image

Minister over impact ChatGPT op onderwijs: rekenmachine ook ingeburgerd

maandag 13 maart 2023, 16:10 door Redactie, 18 reacties

Wat de precieze gevolgen van ChatGPT voor het onderwijs zijn is nog onduidelijk, maar de rekenmachine en computer hadden ook veel gevolgen en worden nu veelvuldig in het klaslokaal gebruikt. Dat laat minister Adriaansens van Economische Zaken weten. De bewindsvrouw reageerde op Kamervragen van D66 over studenten die de chatbot gebruiken voor het maken van hun huiswerk.

"Het is belangrijk om te vermelden dat het onderwijs niet stil staat. De inzet van AI en in bredere zin digitalisering is al langer een belangrijk thema in het onderwijs", aldus Adriaansens. "AI is echter niet de eerste technologie die zijn intrede doet in het onderwijs die een impact achterlaat. Zo hadden de rekenmachine en computers bijvoorbeeld ook veel gevolgen, maar worden deze nu veelvuldig gebruikt in de klas."

Volgens de minister kan AI het onderwijs verbeteren door het leren motiverender te maken, het onderwijs beter afstemmen op de behoefte van de lerende en docenten ondersteunen. Hoewel chatbots zoals ChatGPT een tekst over een onderwerp kunnen genereren, kan het geen betekenis of context afleiden uit deze tekst. "Daarom zullen vaardigheden als kritisch lezen, het kritisch analyseren en in context plaatsen van teksten, en het toepassen van opgedane kennis nog belangrijker worden in de nabije toekomst", voegt Adriaansens toe.

D66-Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Van Meenen hadden de minister ook gevraagd welke stappen zij gaat nemen om negatieve effecten van kunstmatige intelligentie te voorkomen en scholen te ondersteunen. "Wij nemen hiervoor verschillende stappen", laat de minister weten. Zo komt het kabinet met een visie op AI in het onderwijs en hoe de kansen die AI biedt voor beter onderwijs op een veilige en verantwoorde manier zijn te benutten. Daarnaast heeft de Europese Commissie recent een handreiking gepubliceerd voor leerkrachten over hoe om te gaan met AI en data.

Arbeidsmarkt

Verder wilden de Kamerleden ook weten wat de kansen en bedreigingen zijn die kunstmatige intelligentie en technologie zoals ChatGPT op de arbeidsmarkt kunnen hebben. Adriaansens maakt duidelijk dat door AI banen en taken kunnen verdwijnen, maar ook nieuwe ontstaan. "Daarvoor zijn nieuwe vaardigheden nodig. Digitale vaardigheden en gekwalificeerd ict-personeel zijn een belangrijke randvoorwaarde voor een succesvolle digitale transitie en voor ons toekomstig verdienvermogen. Het is daarom belangrijk om technische, digitale en sociale vaardigheden te verbeteren."

Reacties (18)
13-03-2023, 16:22 door Anoniem
Je kan enorm kritisch zijn over alles, en er zijn zeker mensen die enorm kritisch op ChatGPT en de impact die het heeft op vrijwel alles. Persoonlijk vindt ik dit een hele gelimiteerd perspectief. Ik ben daarom blij om te lezen dat zij deze nieuwe technologie willen gebruiken om het onderwijs te verbeteren. Meebewegen met technologische ontwikkelingen is enorm belangrijk, en het positief bekijken van bepaalde ontwikkelingen is een hele gezonde manier van denken.
13-03-2023, 16:37 door Anoniem
Soms zou je liever damesbladen lezen dan kamervragen.
13-03-2023, 16:54 door Anoniem
Is er niemand anders die dit een dom idee vind ?
Nu heb ik leren hoofdrekenen en geen calculator (rekenmachine voor de nieuwe generatie..) geleerd en of gebruikt op school...
13-03-2023, 17:25 door majortom - Bijgewerkt: 13-03-2023, 17:29
Door Anoniem: Is er niemand anders die dit een dom idee vind ?
Nu heb ik leren hoofdrekenen en geen calculator (rekenmachine voor de nieuwe generatie..) geleerd en of gebruikt op school...
Bepaalde basisvaardigheden beheerst men tegenwoordig (helaas!) niet meer. Als er geen hulpmiddel wordt gebruikt kan zelfs de meest basis rekensom niet meer uitgerekend worden. Als je bijvoorbeeld contant betaalt in de winkel en je vraagt of ze er wat bij willen hebben zodat ze met groter geld terug kunnen betalen krijg je een vragende blik (laat staan dat dit gevraagd wordt). Men raakt dan volkomen in de war, want de kassa had net aangegeven dat er 9,50 terug moest worden gegeven en nu wil die maffe klant 0,50 extra geven. Waarom dan?

Hetzelfde geldt overigens voor IT-ers. Ik ben opgegroeid met o.a. assembly en C waardoor je de werking van bepaalde basisprincipes (zoals stackframes e.d.) echt snapt (hier heb ik nog steeds profijt van). De huidige generatie heeft (generaliserend) geen flauw idee meer van de interne werking.
13-03-2023, 19:50 door Anoniem
Paar jaar geleden stond ik bij de kassa maar die berekende de korting niet. ( 10% van EUR 15).
De kassier had een reken machine van twee kassa's verder nodig om het uit te rekenen...

Verregaand gebruik van gereedschappen zonder het hoen en waarom of inzicht erachter. Is zinloos, roekeloos of gevaarlijk.
ChatGPT kan random teksten maken die lijken op een bepaald template, bv een wetenschapelijk onderzoek produceren maar met compleet random grafieken, tabellen en waarden... Maar het ziet er wel aardig uit.
Zitten we op meer van dit soort werk te wachten?

Chatgpt is ook geen rekenmeester...
De volgende versie gaat ook tekeningen, filmpjes en geluiden produceren.
13-03-2023, 20:02 door Anoniem
Adriaansens maakt duidelijk dat door AI banen en taken kunnen verdwijnen, maar ook nieuwe ontstaan. "Daarvoor zijn nieuwe vaardigheden nodig."
Ik denk dat er in Nederland al veel te lang veranderingen zijn toegelaten waardoor mensen met weinig vaardigheden geen kansen meer hebben. Alles wat laaggeschoold werkt is, is weggebonjourd naar andere landen, en dat gaat nog steeds zo door. Neem maar de stikstof"crisis" die er weer voor gaat zorgen dat de boeren weg moeten. Mensen die nu in een agrarisch bedrijf werken die moeten dan maar in de AI gaan werken, en daarvoor nieuwe vaardigheden leren. Maar niet iedereen kan dat leren!
Dit is ook al gebeurd met de fabrieksarbeider, de mijnwerker, enz. Allemaal functies die er niet meer zijn en die vervangen zijn door (veel minder) functies die lang niet iedereen kan uitvoeren.
En dan maar klagen dat er werkloosheid is, tweedeling, en dat grote delen van het volk het niet meer eens zijn met wat de elite vindt en roept...
En het is niet iets wat ons overkomt, nee het is een gevolg van BELEID. Dus men kan het gewoon de regering en de overheid verwijten.
13-03-2023, 20:11 door Briolet
"Daarom zullen vaardigheden als kritisch lezen, het kritisch analyseren en … … nog belangrijker worden in de nabije toekomst", voegt Adriaansens toe.

Tja, maar kritisch lezen kan de massa nu al niet. Neem een groot deel van de reacties in dit forum maar als bewijs.
13-03-2023, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem: Is er niemand anders die dit een dom idee vind ?
Nu heb ik leren hoofdrekenen en geen calculator (rekenmachine voor de nieuwe generatie..) geleerd en of gebruikt op school...
Ik vind het een heel goed idee. Onder een steen kruipen lost het probleem niet op, dus pak het bij de hoorns. Leer kinderen (en ouderen) ermee omgaan. Net zoals de rekenmachine en de computer. Ondanks de rekenmachine is het hoofdrekenen en de tafels niet afgeschaft, moeten leerlingen nu soms geschreven verslagen inleveren, Docenten leren nog wel om te gaan met GPTZero. Rekenmachines hebben nu ook twee standen (examenstand, zonder geheugen voor formules en aantekeningen)
Verbieden van rekenmachines, computers en ChatGPT op scholen zorgt aleen maar voor een grotere kloof met de werkelijkheid.
13-03-2023, 22:35 door Anoniem
Verbieden van rekenmachines, computers en ChatGPT op scholen zorgt aleen maar voor een grotere kloof met de werkelijkheid
En dat er opeens veel minder geslaagde zijn, zoals “aleen” wordt toch automatisch verandert in alleen, alweer een tien.
14-03-2023, 09:20 door _R0N_
Door Anoniem: Is er niemand anders die dit een dom idee vind ?
Nu heb ik leren hoofdrekenen en geen calculator (rekenmachine voor de nieuwe generatie..) geleerd en of gebruikt op school...

De wereld veranderd.
Een hoop automobilisten kunnen zonder navigatie niet meer van Amsterdam naar Zwolle rijden.
Jij post je berichten ook hier en gebruikt geen postduiven toch?
14-03-2023, 09:42 door Anoniem
Ach, dit is gewoon een van die dingen...
Vroeger toen ik jong was waren er mensen die klaagden over de auto die voor de deur stond... 'waar heb je een auto voor nodig?, je kunt toch alles op de fiets en anders met de trein?'...
Toen had ineens iedereen een auto en waren parkeerplaatsen een ding...
Over auto gesproken, iedereen had toen carbid lampjes die werden vervangen door gele hallogeen lampjes...
Waar heb je zoveel licht voor nodig? Gaan de koeien daar niet ziek van worden?
Toen de gele halogeen door witte...en toen weer vervangen door HID lampjes..
Veel te veel licht, je verblindt tegenliggers....
Toen werden de HID vervangen door LED...
Toen werden de LED vervangen door Laser...

Vroeger moest je hoofdrekenen en er waren mensen die sneller hoofd konden rekenen dan de meeste met een rekenlineaal.. (ja, dat is er ook nog geweest... Toen na de lineaal kwam de casio.... na de casio kwam de Texas Instruments... Toen kwam de Casio met programmeer functie... toen kwam de TI met een beeldscherm...
Kinderen leren niet meer rekenen! was het geklaag toen... Nou, daar hebben ze dan misschien gelijk in gekregen :-)

Misschien dat nu het gaat worden 'mensen leren niet meer creatief te denken'... immers een omhoog gevallen hallucinerende botje doet het voor hen.... En daar gaan ze misschien ook wel gelijk in krijgen... en creatief denken is vaak een oplossing voor complexe problemen of het maken van andere ideeen en andere inzichten....

Zo waren er vroeger mensen die vonden dat de aarde ROND was (keej, sommige dachten dat 2500 jaar geleden al) .... moest niet gekker worden... Rutte zou ze bestempeld hebben als wappies... ohnee, in die tijd werden ze gewoon op een brandstapel gegooid, immers geen stikstof of co2 crisis... of gevoerd aan de dieren, offerputten enz.

Zo zijn er nu mensen die denken dat er een klimaat probleem is... Over een paar honderd jaar, als we elkaar niet ver-atoomt hebben zullen ze denken 'goh, wat een debielen in die middeleeuwen genaamd de 2000's... Dat ze toen nog niet in de gaten hadden dat het belangrijkste oorzaak voor temperatuursverschillend recht in hun ogen straalde... de ZON... eigenlijk wel grappig dat ze niet in de gaten hadden dat het zijn cyclus had van 7, 21, 63, 190, 567, 1700 jaar heeft. Eerst waren ze bang voor ijstijden (1970-1990) toen voor hittegolven (1990-2025), toen voor CME-stralingsgolven (2025-2050) enz..
14-03-2023, 11:40 door Anoniem
Wel bijzonder dat een minister van Economische zaken antwoordt op vragen over Onderwijs.
Ik ga er toch echt van uit dat onderwijs aanzienlijk breder moet zijn dan alleen de economische belangen die er mee gemoeid zijn.
14-03-2023, 16:05 door Anoniem
Vroeger moest je hoofdrekenen en er waren mensen die sneller hoofd konden rekenen dan de meeste met een rekenlineaal
Je vergeet de telraam, het is duidelijk dat jij je verhaal hebt geschreven met de kennis van. Atoombommen
zijn er vooral om afschrikking werd er altijd gezegd, nu blijkt dat het een drukmiddel is en wie weet morgen
de reeële waarheid.
14-03-2023, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Vroeger moest je hoofdrekenen en er waren mensen die sneller hoofd konden rekenen dan de meeste met een rekenlineaal
Je vergeet de telraam, het is duidelijk dat jij je verhaal hebt geschreven met de kennis van. Atoombommen
zijn er vooral om afschrikking werd er altijd gezegd, nu blijkt dat het een drukmiddel is en wie weet morgen
de reeële waarheid.

Mijn fout... eigen referentiekader he... maar telraam mensen konden er ook wat van... ik heb ooit een documentaire gezien over iemand die met een telraam kon rekenen aan orbits.. moet zeggen dat ik het dan liever overlaat aan ODTBX.
15-03-2023, 11:39 door Anoniem
ChatGPT dreigt AI Act te vertragen.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/digital-innovation/7478245/250449/chatgpt-dreigt-ai-act-te-vertragen.html
16-03-2023, 11:30 door Anoniem
Grote techdiensten als Amazon en ChatGPT buiten miljoenen ghostworkers uit: onder erbarmelijke omstandigheden

https://www.ad.nl/binnenland/grote-techdiensten-als-amazon-en-chatgpt-buiten-miljoenen-onzichtbare-thuiswerkers-uit~a384d6c6/
16-03-2023, 18:58 door Anoniem
Waarom verbaast het me nou weer helemaal niet dat dit een VVD minister is. Dat is me toch een partij van tech-positivo's, ongelofelijk. Zulke domme argumenten ook weer als rekenmachine en computer gebruiken, maar vooral niet inhoudelijk ingaan op wat de voor en nadelen zouden kunnen zijn.

Aardig opiniestuk wat raakt aan dit onderwerp: https://www.kl.nl/opinie/vergeet-die-ipadscholen-en-geef-elke-school-een-hoofd-technologie/
17-03-2023, 21:16 door Anoniem
Elk systeem is te hacken: computers, politiek, wetgeving, belastingstelsel en zenuwstelsels. Kunstmatige intelligentie maakt dat probleem groter, zo waarschuwt Bruce Schneier in een vermakelijk en zorgwekkend boek A Hacker’s Mind.

Hacken, in de betekenis die Schneier eraan toekent, vergroot de ongelijkheid in de maatschappij. Het idee dat hacken een activiteit is waarmee de underdog terugvecht tegen grotere machten, verklaart hij voor al lang achterhaald.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/17/cyberexpert-waarschuwt-kunstmatige-intelligentie-leidt-tot-een-tsunami-van-hacks-a4159824

Bruce Schneier A Hacker’s Mind How the Powerful Bend Society’s Rules, and How to Bend Them Back. Norton, €30,50
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.