image

Belgisch ziekenhuis sluit spoedeisende hulp wegens cyberaanval

maandag 13 maart 2023, 15:40 door Redactie, 4 reacties

Een Belgisch ziekenhuis heeft afgelopen zaterdag de spoedeisende hulp enige tijd wegens een cyberaanval gesloten. Ook werden ambulances naar andere ziekenhuizen omgeleid en moest zorgpersoneel op pen en papier terugvallen. Om wat voor soort aanval het precies gaat heeft het Saint-Pierre ziekenhuis in Brussel niet bekendgemaakt.

In de nacht van vrijdag op zaterdag bleek dat de servers van het ziekenhuis opeens trager werden. Verder onderzoek wees uit dat er "abnormale activiteit" op het netwerk plaatsvond en er sprake was van een cyberaanval. Daarop ging er een noodplan in werking en werden alle servers van internet losgekoppeld. Het personeel viel terug op pen en papier.

Zaterdag aan het eind van de middag waren de meeste applicaties weer operationeel en vinden vandaag geplande afspraken gewoon plaats. Toch is de situatie nog niet helemaal hersteld. Zo kan het ziekenhuis nog geen herinnerings-sms'jes voor afspraken versturen en is er geen wifi voor patiënten. Voor zover bekend zijn er geen patiëntgegevens gestolen, maar het onderzoek is nog gaande. Het is onbekend of er losgeld is geëist, meldt Le Soir.

Image

Reacties (4)
13-03-2023, 16:40 door Anoniem
Wie spoken zoekt zal spoken zien.
13-03-2023, 16:41 door Anoniem
Klinkt als een solide business continuity plan.
Overigens voel ik steeds meer voor dat "digitale rode kruis" teken.
Ik vraag me af of de aanvallers doorhadden of dit een ziekenhuis is.
13-03-2023, 18:54 door Anoniem
Voor spoken hoef je niet te vrezen, voor de levende cybercriminelen moet je bang zijn.
14-03-2023, 09:22 door _R0N_
Ze hebben goed gehandeld, een relatief korte downtime en de normale werkzaamheden zijn snel hervat. Zover nu bekend is er geen data buitgemaakt en is erger voorkomen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.