image

Politie vraagt gegevens van demonstranten en familie op via BRP

vrijdag 10 maart 2023, 12:07 door Redactie, 19 reacties

De politie maakt gebruik van de Basisregistratie Personen (BRP) om gegevens over demonstranten en hun familie op te vragen, zo stelt onderzoeksplatform Investico dat hierbij samenwerkte met De Groene Amsterdammer en Trouw. Het gaat dan om gegevens zoals adres, burgerservicenummer en geboortedatum, maar ook om gegevens van ouders en kinderen van actievoerders, ook als zij nooit zijn gearresteerd of veroordeeld.

De BRP bevat persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland. Sinds vorig jaar kunnen burgers zien welke organisaties hun gegevens uit de Basisregistratie Personen hebben opgevraagd en waarom. Investico kreeg met medewerking van activisten inzage in 67 van deze overzichten. Volgens het onderzoeksplatform worden gegevens van deze personen voordat ze meedoen aan demonstraties alleen opgevraagd bij bijvoorbeeld een fietsboete of als ze zelf aangifte doen.

"Maar na deelname aan demonstraties schieten de aanvragen omhoog. Zo werden de gegevens van prominente corona-demonstrant Michel Reijinga in twee jaar tijd ruim 1400 keer opgevraagd en bekeken", stelt Investico. Tien van de 67 demonstranten zijn nog nooit gearresteerd. Bij zeven van hen haalde de politie hun gegevens toch meer dan vijftig keer op uit de BRP-database.

De politie laat in een reactie weten dat het doel van de gegevensverzameling ‘zeer algemeen’ wordt vastgelegd, bijvoorbeeld voor het handhaven van de rechtsorde. Er is geen specifiek beleid voor het opvragen van persoonsgegevens van demonstranten. Verder stelt de politie dat gegevens van familieleden worden opgevraagd als de demonstranten eerder bijvoorbeeld schuldig waren aan ernstige openbare ordeverstoringen. "Toch worden ook familieleden van nooit veroordeelde demonstranten opgezocht", aldus Investico.

"Het recht op betoging is in het geding", zegt Bart Schermer, hoogleraar Privacy en Cybercrime aan de Universiteit van Leiden. "Als je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, kun je niet meer vrij demonstreren." Advocaat Bénédicte Ficq noemt de werkwijze van de politie angstwekkend. "Het lijkt wel een politiestaat."

Reacties (19)
10-03-2023, 12:36 door Anoniem
Ja, we worden in digitaal in de gaten gehouden, dat weten we nu wel. Maar weten we echt hóé ver het gaat? En wat we eraan kunnen doen? ‘Dwarsliggen in een gedataficeerde wereld is een teken van digitale volwassenheid.’

https://www.vn.nl/algoritmische-ongehoorzaamheid/

door Jolein de Rooij, Vrij Nederland 10 januari 2023 - onder meer over de Googerteller van ICT expert Bert Hubert.

Liever luisteren? Dat kan!

https://soundcloud.com/vrijnederland/vn-voorgelezen-algoritmische-ongehoorzaamheid
10-03-2023, 13:46 door Anoniem
"Het recht op betoging is in het geding", zegt Bart Schermer, hoogleraar Privacy en Cybercrime aan de Universiteit van Leiden. "Als je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, kun je niet meer vrij demonstreren." Advocaat Bénédicte Ficq noemt de werkwijze van de politie angstwekkend. "Het lijkt wel een politiestaat.

Het recht op betoging is al veel langer in het geding. Je mag alleen nog maar demonstreren met toestemming van de macht, en ja als tegen de macht demonstreert, is dat een stuk moeilijker dan wanneer je bijvoorbeeld BLM bent die gewoon midden in de corona crisis de dam mag vol gooien. Dan heb je nog de uitlokkers van de politie zelf, die doelbewust geweld en vandalisme plegen zodat hun collega's daarna vreedzame demonstranten in elkaar kunnen meppen. Het is al een politie staat. De meeste mensen durven het alleen nog niet onder ogen te komen.
10-03-2023, 14:04 door Anoniem
Er bestaat zoiets als "afnemersindicatie”, wat inhoudt dat de gemeente veranderingen bij specifieke mensen doorgeeft.

In een latere reactie zegt de politie de persoonsgegevens te raadplegen om een “informatiebeeld” rondom demonstraties te willen krijgen. "Als mensen online aankondigen dat ze strafbare dingen gaan doen, zoals het bezetten van een snelweg, kan dat reden om te kijken wie deze mensen zijn." [...]

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/10/politie-vraagt-persoonsgegevens-van-demonstranten-veelvuldig-op-waarom-is-niet-duidelijk-a4159117

Dat de politie ook gegevens van familieleden heeft opgevraagd, noemt de politie woordvoerder een mogelijke "bijvangst”.
10-03-2023, 14:30 door Anoniem
Je kan het zien als een vorm van bedreiging.
Pas op wat je doet, we houden jou en je naasten goed in de gaten.
10-03-2023, 15:49 door Anoniem
Persoonsgegevens uit BRP als bijvangst?
Dan is het BRP lek... Of de vraag was mogelijk toch wat ruimer gesteld... Wat is erger.
10-03-2023, 16:10 door Anoniem
Je wordt bij voorbaar al aangemekt als potentieel verdacht.

Net als in Fankrijk - u bent schuldig tot u uw eigen onschuld bewezen hebt.

Wie is nu eigenlijk de vijand van wie? Is de overheid er voor de burgers of is het andersom?

Wanneer krijgen alle burgers deze werkelijkheid nou eens echt op het netvlies? Nooit?

En digitalisering is weer een nieuwe manier om deze narigheid nog meer onontkoombaar te maken/
10-03-2023, 16:41 door bart_hGn4mQe
Wie weet waar ik kan opvragen welke instanties om welke reden mijn gegevens ingezien hebben? Ik raak verdwaald in rijksoverheid websites als ik de link uit dit artikel probeer te volgen naar een overzicht. MijnOverheid heeft wel een lijst van instanties, maar niet het aantal aanvragen of de reden...
10-03-2023, 23:44 door Anoniem
In Den Haag wordt morgen veel drukte verwacht vanwege twee grote demonstraties. Actievoerders van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland (SvNL) demonstreren in het Zuiderpark, terwijl activisten van Extinction Rebellion (XR) de A12 willen blokkeren. FDF rekent morgen op vele duizenden demonstranten. XR verwacht zo'n 4000 actievoerders. Ook organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en Urgenda sluiten zich aan bij dit protest.

https://nos.nl/artikel/2466990-den-haag-maakt-zich-op-voor-drukke-demonstratiedag-morgen
11-03-2023, 11:09 door Anoniem
...als de demonstranten eerder bijvoorbeeld schuldig waren aan ernstige openbare ordeverstoringen.
Demonstreren zonder openbare ordeverstoringen te veroorzaken is blijkbaar de enige manier dat overheid demonstreren wenselijk acht.
Waarom denk je dat demonstreren juist 'ernstiger' wordt?
12-03-2023, 10:35 door karma4 - Bijgewerkt: 12-03-2023, 10:42
Natuurlijk vraag de politie via de BRP gegevens op. Hoe zouden ze anders te werk moeten gaan.
Aanhouding / staande houden: wie bent u? Identificatie bewijs aub.
Nee, jan klaasen en katrijn kennen we niet in het BRP. Dat is een bekeuring, gaarne met de bus mee naar het bureau.

Het recht op betoging is in het geding", zegt Bart Schermer, hoogleraar Privacy en Cybercrime aan de Universiteit van Leiden. "Als je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, kun je niet meer vrij demonstreren." Advocaat Bénédicte Ficq noemt de werkwijze van de politie angstwekkend. "Het lijkt wel een politiestaat."

Recht op anoniem demonstreren met daarbij rellen en plunderen is niet hetzelfde als recht op demonstreren onder bekend zijn van je naam. Schokkende dat ze verschil het bij de universiteit Leiden niet doorhebben.
Ze lijken wel promoters van anarchie te zijn en tegen de rechtsstaat te ageren. Het lijken wel facistische insteken.
Als je de verantwoordelijkheid met een politieke agenda neemt dan moet je niet met anonieme geweldsgroepen wensen te werken om je overtuiging door te drukken.
12-03-2023, 15:26 door Anoniem
Door karma4: Natuurlijk vraag de politie via de BRP gegevens op. Hoe zouden ze anders te werk moeten gaan.
Aanhouding / staande houden: wie bent u? Identificatie bewijs aub.
Nee, jan klaasen en katrijn kennen we niet in het BRP. Dat is een bekeuring, gaarne met de bus mee naar het bureau.

Ik vrees dat je zelf geen flauw benul hebt wat BRP inhoud of de wet uberhaupt kent want dergelijke opvragingen van de Politie zijn onrechtmatig indien een verdachte niet is aangehouden of zelfs formeel in beschuldiging gesteld is, zeker die van familie leden. De ambtenaren die deze gegevens geleverd hebben, de Politie heeft geen eigen aansluiting, zouden op staande voet ontslagen moeten worden vanwege een serieus integriteitsprobleem. Ze hebben namelijk de wet overtreden door niet relevante gegevens uit het BRP te leveren.
Ik zou wel eens willen weten wie die ambtenaren zijn die deze gegevens hebben geleverd want daar zit het echte kwaad. Dat de Politie om die gegevens vraagt is niet het probleem maar dat ze er ook nog toegang toe krijgen zou flink moeten worden gestraft. Maar goed, corrupte ambtenaren komen tegenwoording overal mee weg.
12-03-2023, 16:18 door Anoniem
Door karma4: Natuurlijk vraag de politie via de BRP gegevens op. Hoe zouden ze anders te werk moeten gaan.

Het gaat ook om de gegevens van de ouders en kinderen van actievoerders, ook als zij nooit zijn gearresteerd of veroordeeld. Met deze "bijvangst" door het graaien in het BRP gaat de politie buiten hun boekje. Dat is het hele punt.
13-03-2023, 11:07 door Anoniem
De vraag of mensen gearresteerd of veroordeeld zijn boeit niet zoveel. De relevante vraag is of ze verdachten waren en of er een gerechtelijk vooronderzoek tegen hen liep wegens een legitieme reden. Dat gaat vooraf aan eventuele arrestatie of rechtzaak. En uitkomt van onderzoek kan ook zijn dat er uiteindelijk geen aanleiding is voor arrestatie en vervolging, door onschuld of gebrek aan bewijs. De politie gaat niet over schuld en onschuld; zij doen onderzoek op basis waarvan iemand wel/niet gearresteerd wordt, en op basis waarvan als de zaak bij de rechter komt iemand wel/niet wordt veroordeeld.

Waarom denken mensen dat arrestatie of veroordeling vooraf gaan aan een politie onderzoek, da's een beetje onlogisch. En gelukkig kan een onderzoek voor betrokkene ook goed aflopen. Zonder arrestatie, of met seponering of vrijspraak achteraf.
14-03-2023, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag of mensen gearresteerd of veroordeeld zijn boeit niet zoveel. De relevante vraag is of ze verdachten waren en of er een gerechtelijk vooronderzoek tegen hen liep wegens een legitieme reden. Dat gaat vooraf aan eventuele arrestatie of rechtzaak. En uitkomt van onderzoek kan ook zijn dat er uiteindelijk geen aanleiding is voor arrestatie en vervolging, door onschuld of gebrek aan bewijs. De politie gaat niet over schuld en onschuld; zij doen onderzoek op basis waarvan iemand wel/niet gearresteerd wordt, en op basis waarvan als de zaak bij de rechter komt iemand wel/niet wordt veroordeeld.

Waarom denken mensen dat arrestatie of veroordeling vooraf gaan aan een politie onderzoek, da's een beetje onlogisch. En gelukkig kan een onderzoek voor betrokkene ook goed aflopen. Zonder arrestatie, of met seponering of vrijspraak achteraf.

Hmm dus als ze verdacht waren dan is dat op te vragen. Misschien goed idee voor een vervolg onderzoek, ik zal Investico tippen. Snap trouwens niet waarom dit specifiek via een advocaat moet, het moet toch niet uitmaken of je zelf een briefje schrijft of een of andere oplichter te veel geld hiervoor betaald.


Inzage verklaringen politie

Met de hulp van een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat kunt in inzage in de verklaringen die bij de politie zijn afgelegd afdwingen. Hoe eerder u, als verdachte, die verklaringen in handen krijgt, des te eerder u samen met uw advocaat de te volgen verdedigingsstrategie kunt bepalen. Op basis van de verklaringen weet u immers over welke bewijzen de politie beschikt en kunt u hierop afstemmen of u bij het verhoor bij de politie gebruik maakt van uw zwijgrecht, of dat u wel een verklaring aflegt en wat u dan verklaart.
Welke verklaringen?

In beginsel hebt u recht op de volgende verklaringen die u bij de politie kunt opvragen:

De aangifte
Verklaringen van getuigen
Verklaringen van politieagenten over wat ze hebben gezien of gehoord (proces-verbaal van bevindingen)
Verklaringen van medeverdachten

16-03-2023, 11:51 door Anoniem
Zowel GroenLinks als de Partij voor de Dieren willen nu opheldering van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. "Wat is de precieze aanleiding voor de politie om deze data te verzamelen? Is in alle gevallen waarin deze data wordt opgevraagd een reële dreiging die deze handelwijze rechtvaardigt?"

https://www.security.nl/posting/789464/Kamer+wil+opheldering+over+opvragen+gegevens+demonstranten
21-03-2023, 13:37 door Anoniem
Onder de naam "Inge" keek een agent wekenlang mee op Twitter en in twee besloten Signal chatgroepen van actiegroep Extinction Rebellion (XR). Dat gebeurde in aanloop naar de aanhouding van een groep van acht klimaatactivisten, kort voor de A12-blokkade op 28 januari. Ook kreeg de politie hulp van een informant. Juridisch is het een grijs gebied.

https://www.trouw.nl/binnenland/agent-inge-keek-stiekem-mee-in-chatgroepen-extinction-rebellion~b72f2e0f/

"Tot nu toe werd deze combinatie van opsporingsmethoden vooral ingezet bij groepen die ook van terrorisme worden verdacht", zegt Tamara Buruma, advocaat bij Prakken d’Oliveira en gespecialiseerd in opruiing. "Het is opvallend dat de politie ze nu inzet bij een legale, vreedzame beweging."

Het OM zegt in een reactie dat het geen bemoeienis heeft met het meekijken in chatgroepen en gebruik van informanten.
22-03-2023, 14:07 door Anoniem
Door Anoniem: Het OM zegt in een reactie dat het geen bemoeienis heeft met het meekijken in chatgroepen

Jan-Jaap Oerlemans, bijzonder hoogleraar Inlichtingen en Recht aan de Universiteit Utrecht, vindt het discutabel:

Oerlemans: "In tegenstelling tot het volgen van iemand op Twitter – wat iedereen kan doen – is hier toegang tot een besloten appgroep op Signal gekregen door een agent die zich anders voordeed en vervolgens informatie ging verzamelen. „Dan zet je een bijzondere opsporingsbevoegdheid in en daar heb je eigenlijk toestemming van nodig voor de officier van justitie.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/21/waren-de-xr-verdachten-vreedzame-demonstranten-of-riepen-ze-op-tot-geweld-a4160120
22-03-2023, 15:12 door Anoniem
Kamer wil opheldering over meekijken politie in chatgroep Extinction Rebellion
woensdag 22 maart 2023, 15:06 door Redactie

https://www.security.nl/posting/790332/Kamer+wil+opheldering+over+meekijken+politie+in+chatgroep+XR
01-06-2023, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: Zowel GroenLinks als de Partij voor de Dieren willen nu opheldering van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.

Minister verklaart opvragen persoonsgegevens demonstranten in BRP
donderdag 1 juni 2023, 13:46 door Redactie

https://www.security.nl/posting/798151/Minister+verklaart+opvragen+persoonsgegevens+demonstranten+in+BRP
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.