing voor onze kiezen krijgen.

En dat de overheid dingen ziet. Nou, dan zien ze dat ik Eneco en Evides betaal. En af en toe op een terrasje zit, net zoals zoveel Nederlanders. Echt heel interessant voor de overheid. Daar gaan ze vast heel veel tijd aan besteden.
Alsof die overheid tijd heeft om miljoenen mensen in de gaten te houden die weinig tot niets schokkends doen met hun geld. Zo belangrijk zijn die meesten niet hoor.
06-03-2023, 13:35 door Anoniem
Grappig dat er wordt gesproken over de Europese Unie, terwijl het onderzoek zich beperkt tot de Euro Zone
06-03-2023, 13:45 door Anoniem
Contant geld meestgebruikte betaalmethode in Europese Unie, dus maken de banken en regeringen er een eind aan.
06-03-2023, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou other in Natura zijn ?

Ik denk eerder crypto... ;-)

Super-koopzegeltjes (hoge rente), VVV-cadeaubonnen en zeldzame Pokémon-kaarten.
06-03-2023, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem: Tja zwart geld uitgeven is een stuk makkelijker met contanten.
Wel typisch dat wij zo weinig cash gebruiken vergelen met andere landen, misschien ook wel een beetje een cultuur ding.

Bij mezelf is het denk ik ook wel een stukje luiheid om veelal te pinnen.

Cultuurdingetje: Mogelijk, maar dan vermoedelijk ook het bedrijfscultuurtje van onze banken om filialen dicht te gooien, aantal geldautomaten terug te dringen, enz.
Een vraag is dan ook in hoeverre gebruikers "in arren moede" kiezen voorbetaling met PIN.

Het blijft gissen naar de achtergrond van deze cijfers
07-03-2023, 09:37 door Anoniem
Gisteren, 10:39 door Anoniem
Zou other in Natura zijn ?
“Other” includes bank cheques, credit transfers, loyalty points, vouchers and gift cards and other payment instruments.Percentages may not add up to 100% due to rounding.

Gisteren, 13:35 door Anoniem
Ik heb totaal niet het idee dat ik gepushed wordt door de Nederlandse overheid om over te stappen op digi, maar ik merk aan mezelf dat ik nauwelijks nog contant betaal.
Dat is hoe geraffineerd/achterbaks ze ((1)politici->(2)banken->(3)ondernemers*) te werk gaan, waarbij jij (nu nog) niet doorhebt dat het ontmoedigt wordt, pas als 'contant betalen' geheel uitgebannen is zul je gaan ervaren wat de nukken zijn tegenover de gemakken die je nu nog ervaart in de vorm van privacy.
- dat je bij de apotheek iets tegen een soa of schurft hebt gehaald
- naar de hoeren bent geweest
- wel heel vaak bij de wietboer wat afneemt
- dat je je moeder (in de bijstand) wel heel veel steunt
- dat je via marktplaats wel heel veel omzet zonder belastingafdrage
- en als jij een nieuwe keuken wilt, de leverancier dat alleen aangaat met inzage/psd2 bij de bank
en daardoor ook door andere/derde je financiele plaatje inzichtelijk wordt

en dat banken alle transacties (> €100) moeten controleren in 't kader van fraudebestrijding en al is een keer hebben aangegeven dat ze transacties door willen verkopen voor commerciele doeleinde:
zo krijg je via je facebook-reclames goedkopere soa-medicijnen of een betere escortservice aangeboden.

Ach, whoCares, toch

*
(1) lees:Kaag
(2) contant-geld is besmet->vies->zwart namens Kaag, moet daarom extra goed gecontroleerd worden
(3) Zij betalen de extra prijs wanneer ze contant geld willen storten en opnemen
07-03-2023, 09:48 door Anoniem
Ik lees het al, ik ga weer zoveel mogelijk met cash betalen.
07-03-2023, 09:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: 60% gemiddeld is nog best veel wanneer je kijkt hoe erg er gepushed wordt om alles digitaal te doen...

Dat pushen is wel een typisch Nederlands ding hoor, alles onder het mom van fraude- en terrorismebestrijding.

Yup daarom is ons dan ook de WWFT (Anti Witwas, Fraude en Terreur Wet) afgelopen november door de strot geduwt met als gevolg dat er meer dan 10.000 FTE aan mankracht al bezig is verkeers stromen te controleren en vervolgens al deze "Onderzoeks" kosten aan het doorberekenen aan de ondernemer.

Dan hebben we de TMNL gate waarin alle grote banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank) verkeersstromen van consumenten gaan monitoren boven de 100,-.
Maar dan wel te beroerd om hun klanten hierover in te lichten en het mogelijke gevaar van profilering van burgers zoals de Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven en deze manier van transacties monitoren dan ook heeft afgeraden.

Ik heb mijn ASN Bankrekening in ieder geval opgezegd en ik ga zoveel mogelijk met cash geld betalen.
En een Tip: Ga voor een andere bank die niet bij bovengenoemde zit.
07-03-2023, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Ik lees het al, ik ga weer zoveel mogelijk met cash betalen.

Dat zouden meer mensen moeten doen! en verder is het zaak om bij de politiek voor een acceptatieplicht te pleiten
07-03-2023, 16:29 door Anoniem
Aangeleerd? Afgedwongen bedoel je? De mogelijkheden om contant te betalen waren er bijna niet meer en veel plaatsen hebben deze mogelijkheid ook nooit weer terug ingevoerd na alle gekkigheid. Supermarkten vol zelf-scan kassa's waar geen medewerker meer aanwezig is bij de normale kassa. Parkeergarage's waar de cash-unit permanent uitgehaald is. Ga maar door. Gemeenten die dacht ik verplicht zijn contant aan te nemen die dit gewoon weigeren onder het mom van 'uw eigen veiligheid'.
30-03-2023, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Zou other in Natura zijn ?
waardebonnen misschien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.