image

Eindhoven meldt datalek alsnog bij Autoriteit Persoonsgegevens

dinsdag 14 maart 2023, 11:37 door Redactie, 2 reacties

De gemeente Eindhoven heeft een datalek dat eind februari werd ontdekt alsnog bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Het datalek deed zich voor bij het versturen van brieven over de Meedoenbijdrage. Het betreft een extraatje voor minima in de gemeente. Bij het sorteren van 339 brieven ging er iets mis, waardoor sommige mensen de brief van iemand anders ontvingen en andere geen brief kregen.

De gemeente stuurde alle 339 personen opnieuw een brief waarin het excuses maakt en het incident als een datalek bestempelde. De brieven bevatten naam, geboortedatum, geslacht en adresgegevens. Het datalek werd in eerste instantie niet door de gemeente bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Daar is het nu op basis van "nieuwe inzichten" op terug gekomen, zo laat een woordvoerder tegenover Eindhovens Dagblad weten. Wat de nieuwe inzichten inhouden maakt de gemeente niet duidelijk.

De gemeente Eindhoven staat, mede wegens het niet of te laat melden van datalekken, onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Normaliter moet een datalek binnen 72 uur na ontdekking bij de privacytoezichthouder worden gerapporteerd. In 2021 rapporteerde Eindhoven 52 ernstige datalekken bij de AP. Twintig daarvan werden te laat gemeld.

Reacties (2)
14-03-2023, 17:28 door nnsa
Lekker op tijd… Melden moet binnen 72 uur.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken
14-03-2023, 22:28 door Anoniem
Door nnsa: Lekker op tijd… Melden moet binnen 72 uur.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken
Rustig aan.... Zijn ambtenaren, hebben wat meer tijd nodig om een pen van het bureau op te tillen of een bladzijde om te slaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.